Innovatív kenőszerszám fémlemezek hatékonyabb formázásához – ps:®sponge-tool

Az új ps:®sponge-tool kenőszerszám első ízben teszi lehetővé a fémlemezek szerszámmal történő, szelektív kenését.

Fémlemezek formázásakor, az optimális megmunkáláshoz és a lehető leghosszabb szerszám élettartamhoz, elengedhetetlen a megfelelő kenőanyag használata. A szerszámmal történő olajozás eddig kivitelezhetetlen volt a CNC szerszámgépeken, a kenést így általában teljesen el kellett hagyni. Ennek eredményeként el kellett fogadni a rövid szerszám élettartamot és a sok esetben gyenge minőségű alkatrészeket. E probléma megoldására fejlesztette ki a PASS Stanztechnik AG a ps:®sponge-tool szerszámot.

A kenés egy, a szerszámba épített, hajszálcsöves szivacs segítségével történik. A szerszám el van látva egy olajtöltő csavarral, amelynek tetőnyílásán keresztül kb. 50 ml olaj tölthető be. Miután a szivacs felszívja az olajat, a csavart ismét le lehet zárni. A ps:®sponge-tool ezen felül acélrugókkal és Ampco-lehúzóval is fel van szerelve, így a megmunkáláshoz kisebb erő szükséges. Ennek eredménye pedig a közel karcmentes alapanyag-kezelés.

A gyakorlatban a folyamat a következőképpen zajlik: például extrudáláskor, a fémlemezt először elősajtolják. Ezután a ps:®sponge-tool végrehajtja az ütéseket a megfelelő pozíciókban. A szivacs hozzányomódik a lemezhez és az érintkezés pontjában felviszi az olajat. Egy másik gyakori alkalmazási területet képeznek az alakító szerszámok, így egyebek mellett a kerek domborítók. Ebben az esetben a kenés lényegesen kisebb súrlódást eredményez az alakítási folyamat során, következésképpen a formázások jobb minőségűek lesznek.

ps_sponge-tool_01

A ps:®sponge-tool előnyei:

  • a formázások minőségének javulása
  • ellenőrzött alkalmazások
  • a szerszám élettartam szignifikáns növekedése
  • magas folyamat megbízhatóság

Mi áll a mágikus szivacs képességei mögött?

A ps:®sponge-tool egy speciális szivacsot alkalmaz, amely olyan alapvető funkciókat lát el a fémlemezek formázása során, mint a folyadék felszívódás, tárolás és visszatartás. Ennek értelmében a szivacs nem ereszti ki állandóan az olajat – csak azon a ponton viszi azt fel, ahol szükséges a formázáshoz. Az így kialakuló olaj-filmréteg egyfajta kenőanyagként viselkedik, így megóvja az alkatrész felületét a megmunkálás során.

A ps:®sponge-tool jelenleg 30 mm átmérőjű szivacsbetéttel érhető el, a THICK TURRET és a TRUMPF rendszerek szerszámaihoz. Természetesen, igény esetén más szerszámtípusokhoz is elkészíthető. A szivacsnak nincs korlátja a fémlemezek vastagságát illetően, emellett további két pozitív tulajdonsága a magas reakciósebesség és az oldószer-ellenállás. Így kereskedelmi kenőanyagok is felhasználhatók hozzá, a megmunkált anyag károsodása nélkül. A ps:®sponge-tool csereszivacsai pedig elérhető áron kaphatók.

ForrásPASS Stanztechnik

További információ:

A PASS Stanzetchnik AG termékeinek hivatalos hazai forgalmazója, a Lang és Társai Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]