Ipari megoldások egy kézből – Ilyen volt a VFP Systems Ipar 4.0 Roadhsow

Hatalmas érdeklődés fogadta a VFP Systems győri Ipar 4.0 Roadshow-ját. A rendezvény bepillantást nyújtott az aktuális ipari trendekbe és hasznos gyakorlati tanácsokat kínált az átalakulás előtt álló vállalatok számára.

Napjainkban egyre fontosabbá válik a gyártás hatékonysága, minősége, valamint a gyártó cégek rugalmassága, amellyel a gyorsan változó piaci igényekre tudnak reagálni. Az ebben főszerepet játszó trendeket összefoglaló, a negyedik ipari forradalomként is emlegetett Ipar 4.0 egyfajta paradigma váltás, mely az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását, a termelési, illetve ezen keresztül a gyártási módszerek hatékony szervezését jelenti, melynek keretében az eszközök önállóan kommunikálnak, és összehangoltan működnek. Kiemelten fontos ezért, hogy a jövő vállalatai felkészültek legyenek, hiszen ezek a trendek versenyképességük megtartásának egyik legfontosabb tényezőivé fognak válni.

Egyedül persze nehéz tájékozódni, pláne a szükséges döntéseket időben meghozni. Éppen ezért jelentenek nélkülözhetetlen segítséget az olyan események, mint például a VFP Systems Kft. Ipar 4.0 Roadshow-ja, ami a terület szakértőinek bevonásával támaszt nyújt az ipari reformáció útvesztőjében. A 2019. október 30-án, a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus-án tartott rendezvény célja az volt, hogy bemutassa azokat az iparági megoldásokat és lehetőségeket, melyekkel a termelő vállalatok magabiztosan felelhetnek meg a jelenkor és a jövő elvárásainak, kihívásainak.

2019_10_30_-_VFP_Systems_Ipar4_Roadshow_84

Sokéves tapasztalat és szakértelem

A VFP System cégcsoport története egészen 1991-ig, az első vállalkozás – a Nico-Technika Kft. – megalakulásáig nyúlik vissza. Ekkor még csak kereskedelmi szolgáltatást végeztek, a VFP Systems Kft. csak egy későbbi profilbővítés ötletével jött létre. A vállalat start-upként indult, fő tevékenysége kezdetben az ismert rendszerekkel kompatibilis gépépítő alumínium profilok gyártása és kereskedelme volt. A cég az ezt követő években még sok profilbővítésen esett át: a korábbi alumínium termékekből elkezdtek egyszerű vázakat és munkaállomásokat építeni, majd a tapasztalatoknak és a mérnökség fejlődésének köszönhetően következtek a komplexebb projektek.

2019_10_30_-_VFP_Systems_Ipar4_Roadshow_02

A vállalat ma már három üzletágat is egyesít, így az alumínium profil és lean csővázas rendszer elemek kereskedelmén túl anyagmozgatással és szállítópályákkal, valamint egyszerűbb, egycellás egyedi célgépek tervezésével és gyártásával, illetve automatizálással is foglalkoznak. Köszönhetően a kiváló gyártói és beszállítói kapcsolataiknak, tapasztalt szakember gárdájuknak és a kiemelkedő szolgáltatási színvonalnak, hamar a figyelem középpontjába kerültek és a piac meghatározó szereplőjévé váltak ezeken a területeken.

2019_10_30_-_VFP_Systems_Ipar4_Roadshow_10

Izgalmas programkínálat

Ezen előnyökre építve rendezték meg Ipar 4.0 Roadshow-jukat is, amelyen többek között a Széchenyi István Egyetem, a BME, a SZTAKI és az IFKA szakértői tartottak érdekes szakmai előadásokat kutatási eredményeikről és a kialakulóban lévő ipari trendekről. A látogatók emellett számos gyakorlati megoldással is találkozhattak, részt vehettek különböző workshop-okon és természetesen a kapcsolatépítésre is lehetőségük nyílt.

2019_10_30_-_VFP_Systems_Ipar4_Roadshow_30

Az előadások olyan kulcsfontosságú, napjaink ipari trendjeivel foglalkozó témákat érintettek, mint a veszteséget termelő tényezők kiszűrése, az energiahatékonyság, a gyorsan változó piaci igények és az erre való felkészültség, a szakemberhiány mindennapos kihívásai, valamint a digitalizáció és adatgyűjtés, -elemzés.

2019_10_30_-_VFP_Systems_Ipar4_Roadshow_60

A rendezvény egyik fő látványossága a VFP Systems Kft. és a szlovén Lipro d.o.o. egyik közös projektjéből születő bemutató termék; egy automatizált szállítópálya volt. A szállítórendszerek gyártásával foglalkozó Lipro 5 évvel ezelőtt kezdte együttműködését a VFP Systems-szel, ami utóbbi számára az első lépést jelentette az erre a piacra való betörésben. A két KKV közti kollaboráció gyümölcsözőnek bizonyult, ennek megfelelően az együttműködés a mai napig megmaradt és továbbfejlődött.

2019_10_30_-_VFP_Systems_Ipar4_Roadshow_32

A bemutatott demo rendszer egy láncos és hevederes pályából, két szállító modulból, az ezek által mozgatott palettákból és egy 180 fokos fordító elemből állt, amely a paletták áthelyezéséért felelt a két szállítópálya között.

A standardizált elemekből álló, rugalmas és moduláris rendszer kompatibilis az ismertebb márkák pályáival és nagyon kedvező ár – érték arány és szállítási határidő mellett érhető el. A LIPRO hivatalos magyarországi képviselője a VFP Systems kulcsrakész megoldást tud kínálni a tanácsadástól a folyamatfejlesztésen és tervezésen át egészen az automatizált pálya telepítéséig. Emellett a bevezetést a LIPRO és a VFP Systems kiemelkedő garanciális feltételekkel, valamint tartalék alkatrész és szerviz támogatással tudja segíteni.

2019_10_30_-_VFP_Systems_Ipar4_Roadshow_37

Szintén nagy érdeklődés fogadta a VFP Systems saját gyártású az ismert rendszerekkel kompatibilis gépépítő alumínium profiljait, amelyekből egy workshop keretén belül a látogatók egy kocka elemet is kirakhattak. A profilok előnye a hegesztett és egyéb fix vázas rendszerrel szemben, hogy a szerkezet esztétikus, könnyű, hegesztés nélkül szerelhető, bármikor könnyen bontható és nem kell festeni, felületkezelni. A rendszer elemeit bármikor újra lehet használni és gyakorlatilag bármi megépíthető belőlük, a legegyszerűbb munkaasztaloktól a komplett gyártósorokig.

2019_10_30_-_VFP_Systems_Ipar4_Roadshow_51

Bemutatásra került még továbbá egy Universal Robots kollaboratív robot, OnRobot rugalmas megfogóval felszerelve.

A gyártó vállalatok számára az Universal Robots kollaboratív robotjai jó lehetőséget kínálnak, hogy megoldják a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémákat, növeljék termelékenységüket és emeljék termékeik minőségét. Jellemzőikből adódóan költséghatékony, rugalmas és biztonságos automatizációs megoldást nyújthatnak az említett kihívások lekezeléséhez, mindezt széleskörű alkalmazhatóság, egyszerű programozhatóság és magasfokú integrálhatóság mellett.

2019_10_30_-_VFP_Systems_Ipar4_Roadshow_33

A VFP Systems ezzel a rendezvénnyel szerette volna összefogni sokrétű szakértelmét és szolgáltatásait és Ipar 4.0 hívószóval egy olyan szakmai platformot kínálni, ahol a vállalati döntéshozók, szakemberek, diákok és érdeklődők első kézből kaphatnak releváns tudást és tanácsot cégük versenyelőnyének kialakításához. Ez a cél maradéktalanul teljesült, amit a hatalmas részvételi arány is bizonyít. A VFP Systems pedig biztos lehet afelől, hogy ezzel a rendezvénnyel elnyerte a vállalatok bizalmát és nagyban hozzájárult a pozitív társadalmi megítéléshez.

További információ:

A VFP Systems hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]