Az elégedett vásárlóból elkötelezett ügyfél lesz

Hartford szerszámgép a minőség szolgálatában a Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft.-nél

A Hartford tajvani szerszámgépek magyarországi képviselőjeként az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. számára nemcsak az eladások növelése a cél, a további együttműködés fenntartása is hasonlóan fontos. 2015-ben az ő segítségükkel érkezett meg Tétre a Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft. első Hartford portál megmunkálóközpontja, mellyel kapcsolatban a cég ügyvezetője, Majsa Sándor és kollégái osztották meg a vállalat tapasztalatait.

2019_09_10_-_Sokoro_27

A Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft. egy meglehetősen sokoldalú vállalat. A cég, túl azon, hogy saját tervezésű mezőgazdasági gépeket gyárt, készít gépvázakat hasonló feladatokat ellátó gépekhez, illetve textilipari, autóipari és számos más iparági berendezéshez is. A cégvezetés a több lábon állás híve és a jelenleg is tapasztalható autóipari visszaesés idején ez különösen fontos biztonsági tényező. Jelenleg az autóipari kötődések megszüntetésén dolgoznak, a felszabaduló kapacitást pedig a további iparágakba csatornázzák.

2019_09_10_-_Sokoro_30

A 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalatot hazai családok közös munkája hozta létre és tartja fenn, már több, mint hatvan éve. Ennyi idő alatt pedig lezajlott az első generációváltás is, amely sok magyarországi KKV esetében kritikus időszaknak számít – a Sokoró Kft. vezetősége mégis zökkenőmentesen abszolválta a feladatot. Jelenleg is nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos fejlesztésekre a fenntartható működés növekedés mellett.

2019_09_10_-_Sokoro_11

Új gép fél éven belül

Majsa Sándor nemrég látogatta meg a Hartford tajvani gyárát és lenyűgözőnek találta a szerszámgépek szériagyártását: „A tajvani gyárban modern környezetben születnek ezek a szerszámgépek, nagy tételszámban. Ennek ellenére nem tömegcikkről van szó.” – mondja tapasztalatairól. A sorozatgyártás előnyeit pedig ők is megtapasztalhatták a rendeléskor: az általuk választott szerszámgép és a konfigurált perifériák a rendelés leadása után pár hónappal már a telephelyükön voltak. Ezt követően az M+E szervizcsapatának segítségével állították üzembe a gépet, majd a Heidenhain vezérlésekre specializálódott kolléga segített nekik a programozási trükkök elsajátításában.

2019_09_10_-_Sokoro_12

„Ezt a gépet Heidenhain vezérléssel rendeltük, mert ezzel már voltak tapasztalataink. Ugyanakkor most, hogy a gyárban láttam a Hartford saját vezérlését (Hartrol), elhatároztam, hogy a következő gépeket már azzal vásároljuk. Nagyon egyszerűnek, könnyen kezelhetőnek és jól átláthatónak tűnt, ráadásul jelentősen olcsóbb is, mint a hasonló tudású egyéb vezérlők.” – jegyzi meg Majsa Sándor a vezérléssel kapcsolatban.

A gépet a már meglévő géppark kiegészítésének céljából vásárolták, egy nagy francia partnerüktől ugyanis egyre növekvő volumenben érkeztek be megrendelések. A nagyméretű textilipari gépek gyártásához pedig egy igen nagy munkaterű portál megmunkálóra volt szükség. Olyan gépet kerestek, ami a feladatokat gyorsan és megfelelő minőségben készíti el és a Hartford megmunkáló 2015-ös telepítése óta nem csalódtak ebben a szerszámgépben.

2019_09_10_-_Sokoro_03

„Minőségügyi szempontból, túl azon, hogy az ügyfeleink igényeinek meg kell felelnünk, magunkkal szemben is igen magasak az elvárásaink. Mivel 100%-ig magyar tulajdonú a vállalat, nincs külföldi befektetőnk, ezeket az előírásokat is magunknak határoztuk meg és igen magasra tesszük a lécet.” -teszi hozzá az ügyvezető.

Kiváló szervizháttér a megbízható termelés szolgálatában

Majsa Sándor elmondta, jelenleg 40.000 cikkszámot tartanak számon a rendszerükben. Ennyiféle termék gyártása mellett pedig elengedhetetlen a gyors reagálás és a hatékony termelésszervezés. Ahhoz, hogy az általuk használt szerszámgépek, így a Hartford megmunkáló is stabilan működjön a kétműszakos munkarendben, elengedhetetlen a megfelelő szervizháttér.

2019_09_10_-_Sokoro_13

„Az M+E szervizszolgáltatásával maximálisan elégedettek lehetünk, minden problémánkra gyorsan reagálnak. Ha jelezzük, hogy valamivel elakadtunk, vagy kérdésünk van, a szükséges alkatrész már másnapra ott van, ha pedig a probléma beavatkozást igényel, jó ár-érték arányú kiszállással számíthatunk az M+E szervizeseire. Szerencsére az elmúlt négy évben nagyon kevés olyan alkalom volt, amikor javításra szorult a gép – főleg a rendszeres karbantartások céljából kellett felhívnunk a szervizt.” – mondja Majsa Sándor a szervizszolgáltatással kapcsolatban.

2019_09_10_-_Sokoro_17

Sokoldalúság és folyamatos változás

A cég fő profilja nem a fémforgácsolás, többnyire hegesztett szerkezeteket szállítanak megrendelőiknek. Ennek ellenére a nagy munkatérrel rendelkező szerszámgépeket is kihasználják, de ma már inkább csak a saját projektek megvalósítására. „Korábban bérgyártást is vállaltunk, de mivel a saját projektjeink mára teljesen leterhelik a gépet, ezt a tevékenységet folyamatosan elhagytuk” – jegyzi meg Jelencsics Rita, a Sokoró Kft. export és marketing igazgatója.

2019_09_10_-_Sokoro_15

A hegesztési feladatok egy részét hegesztőrobotokkal, automatizált cellákkal oldják meg, azonban tisztában vannak ennek korlátaival is. Jelenleg nem minden hegesztési folyamat végezhető el robottal, így a Sokoró Kft.-nél is zajlik kézi hegesztés.

Az automatizáláshoz hozzátartozik továbbá az is, hogy a cég vezetésében ott van a kíváncsiság és a lendület az újdonságkeresésre. Örömmel ismernek meg új technológiákat és Majsa Sándor lenyűgözve beszélt a Hartford Tajvanban látott újdonságairól: „A mi gépünk még nem tudja, de ottlétünkkor láttunk lehetőséget automatizálható nullpontfelvételre és kész munkadarab mérésére. Az ilyen és ehhez hasonló fejlesztések teszik számomra nyilvánvalóvá a potenciált a márkában és bízom benne, hogy még sok-sok évig dolgozhatunk majd ezekkel a berendezésekkel, kitapasztalva az 5-6 év tesztelés után bevezetett új funkciók előnyeit.”

2019_09_10_-_Sokoro_06

A gördülékeny gépkiválasztás, az akadálymentes kommunikáció és rendelés, valamint a hatékony együttműködés a telepítés és a karbantartás során, valóban elkötelezetté és elégedetté teszik a Sokoró Kft. vezetőségét a Hartford, illetve az M+E irányába: „Azt gondolom, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a továbbiakban is szívesen vásárolnék Hartford gépeket, legyen szó a mostani gépeink cseréjéről vagy egy kapacitásbővítésről.” – mondja Majsa Sándor.

További információ:

Az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]