Bemutatkoztak az OKUMA új robotizációs megoldásai

Egy új portál megmunkáló központot és a nemrég fejlesztett ROID munkatérbe integrált robotos rendszer megoldásait is bemutatta az EMO-n a japán OKUMA. A részletekről Pablo Liechti-t, a vállalat termékmenedzserét és Jakob Simon projektmenedzsert kérdeztük.

Csúcstechnológiás portál gép szerszám- és formagyártáshoz

Az OKUMA standjának egyik méretében és képességeiben is lenyűgöző érdekessége az új MCR-S (Super) portál megmunkálóközpont volt, amit elsősorban az autóipari szerszám- és formagyártás magas elvárású, igénybe vevő folyamataihoz fejlesztettek. A gép tökéletes példája a japán vállalat 55 éves múltjának és piacvezető pozíciójának a portál gépek gyártása terén, ennek megfelelően kiemelkedő dimenzionális pontossággal, magas felületi minőséggel és hihetetlen stabilitással bír.

Fotó: Smartus

Fotó: Smartus

Tekintve, hogy a szerszám- és formagyártásban gyakran előfordulnak az akár 50 órás, mégis mikronos pontosságot követelő megmunkálások is, rendkívül fontos a megfelelő hőstabilitással rendelkező szerszámgép. Az MCR-S ezért a vállalat Thermo-Friendly Concept technológiájával lett felszerelve, ami egy hőkompenzációs rendszerrel kiegészített szimmetrikus elrendezésű, doboz rendszerű aktív hőstabil gépvázat jelent.

A gép egy másik kulcsfontosságú technológiája az OKUMA Hyper-Surface, ami képes észlelni a CAM program megmunkálási adatainak esetleges zavarait, és ennek megfelelően korrigálja a szerszámpályákat. Mindez jobb felületi minőséget eredményez, a szükséges paraméterek megtartásával. A gépkezelőnek így nincs más dolga, mint elindítani a megmunkálást, majd kivenni a gépből a kész alkatrészt. A technológiának köszönhetően pedig minden legyártott szerszám tökéletesen egyezni fog.

A MCR-S emellett több mint 100 különböző kiegészítővel kérhető, hogy bármilyen igénynek maradéktalanul megfeleltethető legyen.

Az OKUMA portálgépek hazai sikereit jelzi, hogy idén kettőt is telepítenek Magyarországon.

ROID – integrált robotos rendszerek

Az OKUMA másik fő látványossága az idén debütált ROID (robot integrated design) rendszer, amit az ügyfelek visszajelzései alapján fejlesztettek. Továbbra is sok vállalat küzd a munkaerőhiánnyal, amit elsősorban robotokkal lehetne pótolni – erre kínál megoldást a ROID.

A rendszernek két változata létezik: az ARMROID és a STANDROID. Előbbi egy, közvetlenül a szerszámgépbe épített SCARA robotból áll, amely egyaránt képes a gép be- és kirakodására (max. 5, illetve max. 10 kg-ig), forgácseltávolításra, gépen belüli tisztításra, valamint bábként az öngerjesztett rezgések csillapítására. A STANDROID pedig egy helytakarékos automatizált cellába helyezett, a munkadarabok be- és kirakodását végző, szerszámgéphez csatlakoztatott robotkar, amit főként kisszériás gyártáshoz fejlesztettek.

Fotó: Smartus

Fotó: Smartus

Mindkét rendszer a ROID Navi vezérlést használja, ami a szerszámgépek vezérlésébe van integrálva, így kifejezetten egyszerű használatot biztosít olyan gépkezelők számára is, akiknek nincs robotprogramozói tapasztalatuk. A robotok optimális mozgás pályáját ráadásul a ROID Navi EZ Operating Tool automatikusan generálja, a kezelőnek csupán a kezdő és végpontokat szükséges megadnia.

Fotó: Smartus

Fotó: Smartus

Hogy az esetleges ütközések elkerülhetők legyenek, az ARMROID és STANDROID az OKUMA Collision Avoidance System (CAS) ütközésvédelmi technológiájával is fel lett szerelve. A megoldás a szerszámgépek, panelek és szerszámok 3D modelljét használva létrehozza a berendezés virtuális mását, így valós időben tudja futtatni a megmunkálásokat, néhány másodperccel a tényleges megmunkálás előtt. Ha a szimulációban esetleg ütközés következne be, a CAS azonnal leállítja a gépet, elkerülve ezzel a gép sérülését.

Ezzel a fejlesztéssel az OKUMA a robotos automatizáció egy új generációját alkotta meg, amely számos jelenlegi problémára jelenthet megoldást a gyártóiparban.

További információ:

Az OKUMA szerszámgépek hivatalos forgalmazója, a Smartus Zrt. honlapján.

Az OKUMA hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]