Tapasztalatok egy új szikraforgácsolóról

A szerszámgyártással, tervezéssel és javítással foglalkozó Terv-Gyár Szolgáltató Kft. évek óta FANUC szerszámgépekkel dolgozik. A tulajdonosok felidézik lapunknak első találkozásukat a japán cég termékeivel, illetve elmondják tapasztalataikat egy új szikraforgácsoló beszerzéséről.

A magyar cég telephelye Gödöllő családi házas részén található. Amikor belépünk a sarokház udvarára, jól elkülönített műhelyek ajtajait látjuk, fölöttük pedig a tervezőirodák ablakait. A kis családi vállalkozásnak azonban nemcsak az elrendezése és a megjelenése, hanem a tulajdonosok hozzáállása is közvetlenséget kölcsönöz. Lukács Adorján a tetőtéri irodahelyiségbe invitál, ahol ügyvezetőként dolgozik feleségével, Lukács Györgyivel, illetve még két kolléganővel. Itt kezelik a rendeléseket, tartják a kapcsolatot az ügyfelekkel és a beszállítókkal.

Fordítástól a szikraforgácsolásig

A Terv-Gyár Kft.-t 2007-ben alapította Lukács Adorján és felesége, Lukács Györgyi. Akkor még csak másodállásként tekintettek a vállalkozásra, és a főállásuk mellett foglalkoztak a cég építésével. Az első megrendelések még fordításokról szóltak, később Adorján profilja is teret nyert ebben a vállalkozásban. Ő korábban is gépészeti tervezéssel foglalkozott egy nagyvállalatnál. Egy év elteltével a mellékállásból Adorján számára főállás lett, néhány év múlva pedig Györgyi is a családi vállalkozás alkalmazottjává vált. Jelenleg húszfős csapatot koordinálnak, ami sokak szerint a növekedés küszöbét jelenti, és a tulajdonosok is egyre többször gondolnak a további fejlesztési lehetőségekre. Pedig innovációból és megújulásból az elmúlt több mint tíz évben sem volt hiány. A szerszámok és szerszámbetétek gyártása ugyanis olyan technológiai követelményeket támaszt, amelyeknek csak a géppark folyamatos fejlesztésével tudnak megfelelni a cégek. A CNC-megmunkálóközpontok mellett hamar beruháztak huzalszikra-forgácsoló szerszámgépekbe is, amelyekkel kiegészülve már házon belül képesek voltak elvégezni a gyártási feladatok legnagyobb részét. Javarészt szerszámgyártással, tervezéssel és javítással foglalkoznak, azon belül főleg lemezalakító szerszámokkal. Emellett azonban energiát áldoznak a készülékek és a célgépek tervezésére és gyártására is. Ez a sokoldalúság pedig üzleti szempontból is kifizetődőnek tűnik, a Terv-Gyár Kft. stabil piaci szereplővé vált az elmúlt tíz évben.

A FANUC ROBOCUT szikraforgácsoló szerszámgépe

A FANUC ROBOCUT szikraforgácsoló szerszámgépe

Érvek egy új gép mellett

Lukács Adorján pontosan idézte fel az első FANUC huzalszikra-forgácsoló szerszámgép rendelésének körülményeit. A korábban alkalmazott szikraforgácsoló gépeik mellett esetenként alvállalkozót kellett bevonniuk, és egy olyan céggel dolgoztak együtt, amely többféle márkájú szikraforgácsolót is használ. Lukács Adorján ennek a cégnek a vezetőjével beszélgetett arról, hogy milyen gépet javasolna a már meglévők mellett, illetve helyett. Ekkor esett a választásuk a FANUC-ra, és találkozott Adorjánnal egy szakkiállításon a gyártó értékesítője és technológus mérnöke. A katalógus az asztalon hevert, a kapcsolatfelvétel megtörtént, és még egy pozitív megerősítést is kaptak a választáshoz.

Kicsi és pontos

Lukács Györgyi kiegészíti férjét: „Fontos szempont volt számunkra, hogy egy könnyen kezelhető, megbízható, jó szervizháttérrel rendelkező cég szerszámgépét válasszuk ki. Emellett a FANUC rugalmassága is nagyon jól jött számunkra. Például a gép telepítésekor: amikor a FANUC a saját magyarországi telephelyén intézte el a gép átrakodását, hogy Gödöllőre már kisebb járművel és könnyebben szállítható legyen az új berendezés.” A szervizháttér mellett meggyőző volt a Terv-Gyár Kft. számára a szikraforgácsoló pontossága is, a FANUC ROBOCUT α-C400iB-vel a korábbiakhoz képest precízebb és bonyolultabb alkatrészeket munkálhatnak meg – a korábbi ciklusidők töredéke alatt. „Nem tudunk olyan gyorsan tervezni sokszor, mint amilyen gyorsan folyik a gyártás lenn, az üzemben” – jegyzi meg Lukács Adorján az új gép termelékenységéről. A szállítással kapcsolatban nemcsak a rugalmasságot emelte ki a tulajdonos házaspár. A gép a megrendeléstől számítva négy héten belül megérkezett a telephelyükre, köszönhetően az európai készleteknek.

Tapasztalatok fél év után

Bár sokan javasolták a Terv-Gyár Kft. tulajdonosainak is, hogy inkább használt szerszámgépet vásároljanak, a Lukács házaspár szíve azonban mindenképpen az új gépek irányába húzott. A cégalapítás óta is csak olyan szerszámgépeket vásároltak, amelyek újak, vagy jól ismerik a korábbi tulajdonosát és a használat körülményeit. A 2018. decemberben érkezett szerszámgépet január elején fogták be az éles gyártásba. A termelésben dolgozó kollégák tapasztalatai szerint az átállás bár nem volt nehéz, zökkenőmentesnek sem mondható. Épp ezért még használják a régi huzalszikraforgácsolókat is, amelyekkel az egyszerűbb munkák elvégezhetők, a programozás és a gépbeállítás módja pedig már teljesen rutinszerű. Azonban a precíziós alkatrészekhez egyértelműen a FANUC-ot választják. Ebben szerepet játszik a Robocut fejlett technológiája, a vezérlésbe épített kontrolfunkciók, valamint a széles körű automatizáltság – így a szerszámgépet kezelő személyek számára is könnyebb a felügyelet. Lukács Adorján egy példát is felidéz: „Korábban is gyártottunk már egy bizonyos alkatrészt, amelynek programja hiba nélkül futott a régebbi gépeken. A szerszámbélyeg gyártása ugyanakkor csak ránézésre volt hibamentes: amikor először gyártottuk a ROBOCUT-on, több hibaüzenetet is kaptunk, melynek nyomán módosítanunk kellett a huzal pályáját – így értük el, hogy immár nem csak papíron tökéletes alkatrészeket gyártsunk.” A szerszámgép kezelését tekintve az egy műszakos munkarend megkönnyíti a beosztás tervezését. Jelenleg egy személy dolgozik dedikáltan az üzem szikraforgácsoló szerszámgépein, mellette két mérnök kollégája dolgozik ezzel a technológiával.

Távolabbi tervek: robotika

„Szép, pontos, intelligens… és jó!” Lukács Györgyi és Adorján ezeket a tulajdonságokat nevezte meg a FANUC ROBOCUT α-C400iB-vel kapcsolatban. Beszélgetésünk után az üzemben pedig Lukács Adorján ismét kiemelte, hogy valóban szépnek tarja a japán gyártó szerszámgépének megjelenését. Egyetértenek abban, hogy az új gép pontossága kimagasló, a vezérlés intelligens, és annak ellenére, hogy újdonság az alkalmazottak számára, nagyon jól kezelhető. A későbbiekben azonban nemcsak szikraforgácsolásban számítanának a FANUC technológiáira. Lukács Adorján nagy álma, hogy még az ő vezetésük alatt elérkezzen a cég a fordulóponthoz, és üzembe állítsák az első robotokat is a termelésben. Hisz abban, hogy az automatizációra a kkv-szektorban és az egyedi gyártásban ugyanúgy szükség van, mint a nagyvállalatoknál. Szándékból és ötletekből tehát nemcsak az ügyfelek elképzeléseinek megvalósítása során nincs hiány, hanem a vállalkozás építésével kapcsolatban sem. Ebben pedig megbízható partnerként tekintenek a FANUC Hungary Kft. csapatára, illetve a japán szerszámgépgyártó megbízható és kiforrott technológiáira.

ForrásFANUC Hungary

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

A Terv-Gyár Szolgáltató Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]