Kivételes energiahatékonyság – FANUC ROBOSHOT gépek a SIMON cégnél

Az autóipar számára készített műanyag alkatrészek, bár mérete sok esetben apró, jelentősége annál nagyobb. Az irántuk támasztott minőségi elvárások éppen ezért sokszor rendkívül szigorúak, ami fejlett gépparkot és megfelelő technológiai felkészültséget követel a beszállítóktól.

Az 1985-ben alapított SIMON Műanyagfeldolgozó egy 100%-os magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás. Ahogy azt a cégnév is sejteti, műanyagfeldolgozással foglalkoznak, amely tevékenységgel 90%-ban az autóipart szolgálják ki. Ez napi több mint egymillió alkatrészt jelent. A termékek skálája rendkívül széles, a kábelkorbács csatlakozóktól kezdve az audiotechnikai alkatrészeken át egészen az esztétikai termékekig mindent gyártanak.

fanuc_simon_01

Hogy a vevői követelmények által támasztott magas minőségnek és technológiai fejlettségnek minden tekintetben megfeleljenek, a fröccsöntési technológia legmodernebb vívmányaival dolgoznak. A több mint 80 db műanyag fröccsöntő gépből álló gépparkban a 25 tonnástól egészen az 500 tonnás záróerőig minden megtalálható. A magas technológiai színvonal megtartása érdekében, legutóbbi kapacitásbővítésükhöz a FANUC segítségét kérték.

Három helyett tíz működő gép

A FANUC ROBOSHOT sorozatú fröccsöntő gépek beszerzése mellett számos érv szólt. Azon túl, hogy a japán cég a SIMON cég egyedi igényeire gyorsan és rugalmasan válaszolt, és az első gépet mindössze két hét alatt szállította le és üzemelte be a helyszínen, a ROBOSHOT fröccsöntők energiahatékonysága is egyedülállónak számít. “Ahogy számoltuk eredetileg a csarnokunkat, körülbelül 3-4 darab normál hidraulikus gépet tudtunk volna betenni a meglévő energiasínünkre. Most több, mint 10 FANUC gép megy ugyanazon az energiaoszlopon és probléma nélkül tudjuk őket üzemeltetni” – mondja el Simon Péter, a SIMON cég ügyvezető igazgatója.

fanuc_simon_02

Az üzemben található 11 FANUC fröccsöntő gép között 100 és 150 tonna záróerejű gépek találhatók, amiket 18-32-es csigamérettel használnak. A gépekkel elsősorban vékonyfalú termékek gyártása zajlik, amelyben kimondottan nagy előnyt jelent az elektromos hajtás. “A szervomotorok nyomatékmaximumon indulnak és hamar elérik a megfelelő fröccsöntési sebességet, ezért sokkal könnyebben kitöltik ezeket a vékony falú termékeket.” – magyarázza el Galaczi Erik a cég technológiai vezetője.

A ROBOSHOT gépekhez SEPRO 3-tengelyes, egy pneumatikus tengellyel rendelkező lineár robotokat is használnak, amelyek a termékek, illetve enguszok elvételét végzik. Ezzel a megoldással lehetőség nyílik az enguszok darálására, illetve a termékek puha szalagra történő elhelyezésére, aminek eredményeként csökken a termékek sérülésének esélye is. A gépek és a robotok közti kommunikáció rendkívül hatékonyan, gördülékenyen zajlik.

fanuc_simon_03

A FANUC-kal való jó kapcsolat és a ROBOSHOT gépek kiváló teljesítménye miatt a SIMON cég a jövőben is tervezi az együttműködést kapacitásbővítési és fejlesztési projektjeinek megvalósításában.

ForrásFANUC

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

A SIMON Műanyagfeldolgozó hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]