A befogástechnika kiber-fizikai jövője

Akárcsak sok sikeres TV-sorozatot, az ipart is a korábban bevált módszerek mozdítják előre. Különösen igaz ez a befogástechnikára, melynek termékei jelenleg egy kiber-fizikai átalakuláson esnek át. A 2020-as düsseldorfi METAV látogatói március 11-én, a VDMA Befogástechnikai Fórumán élőben is megtekintheik a legújabb fejlesztéseket.

A cél az átlátható gyártás

A Dél-Nyugat németországi Junginengben működő Helmut Diebold GmbH & Co. Goldring-Werkzeugfabrik kétirányú megközelítést alkalmaz a düsseldorfi METAV 2020-on. A cég egyrészt bemutatja legújabb innovációit; zsugorodó illesztési technológiáját, moduláris befogóit és az UltraJet gépi működtetésű tokmányát. Másrészt pedig a kiállítást fórumként használják vállalatuk továbbfejlesztése céljából. “Jelentős erőforrásokat fektetünk az Ipar 4.0-ba és a digitalizációba” – nyiltakozza Martina Diebold, felhatalmazott képviselő. “Ebből kínálunk ízelítőt a 2020-as METAV-on.”

Martina Diebold, felhatalmazott képviselő és Hermann Diebold ügyvezető igazgató, Helmut Diebold GmbH & Co. Goldring-Werkzeugfabrik:

Martina Diebold, felhatalmazott képviselő és Hermann Diebold ügyvezető igazgató, Helmut Diebold GmbH & Co. Goldring-Werkzeugfabrik

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a digitális megoldások iránti kereslet. Az átlátható gyártás például – amelynek segítségével a munkadarabok aktuális helye mindig könnyen azonosítható – megkönnyíti a megmunkálási folyamatokat. “A digitalizációval elkerülhetők a körülményes keresések” – emel ki egy kulcsonfotsságú előnyt Diebold. “Ez egy hatékony módszer a hosszú leállások kiküszöbölésére.”

Decentralizált intelligencia

Ez a fejlődés együtt jár a decentralizációval, amelynek persze előfeltétele, hogy minden egyes szerszámgép intelligens legyen. Ennek eredményeként a befogástechnikai termékek kiber-fizikai berendezésekké válnak. A folyamat előre mozdításában egyebek mellett a OPC UA szabvány, valamint a VDW kapcsolódó umati interfésze is fontos szerepet játszik.

A vállalat jelenleg a moduláris kialakítással kísérletezik. Ez magában foglal egy központi alapegységet, illetve az ezzel kombinálható különféle kiegészítőket, amelyek segítségével egyedi befogóeszközök alakíthatók ki. A kétrészes rendszer felépítése alacsony rezgésszintet biztosít, ezáltal pedig növeli a megmunkálás minőségét. Diebold hozzáteszi: “Csak ilyen innovációkkal vagyunk képesek megtartani piaci pozíciónkat a gazdasági visszaesésben.”

Egy biztos jövő: a befogóeszköz gyártók csak olyan innovációkkal képesek versenyben maradni, mint például ez a gépi működtetésű tokmány.

Egy biztos jövő: a befogóeszköz gyártók csak olyan innovációkkal képesek versenyben maradni, mint például ez a gépi működtetésű tokmány.

Rengeteg digitális átalakítási lehetőség vár felfedezésre

A befogók egyre növekvő digitalizációja a Ludwigsburg közelében található marbachi székhelyű Hainbuch GmbH számára is kulcsfontosságú kérdés. A trend intelligens termékcsaládjukban is megmutatkozik, amely mindent lefed a szabványos gyorscserélő interfészektől a beépített szoftveres plug-and-play befogóerő-mérőkön át az intelligens befogórendszerekig. “Rengeteg, még kiaknázatlan digitálsi átalakítási megközelítés létezik” – mondja el Alfred Hillinger, tervezési vezető a jövőre nézve. “Semmi kétségem affelől, hogy az Ipar 4.0 lendülete továbbra is kitart.” Ez a hozzáállás fog tükröződni a Hainbuch standján.

A VDMA Precíziós Szerszámok befogástechnikai fórumán a fenti témák kivétel nélkül előkerülnek majd. A Peter Tausend (WTE Präzisionswerkzeug GmbH) és Philipp Ehrhardt (Römheld GmbH) által moderált rendezvényen hat beszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők a “Befogástechnika – megoldás a megatrendekre” témában. Többek között olyan kérdéseket vitatnak majd meg, mint, hogy a kiváló minőségű szerszámbefogó technológia realizálhat-e vagy befolyásolja-e a költségeket (Haimer GmbH) vagy, hogy a nullpontos befogástechnika hogyan használható a 3D-nyomtatásban (Andreas Maier GmbH).

Fókuszban a megatrendek: a 2020-as METAV-on kiállított befogóeszközök között olyan könnyűsúlyú termékek is bemutatásra kerülnek, mint a MANOK karbonból készült manuális satuja.

Fókuszban a megatrendek: a 2020-as METAV-on kiállított befogóeszközök között olyan könnyűsúlyú termékek is bemutatásra kerülnek, mint a MANOK karbonból készült manuális satuja.

Találkozás múlt és jövő között?

A szenzortechnológia és elektronika közti kölcsönhatást is számos, digitális átalakulást érintő beszélgetés érinteni fogja a kiállítás szerdai napján. Ezek közé tartozik a Schunk GmbH érzékeny, intelligens szerszámtartója, a Mapal intelligens, sorozatgyártott szerszámrendszere vagy a Römheld GmbH szenzor-alapú folyamatvezérlő rendszere, amivel a termékek minőségében érhető el javulás. E példákon keresztül Prof. Berend Denkena, az IFW (Hannoveri Leibniz Egyetem Termelésmérnöki és Szerszámgép Intézete) ügyvezető igazgatója és a WGP (Termeléstechnológia Német Akadémiai Egyesülete) alelnöke egy elgondolkodtató kérdést tesz fel a VDMA fórumán: “A fémmegmunkálás találkozása az Ipar 4.0-val – Találkozás múlt és jövő között?”

ForrásMETAV

További információ:

A METAV 2020 hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]