Ami jó, ahhoz érdemes ragaszkodni

A győri Qualitative Production Zrt. jó példája annak, hogy tudatos fejlesztések révén egy kisebb készülékgyártó műhelyből élvonalbeli autóipari beszállítóvá lehet válni.

Konferenciákon, ipari szakmai szövetségek és kormányzati szervezetek nyilatkozataiban visszatérő tartalmi elem, hogy a magyarországi autóiparban kevés a beszállítói láncolat elején helyet foglaló hazai tulajdonú cég. Ez sajnos igaz. Az üdítő kivételek közé tartozik azonban a győri Qualitative Production Zrt. (QP), amely alapításakor, 1993-ban még csak egy volt a város és a térség fémmegmunkáló műhelyei közül.

TOPSOLID_QP01

Tudatos építkezés

Autógyárak szakemberei, köztük a beszerzési menedzserek gyakran emlékeztetik arra a feltörekvő, és dicsérendő módon egyre jobb piaci pozícióért küzdő kkv-k vezetőit, hogy a TIER1 vagy TIER2 pozíció eléréshez időre van szükség. Azok a nyugat-európai vállalkozások, amelyek ma – elkísérve a gyárakat építő autóipari megbízókat – Közép-Európában új termelőegységeket hoznak létre, jellemzően több évtizedes, nem ritkán évszázados ipari múlttal rendelkeznek, és még ennek ellenére sincs bérelt helyük a beszállítói körben.

A QP mintegy másfél-két évtized alatt jutott el addig, hogy a magyar autó- és gépipar meghatározó és kiemelkedő szereplőinek állandó és stabil partnere legyen, mint például az Audi, a Nemak, a Mercedes-Benz, a Luk Savaria vagy éppen a Bridgestone – és a jól csengő nevek sora még hosszan folytatható lenne. A cég nemcsak magyarországi székhelyű megbízókat szolgált ki, hanem ausztriai, csehországi és németországi vállalatokat is, vagyis felkerült Európa beszállítói térképére. A 100%-os magyar tulajdonban lévő zrt. 2001-ben költözött új telephelyre, amelyet 2008-ban már bővítenie kellett, ezzel párhuzamosan gyártási kapacitását is folyamatosan fejlesztette. A kezdetben elsősorban készülékgyártással foglalkozó QP mára már alkatrészek, fröccsöntő- és présszerszámok, berendezések egyedi, illetve szériagyártását is vállalja. Szolgáltatásai közé tartozik a vas, alumínium, műanyag, színesfém és egyéb alapanyagok beszerzése, a speciális hő- és felületkezelés, a szükséges elő gyártmányok, így például a GG, GGG, G-Al öntvények, hegesztett-, vagy kovácsolt tételek beszerzése, a gépi forgácsolás, berendezések és készülékek üzembe helyezése, tesztelés, mérés, valamint a karbantartás. A cég 2014-ben új telephelyet létesített Győrben, ahol az Audi motorgyárának szállító Nemak számára hengerfejek széria elő megmunkálást végzi. Ugyanebben az évben a QP megszerezte az ISO/TS minősítést is.

TOPSOLID_QP02

Kettőt az egyben

A QP kezdetben kizárólag az ügyfelek által rendelkezésre bocsátott alkatrészrajzok alapján végzett gyártási tevékenységet, azonban egyre gyakrabban jelentkezett igény a rajzkészítésre, illetve a partnerektől érkező 3D modelleket tartalmazó fájlok kezelésére is. A cég vezetése ezért egy megfelelő képességű CAD- és CAM-rendszer beszerzése mellett döntött.

“Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy 2008-ban, tehát a szériagyártás beindítását megelőző évben a tervező- és megmunkálás-tervező rendszert egyetlen eszközként sikerült megvásárolni, miután választásunk a TopSolid szoftverre esett. Döntésünket az is befolyásolta, hogy több nagy ipari partnerünk már akkoriban is ezt a rendszert használta. A TopSolid tehát egy integrált CAD/CAM alkalmazás, ráadásul egyik speciális modulja, a TopSolid Mold révén az egyik legjobb a szerszámtervezés területén, CAM modulja pedig a nálunk is egyre nagyobb arányt képviselő szimultán 5-tengelyes megmunkálások tervezésénél is kiválóan használható. Összesen öt CAD-licencet (TopSolid Desing) és kettő CAM-et (TopSolid CAM) vásároltunk és használtunk gépalkatrészek, szerszámok, hidraulikus és mechanikus megfogók, valamint célgépek tervezése és gyártás során egészen 2015 őszéig. Az idén pedig két újabb TopSolid Desing licencet vásároltunk” – mondta Pató Ferenc, a QP vezető tervezője.

TOPSOLID_QP03

Hét plusz kettő

A számmisztika rajongói valószínűleg külön értelmezést is találnának arra a véletlen egybeesésre, hogy a QP az idei évben vásárolta meg hetedik TopSolid Design licencét, illetve frissítette korábban beszerzett licenceit a 7-es verzióra. A hét CAD-rendszer mellett kettő TopSolid CAM-licencet is használ a cég, de az üzemi területen, egy-egy kulcsfontosságú megmunkálóközpont mellé telepített terminálon is fut nézegető módban a TopSolid Design verzió, amelyen a gépkezelők ellenőrizhetik a gyártandó alkatrészek megfelelőségét, illetve a komplexebb darabok megmunkálásánál hasznos segítség, ha a gyártandó alkatrész rajza mellett láthatják a 3D modellt is.

“Konstruktőri pályafutásom során három másik CAD-rendszerrel is dolgoztam, amelyek közül az egyik az autóiparban talán a legelterjedtebb alkalmazás, és ennek egy licencét jelenleg is használjuk. Gyakorlatilag ezen a szoftveren „edződtem” éveken át, ezért akkor, amikor át kellett ülnöm egy új rendszer, vagyis a TopSolid licence mögé, nem voltam túl boldog. Az első napok várakozásaimnak megfelelően teltek: sok minden idegennek tűnt számomra. Jó példa erre, hogy a TopSolidban teljesen más az összeállítási kényszerezés. Egészen pontosan ebben a szoftverben az összeállításoknál külön kényszerrendszert kell létrehozni. Egy más szoftverhez szokott felhasználónak ez kifejezetten furcsa, és számomra is az volt. Később azonban elkezdtem felfedezni a TopSolid mérnöki gondolkodásmódját, és egyre inkább úgy éreztem, hogy az nagyon is logikus, végül megkedveltem ezt a szoftvert. Nem csoda, hogy idén, amikor újabb licencek beszerzése, valamint a már használatban lévők verziófrissítése került terítékre, tervező és technológus kollégáimmal a TopSolidot javasoltuk cégünk menedzsmentjének. Ami jó, ahhoz ugyanis érdemes ragaszkodni, ráadásul a hasznos funkciók sokaságához képest a szoftver ára is vonzó” – jegyezte meg a vezető tervező.

TOPSOLID_QP04

Új verzió, új lehetőségek

A QP tervezőcsapatának vezetője kiemelte a TopSolid szerszámtervező, valamint csőhálózat tervező moduljának hatékonyságát, és az erősségek közé sorolta a valós szakmai terminológiákat használó magyar nyelvűséget, továbbá a bőséges szabványelem-tárat. Emellett azt is, hogy a TopSolidhoz rendelkezésre álló úgynevezett „fordítók” (interfészek) révén közvetlenül, hibamentesen hívhatók be a CATIA v4-ben és v5-ben vagy éppen NX-ben, illetve Creoban (korábban: ProE), valamint SolidWorksben, SolidEdgben, Inventorban készített modellek fájljai.

“Nem csak a TopSoliddal, hanem a szoftvert forgalmazó Cad-Cam Solutions Kft. mérnökcsapatának szolgáltatásaival is elégedettek vagyunk. Ha problémánk vagy kérdésünk adódik, azonnal rendelkezésünkre állnak, és a CAM-ben tervezett NC-programok posztprocesszálásában is számíthatunk a tudásukra. Ez a szakmai támogatás a szimultán 5-tengelyes megmunkálások esetében különösképpen hasznos számunkra” – mondta Pató Ferenc. A vezető tervező hozzátette: a TopSolid 7.9 verzióra való frissítéssel párhuzamosan átálltak a licence szerver használatára. Ennek egyik előnye többek között akkor érvényesül, amikor konstruktőr kollégáknak külső partnereknél tett látogatások során kell megnyitni egy-egy modellt, összeállítást. A szerver-alapú megoldásnál ezt VPN-en keresztüli távoli eléréssel tehetik meg.  A TopSolid 7 már integrált termékadat-kezelő rendszert (PDM) is tartalmaz, így a verziófrissítésnek, illetve az új licencek beszerzésének köszönhetően a QP mérnökei és technológusai már ebben kezelhetik a tervezési és gyártási projektek rendelkezésre álló adatait.

ForrásCAD-CAM Solutions

További információ:

A CAD-CAM Solutions hivatalos honlapján.

A Qualitative Production Zrt. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]