Innovatív automatizációs- és szoftvermegoldások a FANUC-tól

A japán robotóriás a termékújdonságok helyett idén az automatizációra, digitalizációra és könnyű integrációra fektette a hangsúlyt.

Első lépés az okos gyártáshoz vezető úton – Bemutatkozik a FIELD rendszer

A FANUC standjának fő látványossága a vállalat új IIoT platformja, a FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) premierje volt. A rendszer összekapcsolja a különböző gyártótechnológiákat és gyors, központosított hozzáférést biztosít a termelési adatok gyűjtéséhez és feldolgozásához. A hasonló IIoT megoldásoktól eltérően, a FIELD közvetlenül üzemi szinten gyűjti és dolgozza fel az adatokat, így a gépkezelők sokkal pontosabb információkhoz és elemzésekhez férhetnek hozzá, valós időben. Ennek eredményeként a platform segít az ügyfeleknek azonosítani a gyártás gyengepontjait, illetve javítani annak minőségét és hatékonyságát.

MAD-03670-CO-EMO-2019_FIELD_LR-1

A kiállításon, a FANUC saját fejlesztésű alkalmazásain túl 12 társkiállító FIELD rendszerre készített applikációi is bemutatásra kerültek, demonstrálva a rendszer rugalmasságát.

A FIELD a pilot ügyfelek számára az EMO után rögtön elérhetővé vált, a hivatalos kiadás pedig 2020 áprilisában várható.

Gyors és egyszerű robotizáció – QSSR megoldások

Ugyancsak nagy érdeklődés övezte a FANUC új szoftvercsomagját, a QSSR-t (Quick and Simple Start-up of Robotization = A Robotizáció Gyors és Egyszerű Indítása). A csomag célja, hogy megkönnyítse a robotok termelésbe integrálását; csatlakoztatásukat a szerszámgéphez, majd az azt követő beállítást és utólagos műveleteket.

A standon négy konkrét megoldás tanusította a QSSR-ben rejlő lehetőségeket. Ezek között volt két CR-7 sorozatú kollaboratív robotos és két LR-Mate 200iD-vel támogatott alkalmazás. Előbbiek közül egyik egy kiváló felületi minőséget garantáló ROBODRILL α-D21MiB megmunkálóközpontnál segédkezett az alkatrészek be- és kipakolásában, a másik, iRVision-nel felszerelt robot pedig egy ROBOCUT α-C400iB huzalszikraforgácsoló gépnél végezte ugyanezt. A normál ipari robotok szintén egy-egy FANUC szerszámgép; egy ROBODRILL α-D21SiB megmunkálóközpont és egy ROBOSHOT α-S130iA elektromos fröccsöntő kiszolgálását végezték.

fanuc_robocut_cr-7ia

Ahogy az a fentiekből is kiderül, a QSSR nem csupán egy termék, hanem egy több komponensből álló megoldáscsomag, amelynek a szoftverek ugyanúgy részét képezik, mint a különböző robotok és mechanikus komponensek. A komponensek különböző kombinációja nagyobb rendszerek építését is lehetővé teszi, amit egy szintén kiállított megoldás; egy párhuzamosan két ROBODRILL-t kiszolgáló M7-10iC robot is példázott.

A standon természetesen sok egyéb robotot is megtekinthettek az érdeklődők, többek között egy látványos élő bemutatót végző, 11 tonnás M-2000iA/2300-at. Az óriási robot akár 2300 kg-os alkatrészek mozgatására is képes, ezzel pedig a világ egyik legerősebb ipari robotjának számít.

Szerszámgépek és vezérlés

Az automatizációs- és szoftvermegoldásokon túl, a FANUC egyéb termékújdonságainak is jutott szerep. CNC-k részéről az új 30iB Plus vezérlőegységbe integrált nagy teljesítményű PMC és az akár 12 tengely irányítására képes 0iF vezérlő is bemutatkozott. A szerszámgépes portfólióból pedig az új ROBONANO α-NMiA ultraprecíziós gyártógép debütált, amely akár 50.000 ford./perces teljesítményre is képes.

CNC-PR-3DH-HMI-R-4-SC_mod

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]