Végpontok közti digitalizálás minden folyamatban

A DMG MORI a digitális csatlakoztatás lehetőségét az alapfelszereltség részeként kínálja a hálózatba kapcsolt termelés és a szerviztevékenységek integrált optimálása érdekében.

  • EMO 2019: Több, mint 30 digitális innováció
  • Integrált digitalizáció: Intelligens szolgáltatások és applikációk integrált csatlakozással a hálózatba kapcsolt termeléshez
  • DMG MORI Connectivity: Az EMO 2019-től kezdődően minden DMG MORI szerszámgép alapfelszereltségéhez tartozik.
  • DMG MORI Digitalizáció: Szerviz és támogatás minden DMG MORI Connectivity megoldás részére.
  • CELOS frissítés: Az ügyfél saját rendszereinek nyílt integrációja és az összes létező verzió teljes frissítése.
  • DMG MORI MESSENGER: Az összes szerszámgéppel és egységgel, egy pillanat alatt.

A DMG MORI számára a „csatlakoztatás” a digitális gyár felé vezető út egyik legfontosabb mérföldköve, hiszen a nyílt felhasználói felületek és a szabványos kommunikációs protokollok jövőorientált, végpontok közötti integrációt és a gépek és folyamatok közötti együttműködést biztosítják. Ezért a jövőben minden új DMG MORI szerszámgép alapfelszereltsége tartalmazza az ingyenesen hozzáférhető IIoT felhasználói felületet, amely az igényektől függően támogat minden szabványos protokollt, például MQTT-t, MTconnect-et, valamint az OPC UA előírásain alapuló új iparági szabványt, az umati-t (umati = universal machine tool interface/ univerzális szerszámgép interfész). A nyilt integráció jegyében a DMG MORI bemutatja az új CELOS APPLIKÁCIÓS CSATLAKOZTATÓT, amelyen keresztül az ügyfél a saját rendszereit és alkalmazásait közvetlenül a CELOS vezérlőn tudja futtatni és az új ’Munka importálása’ funkcióval tudja importálni a rendeléseket közvetlenül a MES-ből vagy az ERP-ből a CELOS munkakezelőjébe. A DMG MORI Ellenőrzés digitális lehetőségei hidat építenek a csatlakoztatás és az ügyfélközpontú átláthatóság között. Például a DMG MORI MESSENGER mostantól lehetővé teszi a korlátlan állapotfigyelést az összes, DMG MORI Connectivity által hálózatba kapcsolt szerszámgépre és egységre.

A CELOS-szal a DMG MORI egy, az értékteremtés minden szintjére kiterjedő integrált digitalizációs stratégiát alkot, a tervezéstől a gyártáson át egészen a szervizig.

A CELOS-szal a DMG MORI egy, az értékteremtés minden szintjére kiterjedő integrált digitalizációs stratégiát alkot, a tervezéstől a gyártáson át egészen a szervizig.

A digitalizáció úttörőjeként a DMG MORI szerszámgépgyártó teljes mértékben globális szemlélettel közelíti meg a témát. “Teljeskörű partnerként tekintünk magunkra a digitalizáció és az automatizáció területén, meg kell mutatnunk, hogyan lehet a teljes gyártási folyamatot következetesen digitalizálni a DMG MORI Digitális Gyár termékeivel” – magyarázta Christian Thönes, a DMG MORI AKTIENGESELLSCHAFT igazgatótanácsának elnöke. A paletta a tervezéstől és az előkészületektől a gyártáson keresztül egészen a felügyeletig és a szervizig terjed. Ezt követően hangsúlyozza, hogy a csatlakoztatás a további digitalizáció alapkövetelménye, példaként említve a DMG MORI Connectivity programját, amely ingyenesen hozzáférhető, szabványos MDA felhasználói felületet tartalmaz minden DMG MORI szerszámgép számára.

DMG MORI Connectivity: Az EMO 2019-től kezdődően minden DMG MORI szerszámgép alapfelszereltségéhez hozzátartozik

A DMG MORI Connectivity biztosítja a DMG MORI és egyéb gyártmányú szerszámgépek egymáshoz történő csatlakoztathatóságát. “Támogatjuk az összes, nemzetközileg elismert protokollt, például az MQTT-t, az MTconnect-et, az OPC-UA-t, és az új »umati« szabványt” – mondta Christian Thönes. Az umati egy új szabvány a szerszámgépiparban a nyílt és korlátlan kommunikáció biztosítására az üzemben alkalmazott és a magasabb rendű IT-rendszerek között. A DMG MORI aktívan támogatta, és meghatározó szerepet játszott az „umati” kifejlesztésében a VDW-vel (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) és egyéb közreműködő partnerekkel. Az umati szabvány segítségével a jövőben lehetőség lesz a szerszámgépeket az ügyfél által meghatározott értékteremtő rendszerekké alakítani, gyártóktól függetlenül.

Öt digitális innováció – teljeskörű segítség az összes folyamaton keresztül

Öt digitális innováció – teljeskörű segítség az összes folyamaton keresztül

A DMG MORI Connectivity lehetővé teszi a főbb IoT platformok csatlakoztatását egymáshoz, mint az ADAMOS, MindSphere és a FANUC Field. Az ügyfél maga választja meg az irányt, majd a DMG MORI ennek alapján fejleszt egy egyedi, nyílt és rugalmas megoldást. A DMG MORI Csatlakoztatás a megvalósítás során többlépcsős modell szerint halad. Christian Thönes biztosítja róla az ügyfeleket: “A digitális termékek biztonságos üzemeltetése és az ügyfélinformációk bizalmas kezelése rendkívül fontos a DMG MORI számára, ezért a digitalizációs stratégia alapvető elemeként a termékfejlesztésbe beépítettük az úgynevezett ICS biztonságot nyújtó »Ipari vezérlőrendszert«.” A vállalat erre a célra a DMG MORI Digitális üzletágat is létrehozta, amely a szerszámgépek hálózatba kapcsolására specializálódott, és támogatást, szervizt nyújt a DMG MORI Connectivity megoldásaihoz. A DMG MORI Digitális üzletág az ügyfeleket a helyszínen támogatja tanácsokkal, képzésekkel, illetve a DMG MORI digitális termékeit és a partnereket bemutató gyors ismertetéssel.

CELOS Frissítés: Az ügyfél saját rendszereinek nyílt integrációja és az összes létező verzió teljes frissítése

Az alkalmazásközpontú CELOS vezérlő és operációs rendszer legutóbbi frissítéseinek szintén központi témája a csatlakoztatás. A DMG MORI 25 applikációja jelentősen megkönnyíti a gépkezelést és a kezdetektől fogva lehetővé teszi a ügyfelei számára a nyílt integrációt saját rendszerekhez. A legutóbbi, PLC-független, frissített CELOS-verziót világszerte 15.000 alkalommal telepítették és az elmúlt hat évben kiadott összes verzió ugyanarra a státuszra frissíthető. A DMG MORI tehát betartotta a felhasználási ígéretét. Az új CELOS-verzió két nagy újdonságot tartalmaz: az ALKALMAZÁS CSATLAKOZTATÓ-t és a GYÁRTÁSIRÁNYÍTÁS-t.

Az új, PLC-független CELOS-frissítés két nagy újdonságot tartalmaz: az ALKALMAZÁS CSATLAKOZTATÓ-t és a GYÁRTÁSIRÁNYÍTÁST.

Az új, PLC-független CELOS-frissítés két nagy újdonságot tartalmaz: az ALKALMAZÁS CSATLAKOZTATÓ-t és a GYÁRTÁSIRÁNYÍTÁST.

Az új ALKALMAZÁS CSATLAKOZTATÓ segítségével az ügyfelek a saját alkalmazásaikat (pl.: ERP és MES rendszereiket), vagy saját NC- és gyártási adatbázis kezelő rendszereiket futtathatják, közvetlenül a CELOS vezérlőn. Emellett az interneten vagy intraneten történő hozzáférés is biztosított. A gépkezelő például azonnal ellenőrizheti a műszak adatait, a hétvégi terveit, információt kereshet veszélyes anyagokról, vagy fontos linkekről intraneten keresztül. A CELOS akár 20 linket is tud kezelni, független applikációként.

Még nagyobb mértékű integrációt lehet elérni az új GYÁRTÁSIRÁNYÍTÁS alkalmazással, munkák importálásához. Ezzel a módszerrel a rendeléseket közvetlenül lehet importálni CELOS-ba. Az ügyfélnek nem kell többé manuálisan importálnia a munkát a MES-rendszerből CELOS-ba, elég meghatároznia egy automatikus átviteli szabályt, hogy az adatátvitelt lehetővé tegye a saját rendszeréből CELOS-ba. A közvetlen importálás előfeltétele, hogy az ügyfél a MES-rendszerben engedélyezze a .cba munkafájl formátumot, és a CELOS-ban megadott könyvtárban tárolja azt.

DMG MORI MESSENGER: Az összes szerszámgép és eszköz áttekintése egy pillanat alatt

A DMG MORI Ellenőrzés segítségével a szerszámgépgyártó hidat építhet a csatlakoztatás és az ügyfélközpontú átláthatóság között. Az új DMG MORI MESSENGER az aktuális CELOS-frissítéssel együtt kerül piacra. Mostantól kezdve a CELOS vezérlő szolgáltatásai már nem csak a DMG MORI szerszámgépeken, hanem az összes, DMG MORI Connectivity által hálózatba kapcsolt egységen is elérhető, beleértve egyéb gyártmányú szerszámgépeket is. Az ügyfelektől érkező, nagyszámú visszajelzés alapján továbbfejlesztették a DMG MORI MESSENGER-t, amely mostantól jóval egyszerűbb gépadat rögzítést tesz lehetővé, emellett nyílt adatbázist kínál egyéb gyártók vezérlőszoftvereihez. Ezentúl a jelentések generálása és megjelenítése is automatikusan történik, a kezelőfelület pedig egyénileg személyre szabható. Az ügyfél az összes szerszámgép fontos információját egy pillanat alatt elérheti.

DMG MORI MESSENGER: Az összes szerszámgép és eszköz áttekintése egy pillanat alatt

DMG MORI MESSENGER: Az összes szerszámgép és eszköz áttekintése egy pillanat alatt

A DMG MORI CONNECTIVITY jellemzői:

  • Minden szerszámgéphez elérhető: DMG MORI és egyéb gyártmányokhoz egyaránt
  • Minden protokollnál használható: OPC UA, umati, MTconnect és MQTT
  • Minden platformra: ADAMOS, MindSphere, FANUC Field, stb.
  • Ipari IT-biztonság: a DMG MORI gondozásában
  • DMG MORI Ellenőrzés: MDA a DMG MORI MESSENGER-en keresztül
  • Integráció: Az ügyfél műhelyében, a DMG MORI Digitális üzletágon keresztül

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]