Hatalmas fejlődés a KLS 2000 Kft. tervezői folyamataiban

A komplex, egyedi célgépeket gyártó KLS 2000 Kft közel 70%-os árbevétel növekedést ért el a SOLIDWORKS tervezőszoftver használatával.

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő KLS 2000 Kft., megalakulása óta rendkívül mozgalmas utat járt be. Dunaharaszti telephelyükön kezdetben elektromos kivitelezési munkákat végeztek – első megrendelésükhöz 3 évig csak a technológiát telepítették. Később fokozatosan bővítették tevékenységi körüket; a 2000-es évek közepétől gépész munkákat is vállaltak, a következő évtized elején pedig már saját gépész tervezővel dolgoztak. A vállalat mostanra egy 35 fős, szakképzett alkalmazotti gárdát tudhat magáénak, melyből heten gépész-, hatan pedig elektromos tervezők.

eurosolid_kls2000_ (2)

Jelenlegi fő profiljuk az egyedi problémákra kínált célgépek komplett tervezése és gyártása. Ezek között vannak félautomata és teljesen automata szerszámgépek, de egyszerű termelési eszközök is, amelyek a gépkezelők munkáját könnyítik és gyorsítják. Termékeiket javarészt az autóipar számára készítik, de elektronikai és élelmiszeripari megrendeléseik is szép számmal vannak. Elsősorban multinacionális cégeknek szállítanak be; megrendelőik között olyan vállalatok találhatók, mint a Continental Temic Hungary, Arconic, Alcoa, NCR Magyarország vagy a Tyco Electronics.

A KLS 2000 Kft. 2016-ban saját lemezmegmunkáló üzemet is létrehozott, azóta lemezes munkáit is házon belül tudja végezni. A korszerű üzemben számos különböző technológia alkalmazásra került, a lézervágástól az élhajlításig. Emellett pedig találhatók itt esztergák és megmunkálóközpontok is.

eurosolid_kls2000_ (1)

Szintén ekkor került bevezetésre a SOLIDWORKS tervezőszoftver is, amelyre rendkívül felhasználóbarát kezelőfelülete, intuitív, gyors kezelhetősége és temérdek hasznos modulja, illetve funkciója miatt esett a választás. A SOLIDWORKS használatával a cég egy újabb jelentős költségtől szabadult meg, hiszen többet nem volt szükség külsős cégek megbízására. Mindemellett jelentősen csökkent a tervezésre fordított idő és nőtt a folyamat hatékonysága.

eurosolid_kls2000_ (3)

Tekintve, hogy a KLS 2000 Kft. megrendelései között nem ritkák az akár 10.000 alkatrészből álló komplex összeállítások, a tervezőszoftver hatalmas segítséget jelent az átláthatóságban és kezelhetőségben. A fejlesztés óta az összeállításokról már nem is készítenek műhelyrajzokat – a szerelők egy számítógépen nézik a modelleket, és visszajeleznek a tervezőknek, ha valamit változtatni kell rajtuk. A berendezések mozgását a feladatuk elvégzése közben is ellenőrizni tudják, így még az ütközések is időben ellenőrizhetők, amik a nagy, sok mozgó alaktrésszel rendelkező egyedi gépek esetében kiemelten fontos.

eurosolid_kls2000_ (8)

A lemezmegmunkáló kapacitás miatt a SOLIDWORKS lemezkészítő modulját is sokszor használják a KLS 2000 tervezői. Egy idei megrendelésük során például egy olyan összetett gépet terveztek és gyártottak le, amely két különböző alkatrész betöltését, majd ezek, egy 12 állomásos körasztalon történő összeszerelését, ellenőrzését és csomagolását végzi. A projekt a szoftver nélkül valószínűleg meg sem tudott volna valósulni – a tervezés még a lemeztervező modul segítségével is több hónapot igényelt. Az eredmény azonban magáért beszél: a gépet sikerült oszlopok nélkül kialakítani, így a körasztal 360°-ban hozzáférhető a gépkezelők számára.

eurosolid_kls2000_ (4)

A fentieken túl a SOLIDWORKS a 3D tervzsűrik és fotórenderek elkészítésében is fontos szerepet játszik a vállalatnál. Utóbbinak nagy előnye, hogy a megrendelő számára bemutatható modelleket tudnak prezentálni,  emellett a cég portfóliójában, weblapján is egy sokkal átláthatóbban, szemléletesebben és nem utolsó sorban mutatósabban tudják bemutatni a gyártott berendezéseket.

A SolidWorks használatának egyértelműen kimutatható eredménye a gyorsabb, hatékonyabb tervezés, a rövidebb határidők és a több megrendelés, amelyek következtében az elmúlt három évben a KLS 200 Kft. árbevétele közel 70%-kal emelkedett.

További információ:

A SOLIDWORKS hivatalos magyarországi képviselete, az EuroSolid Kft. honlapján.

A KLS 2000 Kft. hivatalos honlapján.

Gépészeti tervező szoftver

Megosztás
[
    ]