Ipar 4.0 haladóknak – INDIGO Ipari Digitalizációs Szakmai Nap 2019

Az EPIC InnoLabs Kft. (a SZTAKI és a németországi Fraunhofer Kutatóhálózat közös projektvállalata) október 2-án harmadik alkalommal rendezte meg az INDIGO elnevezésű Ipari Digitalizációs Szakmai napot.

Az eseményt Monostori László, a SZTAKI igazgatója nyitotta meg. Elsőként Nick Gábor, az EPIC InnoLabs munkatársa és Bányai Gábor az Aventics vezetője számolt be az Ipar 4.0 érettségi felmérés eredményeiről.

IMG_20191002_094403

Lengyel Attila, a Western Digital Data Analytics (DAO) igazgatója előadásában a cég digitális transzformációján kívül arról is beszélt, hogy bár nagyon nehéz volt meggyőzni egy amerikai óriásvállalat vezetését arról, hogy egy magyar céggel – az EPIC InnoLabs-szel – dolgozzon, mert csak náluk van meg az a tudás, amire szükségük van, végül ez sikerült. Az együttműködés be is váltotta a hozzá fűzött reményeket: jól, gyorsan és rendkívül eredményesen tudtak együtt dolgozni egy szimulációs modellezési projektben a WD egyik távolkeleti gyárában. Arik Lämmle, a stuttgarti Fraunhofer IPA (Gyártástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) kutatója kutatóintézet-ipar együttműködéssel magvalósult robotos projekteket mutatott be, kiemelve az ember és robot együttműködésével készülteket.

Vén Zoltán, Bergmann Júlia, Czirkó Dávid és Farkas Ádám, az EPIC InnoLabs munkatársai élőben működő szoftvereszközökön demonstrálták, hogy milyen témákban és milyen módon dolgozik az EPIC InnoLabs, ha gyártásoptimalizálási kéréssel keresik meg őket. A hallgatóság egy példában követhette végig, a gyártási és logisztikai szimuláció, az adatelemzés és a gyártástervezés illetve ütemezés előnyeit.

Indigo-1

A demonstráció előtt Váncza József a SZTAKI tudományos főmunkatársa és laborvezetője, átfogó előadást tartott a termelési rendszereket érintő legújabb kutatásokról és irányzatokról, mint a fenttartható fejlődés, a körkörös gazdaság (Circular Economy) vagy a természetből átvett, biológia eredetű minták megjelenése gyártásban.

A délutáni szekcióban a SZTAKI kutatói mutatták be többek között robotikai, minőségellenőrzési és egyéb ipari problémák megoldásáról szóló kutatási eredményeiket:

  • hogyan lehet robotokkal nagy pontossággal és gyorsan ellenőrizni tömítőhab-profilokat; 
  • hogyan lehet virtuálisan létrehozott nagy pontosságú másolattal (úgynevezett digitális ikerrel) megtervezni és szimulálni egy adott gyártási környezetet, 
  • hogyan segítheti a mesterséges intelligencia a vizuális felismerésrt. 

Az eseményen a résztvevők kipróbálhatták tudásukat egy „sorkiegyenlítési” gyártósor optimalizációs kihíváson. A látogatók az előadások között megtekinthették az ipar jövőjét jelentő kollaboratív robotok bemutatóját, ahogy pl. alkatrészeket válogattak, vagy az eddig csak ember által szerelhető eszközöket raktak össze.

A cégről

Az EPIC InnoLabs Kft. (az SZTAKI és a németországi Fraunhofer Kutatóhálózat közös projektvállalata) elsődleges célja az alapítóknál felhalmozott tudás, a meglévő kutatási eredmények és fejlesztések hasznosítása, illetve a Magyarországon megjelenő, ipari digitalizációs innovációs igények visszacsatornázása a kutatói projektekbe. 

Az EPIC InnoLabs Kft. fő területei az Ipar 4.0 tanácsadás és képzés, Digitális Gyártás témájú fejlesztések kivitelezése, Ipari adatelemzés, valamint speciális robotikai rendszerek vagy megoldások tervezése és fejlesztése. A fenti alkalmazási területekhez, nagyobb részben az SZTAKI, bizonyos speciális igények esetén pedig a Fraunhofer társintézetek biztosítják az szilárd kutatói és mérnöki hátteret.

ForrásEPIC InnoLabs

További információ:

Az EPIC InnoLabs hivatalos honlapján.

Az INDIGO hivatalos honlapján.

Részletesebb adatokért, interjúért, szakmai véleményért kérjük, forduljon Kádár Botond ügyvezető igazgatóhoz az alábbi elérhetőségeken:

Kádár Botond
ügyvezető igazgató
botond.kadar@epicinnolabs.hu
+36-30-715-1601

Megosztás
[
    ]