5-tengelyes újdonságok a Mazak kínálatában

Az idén 100 éves Yamazaki Mazak minden korábbinál nagyobb standdal szerepelt a hannoveri EMO kiállításon, ahol számtalan forradalmi újdonságot mutattak be a kilátogatóknak. Újonnan debütáló technológiáik között megtalálható számos automatizálást segítő megoldás, egy új vezérlő rendszer, és több, igény szerint rugalmasan testre szabható 5-tengelyes megmunkáló központ is.

A VARIAXIS C-600 – amit a tervezők kifejezetten a nagy sikernek örvendő VARIAXIS j-600/5X utódjának szántak – versenyképes áron kínál nagy teljesítményű megmunkálást bármely ipari szektor számára, legyen az a repülőgépipar vagy akár autóipar. Kompakt gépként akár Ø730 mm x H450 mm-es és akár 500 kg tömegű munkadarabok megmunkálására is alkalmas, köszönhetően merev struktúrájának és Ø600mm átmérőjű, B-, és C-tengelyein görgős csigahajtással rendelkező billenő/forgóasztalának. X-, Y-, és Z-tengelyein 42 m/min gyorsjárati sebességre és mindössze 4,5 másodperces forgácsolások közötti szerszámváltási időre is képes, ami gyorsabb ciklusidőket és páratlanul nagy sebességű megmunkálást eredményez.

mazak01

Különösen nagy merevségű kialakításán és páratlan forgácsolási képességein túl a C-600 fontos sajátossága, hogy minden eddiginél szélesebb opciós palettával rendelkezik, így teljesen az egyedi termelési igényekre szabható. Például négy különböző orsóval is elérhető, a 12000 RPM fordulatszámú standard orsótól egészen a 15000 RPM fordulatszámú, nagy nyomatékú, a 18000 RPM fordulatszámú, nagy sebességű, vagy a 20000 RPM fordulatszámú, nagy teljesítményű orsó-opcióig. Az új VARIAXIS-nak alapfelszerelése továbbá egy 30 férőhelyes szerszámtár, amely igény szerint bővíthető 60, 90 vagy akár 120 férőhelyesre is. A C-600 modularitása a hűtőrendszer csomagok választékára is kiterjed, amik szintén számos különböző verzióban választhatók, akár 70 bar nyomásig. Kifejezetten vas, alumínium, kompozit és öntvény megmunkáláshoz szánt opciós csomagok is elérhetőek.

A legújabb VARIAXIS a Mazak új mesterséges intelligencia alapú vezérlőjével, a SmoothAi vezérlővel van felszerelve, ami beépített tanulási funkcióival folyamatosan képes javítani a gép megmunkálási teljesítményét.

Teljesen új belépő szintű gép viszont az angliai tervezésű, direkt az európai piacra szánt szimultán 5-tengelyes szerszámgép, a CV5-500, amely kivételes teljesítményével és mindössze 2300 mm x 2790 mm-es alapterületével ideális választás lehet start-upok és bérmegmunkálást végző kisüzemek számára. A kifejezetten sokoldalú 5-tengelyes gép kategóriájában egyedülállónak számít, nagy merevségű „híd” kialakításának, és merev támasztékú, Y-tengely mentén elmozduló billenő/forgóasztalának köszönhetően, amely nagy pontosságú és rendkívül kompakt megmunkálási megoldást kínál.

mazak02

A CV5-500 egy új tervezésű állandó kinyúlású orsóház kialakítással rendelkezik, ami biztosítja a megmunkálás merevségét még a Z-tengely teljes lökethossza mellett is. Emellett egy új sokoldalú 12000 RPM fordulatszámú orsóval is fel van szerelve, ami akár 18,5 kW teljesítmény és 119,4 Nm nyomaték elérésére is képes, így számos anyagtípus megmunkálásához alkalmas. Opcionálisan 18000 RPM fordulatszámú, a hőstabilitás biztosítására az X-, Y-, és Z-tengelyeken átmenő hűtéssel rendelkező golyósorsó is elérhető a nagy sebességű alkalmazásokhoz. Továbbá nagy merevségű, görgős csigahajtású Sankyo asztallal rendelkezik, ami a B-tengelyen 220°-os, a C-tengelyen 360°-os elforgathatóságot biztosít. A gép X-, Y-, és Z-tengelyeken 36 m/mmin gyorsjárati sebességével gyors megmunkálást biztosít, és akár Ø500 mm x H320 mm-es és 200 kg-os munkadarabok megmunkálására is alkalmas. Kiegészítésként a Termal Shield rendszer automatikus hőmérséklet kompenzációjával minimalizálja a megmunkálás közben fellépő hőmérséklet ingadozást, így stabil forgácsolási pontosságot biztosít.

Szerszámtára standard kivitelben 30 férőhelyes, opcionálisan pedig 48 férőhelyesre bővíthető, míg a dupla karos szerszámcserélő gyors, akár 1,3 másodperces szerszámcsere időt biztosít. Az oldalsó szerszámtár ajtó szintén standard kialakítás, ami automatikusan futó ciklusok közben is kényelmes szerszámcserét tesz lehetővé.

Az új modell SmoothX vezérléssel, a Mazak SMOOTH Technolgóiájának külön az 5-tengelyes megmunkálásokhoz kifejlesztett verziójával rendelkezik.

Mivel az iparban egyre növekvő igény mutatkozik az automatizálási technológiák felé, mindkét gép tervezésnél különös hangsúlyt fektettek arra, hogy a modellek számos automatizálási rendszerrel könnyen integrálhatóak legyenek, mint például az MPP és Palletech rendszerek. Az ergonomikus gépkialakításnak köszönhetően optimális esetben a gép eleje a kezelő számára még teljesen kiépített automatizálási megoldás mellett is gond nélkül megközelíthető marad, így biztosítva könnyű kezelhetőséget.

ForrásMazak

További információ:

A Mazak hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]