Kölcsönből támogatás – Az új fejlesztéspolitika alapja

Elsősorban a fiatal fémipari vállalatoknak kedvezhet az új fejlesztéspolitikai irányvonal. A konstrukció olyan kölcsön felvételére alapul, amely idő közben támogatássá válhat.

2020_01_31_Savaria_Ipartechnika_csarnokavato_02

Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője, ügyfelei körében pozitív fogadtatást tapasztalt az új konstrukcióval kapcsolatban. A GINOP-1.2.10, kkv-k technológiai modernizációja című pályázat lényege, hogy kedvező esetben a kölcsön akár teljes egészében támogatássá válhat.

“Az eredményességet kétszer mérik, így pontosan kiszámítható, hogy a visszatérítendő forrás mekkora része alakulhat át valódi támogatássá, ez pedig erősíti a pályázat iránti bizalmat” – húzta alá Tóth Ádám Ferenc.

A pályázat egyik nyertese a Savaria Ipartechnika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely az előző hét éves uniós fejlesztési ciklusban már több mint 460 millió forint támogatást nyert el. Az összeget a vállalat fejlődésének gyorsítására fordították – ennek eredménye egy nemrégiben átadott gyártócsarnok és több sikeres gépbeszerzés is. A mostani pályázaton nyert 33,2 millió forintból szintén gépbeszerzést valósítottak meg: egy Sodick huzalos szikraforgácsoló gépet állítottak a termelésbe, melyet a hazai képviseletet ellátó IC-Hungary Kft.-től vásároltak.

2020_01_31_Savaria_Ipartechnika_csarnokavato_65

Horváth Tamás, az IC-Hungary Kft. ügyvezetője elmondása szerint az ágazatban a magasan képzett munkaerőhiány mellett a fejlesztési irányok gyors változása is problémát jelent. A versenyképesség megtartásában ezért válik egyre fontosabbá a korszerű technológiákat alkalmazó, magas műszaki színvonalú és automatizált működésre is képes gépek használata.

2020_01_31_Savaria_Ipartechnika_csarnokavato_51

“Egy szerszámgép megfelelő automatizálásával akár 250 százalékkal is nőhet a termelékenység” – véli Szabó Gábor, a svájci hátterű GF Machining Solutions hazai érdekeltségének értékesítési vezetője. Meglátása szerint az autóipar átalakulása sok hazai vállakozást érint.

2020_01_31_Savaria_Ipartechnika_csarnokavato_24

Márpedig az átalakulás elkerülhetetlen – elég, ha csak a német autóipar válságát nézzük. Az ország gyártósorairól tavaly 12%-kal kevesebb autó gördült le, az export pedig 14%-kal csökkent. (Automotive News Europe, 2019) És tekintve, hogy a következő néhány évben valószínűleg marad ez a tendencia, nem kizárt a munkaórák csökkentésének lehetősége és számos elbocsátás sem. A brit Sunday Express 2019. év végi becslése szerint közel 70.000 munkahely lehet veszélyben az ágazatban. Ez koránt sem valószínűtlen, hiszen tavaly novemberben a Daimler és az Audi összesen több mint 20.000 elbocsátásról számolt be. A súlyos megszorításokat elsősorban a robbanómotoros autók iránti érdeklődés jelentős csökkenésének hatására voltak kénytelenek meghozni. Mindebből egyre inkább arra a következtetésre juthatunk, hogy jelenlegi formájában senki nem fog tudni túlélni – az ágazat reformációjára van szükség.

Amennyiben a fentiekkel összefüggésben kérdése merülne fel, kérje a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet szakmai segítségét, és küldje meg kérdését részükre a info@european.hu e-mail címre.

További információ:

Tóth Ádám Ferenc
ügyvezető
toth.adam@european.hu

Megosztás
[
    ]