A YouTube rejtelmei – Fémforgácsolás 3D-nyomtatott CNC szerszámgéppel

Egy asztali méretű, hobbi forgácsológépen valószínűleg már senki nem lepődik meg, hiszen számtalan ilyennel találkoztunk. Ha azonban egy ilyen gépet 3D-nyomtatott alkatrészekből mi is megépíthetünk, amivel aztán még akár fémet is forgácsolhatunk, a szemöldökünk talán kicsit feljebb csúszik.

Ivan Miranda spanyol YouTuber igazi megszállottja az otthoni hobbi 3D-nyomtatásnak és digitális gyártásnak. Videói között számtalan érdekes és sokszor elég mulatságos 3D-nyomtatott projekttel lehet találkozni; a korlátozott mértékben akár emberi szállításra is alkalmas (!) tanktól kezdve a mini légpárnás hajón át a különböző hangszerekig. Bár ezekből a munkákból is vég nélkül lehetne szemezgetni, jelen cikket egy kifejezetten CNC-s vonatkozású videó apropóján írjuk.

Az alábbi videóban Ivan egy teljesen működőképes, alumínium alkatrészek megmunkálására is képes 3D-nyomtatott CNC marógépet szerel össze és tesztel le. A gép vázát alumínium csövekből építi, illetve természetesen a lineáris vezetékekhez sem nyomtatott alkatrészeket használ, de több rögzítő- és tartóelemet, valamint szinte a komplett orsóházat műanyagból készíti. Az asztali szerszámgép egyébként már második verziójánál tart, a videóban is ez látható.

Ahogy a fentiekből is látható, a hobbi szerszámgép tökéletesen alkalmas farost, de akár 6 mm vastag alumínium lemezek megmunkálására; a bemutatott, 100 fogas HTD5M fogaskerék elkészítése kevesebb mint 45 percet vett igénybe. A marógép az X- és Y-tengelyen 500 mm-es, a Z-tengelyen pedig 80 mm-es löketekkel rendelkezik. A G-kód alapú vezérlést egy grbl 1.1-et futtató, CNC pajzzsal ellátott Arduino Uno látja el.

Ha valaki esetleg szeretné megépíteni a marógépet, Ivan Patreon oldalán elérheti a teljes alkatrészlistát, illetve a kurált 3D modelleket, a 3D fájlokat pedig idővel honlapjára is felteszi, hogy mindenki hozzáférhessen és kedvére módosíthassa, másolhassa vagy eladhassa saját gépét.

Ha érdekesnek találta a videót, látogasson el Ivan Miranda csatornájára, ahol közel 200 hasonló érdekességet láthat!

Megosztás
[
    ]