Új technológiák ösztönzik a jövő üzleteit

Az “Ipari Dolgok Internete” (IIoT) kifejezés számos olyan új technológiával azonosítható, amelyek magas innovációs potenciállal bírnak a gyártás területén és új üzleti területekhez biztosítanak alapot. Fontosságukat éppen ezért nem szabad alábecsülni.

Az idei EMO-n, az Új Technológiák Fórumának “Jövőbeli Lehetőségek” című programján az Ipari Dolgok Internete megkapja a kellő figyelmet. Az esemény öt napja folyamán, a látogatók vezető ipari szakértők és tudósok előadásain keresztül nyerhetnek betekintést a fémmegmunkálás jövőjébe. A részvétel ingyenes, a beszélgetések angol nyelven zajlanak majd.

Az IIoT-hez olyan technológiák tartoznak, mint az additív gyártás, a gépi tanulás (ML), a mesterséges intelligencia (AI), a platform gazdaság, az umati, az OPC UA vagy az 5G. De mit jelentenek ezek pontosan? És hogyan tudják ezek a technológiák elősegíteni az értékteremtést a feldolgozóiparban?

forum-new-technologies

Gyakorlati hálózatosítás a gépek és üzletek szintjén

A műszaki költségek csökkentése a hálózati világban a leghatékonyabban az adatátvitel szabványosításával és biztonságossá tételével érhető el. Ennek megvalósítása érdekében választotta a piac a platformfüggetlen OPC UA protokollt, az ipari interoperabilitás szabványosított keretrendszerének. Hogy ez miért történt és, hogy hogyan lehet az OPC UA protokoll nélküli gépeket is hálózatba kapcsolni, a jövő heti fórum keddi napján kerül megválaszolásra. A területen nagy tapasztalattal rendelkező vállalkozások képviselői emellett azt is bemutatják, hogy a kiberbiztonsági és segítségnyújtó rendszerek miként készíthetik elő az utat a sikeres, biztonságos és felhasználóbarát IIoT alkalmazásokhoz.

Minden szakértő egyetért abban, hogy a jövő üzleti modelljeinek kulcseleme a digitális szolgáltatások révén történő értékteremtés. Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik a szerszámgépgyártók számára, hogy megfeleljenek ügyfeleik jövőbeli igényeinek, és megtartsák nemzetközi versenyhelyzetüket. Azon vállalatok, amelyek számára ez már gyakorlat, beszámolnak tapasztalataikról a digitális platformok működésének tekintetében és elmondják, hogyan profitálhatnak a vállalatok az előfizetői rendszeren alapuló üzleti modellekből.

umati és az 5G-alapú kapcsolat

A megfelelő kapcsolat nemcsak gépek között, de az értéklánc egészén elérhetővé kell váljon, hogy az ipari termelésben rejlő hatalmas potenciál teljesen kiaknázható legyen. A szakértők megvitatják, hogyan válhat valósággá az Ipar 4.0 és az IIoT a német iparban. A témák között szerepel az adatteljesítmény és a megbízható rádiós kommunikáció. Emellett megrendezésre kerül egy fórum is, “5G. A gyártás okosabbá tétele” címen, amely kifejezetten ipari vonatkozásban taglalja az 5G-ben rejlő lehetőségeket. A fórumot az Összekapcsolt Iparágak és Automatizálás 5G Szövetsége, vagy röviden az 5G-ACIA koordinálja majd.

Az umati univerzális szerszámgép interfész is végre meghozhatja a vára várt javulást az iparban. A VDW kezdeményezéseként induló de globális üggyé vált umati biztonságos kapcsolatot biztosít a szerszámgépek és az informatikai rendszerek között a termelési környezetben. A pénteki fórumon az érdeklődők részletesen is megismerhetik a projekt műszaki fejlesztéseit, megtudhatják, hogy a kezdetektől közreműködő partnerek milyen lehetőségeket látnak az umati-ban és választ kapnak arra is, hogyan lehet csatlakozni a kezdeményezéshez.

A csatlakoztathatóságról szóló előadások mellett a hannoveri EMO keretein belül kerül megrendezésre a világ első 5G bemutatója, az Ericsson (Stockholm), a Makino Europe (Hamburg) és a Fraunhofer Intézet szervezésében. A bemutatóban egy 5G technológiát használó robot szerszámokat vesz le egy polcról, megméri, majd behelyezi őket egy szerszámgépbe egy speciálisan kifejlesztett, vezető nélküli szállítórendszer segítségével. Az 5G kapcsolat segítségével az adatokat rendkívüli sebességgel közvetítik a központi vezérlőegység és a robot között. A Makino standjánál (12-es csarnok, B36-os stand) a látogatók azt is megtudhatják, hogyan integrálhatnak 5G folyamatokat termelési rendszereikbe.

Mesterséges Intelligencia és 3D nyomtatás

A kedd reggeli előadásokon kiderül, hogyan halad a mesterséges intelligencia és gépi tanulás gyakorlati megvalósítása. A fókusz a technológiák vállalati viszonylatára; az automatizált termelésre fog kerülni. A felszólalok olyan konkrét példákat is bemutatnak, mint például a hangvezérelt, AI-alapú szerszámgép operációs rendszerek vagy az öngerjesztett rezgések megelőzese. Bemutatásra kerül továbbá egy tervezéshez, ütemezéshez és műveletkezeléshez fejlesztett ML alkalmazás is.

Természetesen szó lesz még az additív gyártófolyamatokról, amelyek már most számtalan formában megtalálhatók a fémfeldolgozás területén, főként a repülőipar és az orvostechnológia területén. De további alkalmazási területek is megnyílnak a gyors műszaki fejlődés és az ipari 3D nyomtatáshoz használt új anyagok kutatásának köszönhetően. És hogy hogyan kezdhetik el a vállalatok az additív folyamatok integrálását? A fórum szerdai és csütörtöki napjain mindenre fény derül.

ForrásEMO Hannover

További információ:

Az EMO Hannover hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]