Tizenkettő, de nem tucat!

Ez a tizenkettő távolról sem hasonlít majd tucatmunkára. A kaliforniai Haas szerszámgépgyártó standjára kilátogatók 12 korszerű szerszámgépet figyelhetnek majd meg működés közben a 2019. szeptember 16–21. között rendezendő EMO Hannover szakkiállítás 27. csarnokának E60. standján. A kiállítási portfólió részét képezik majd a cég automatizálási és digitalizálási megoldásai is.

Gépfavoritok Hannoverben

A kiállítási stand egyik legnagyobb fénypontjának minden bizonnyal az Európában idén bemutatott 5 tengelyes gép, az UMC-1000 megmunkálóközpont számít majd. Az UMC-1000 az éveken át a cég zászlóshajójának tekinthető univerzális UMC-750 szerszámgép „nagytestvére” lett. Az új modell a bevált UMC-750 minden erényét tartalmazza, megnövelt mérettartományokkal. A megnövelt mozgástartomány és munkaterület révén pedig nagyobb alkatrészek 3+2 vagy akár szimultán 5 tengelyes megmunkálása is lehetségessé vált. Az UMC-1000 tökéletes választás azon műhelyek számára, amelyek egy könnyen használható, 5 tengelyes gépet keresnek nagyobb alkatrészek forgácsolásához.

umc1000

A kiállításra elutazó magyar vendégek számára hasonlóan érdekes lehet a tavalyi győri Házi Kiállításon már bemutatott ST-20Y eszterga. Az univerzális, egyedi és szériában gyártott alkatrészek 0,01 mm pontosságú megmunkálására alkalmas ST-20Y Y-tengelyes marási feladatok elvégzésére is képes, így a szükséges marási és esztergálási műveletek egy munkadarab-befogással elvégezhetők. Az alumínium, acél, rozsdamentes acél, színesfém és műanyag alkatrészek megmunkálására egyformán alkalmas gép maximum 298 mm átmérőjű és 533 mm hosszú alkatrészek megmunkálását teszi lehetővé 4 000 min–1 orsó fordulatszám mellett. A szerszámtár szöge 45 fokról 55 fokra változott, így néhány milliméterrel csökkent ugyan a megmunkálható átmérő, de ezzel együtt a gép helyigénye is nagymértékben mérséklődött.

ST-20Y

Ipar 4.0 Haas módra

Minden ipari forradalom a termelékenység növelését tűzte ki célul. A jelenleg zajló negyedik ipari forradalom az intelligens platformok révén növeli a gyártási hatékonyságot. A Haas esetében alap, hogy minden új gép képes adatcserére a felsőbb szintű gyártásfelügyeleti rendszerekkel, így zökkenőmentesen integrálhatók az új vagy meglévő ipar 4.0 környezetekbe. Alapból minden Haas gép rendelkezik Ethernet- és WiFi-csatlakozással a gyors és megbízható fájlmegosztáshoz és adatcseréhez. A 64 GB bővített memória lehetővé teszi a nagy programok és médiafájlok (például videók és képek) tárolását a gépen, így nincs szükség külső tárolóeszközre.

A MyHaas megoldással a géppark kezelhető és beállítható, megfigyelhető a gépek állapota, megtekinthetők a jelentések és riszatások, valamit alkatrészek is rendelhetők – és mindezt online. A MyHaas részletes gépi információkat is tartalmaz, beleértve a sorozatszámokat, a garanciális tudnivalókat, az alkatrészadatokat, valamint az elérhető gépopciókat. A minden Haas géphez alapfelszereltségként tartozó HaasConnect mobil monitoringrendszer állapotjelentéseket, riasztásokat és felülírásokat küld IOS/Android platformokra. A HaasConnect a MyHaas portálon keresztül valós idejű gépfelügyeletet is lehetővé tesz.

myhaas

A Haas WIPS (Wireless Intuitive Probing System – vezeték nélküli intuitív tapintórendszer) által gyorsan és egyszerűen meghatározható az előtolások mértéke, beállíthatók a szerszámkorrekciók, és felügyelhető a teljes folyamat a munkadarab mérete és a szerszámtörés szempontjából. A WIPS automatizálja a beállítási folyamatot, és leegyszerűsíti az adatgyűjtést a folyamatvezérléshez.

A standon működés közben is megtekinthető gépek:

  • UMC-500SS 5 tengelyes univerzális megmunkálóközpont
  • UMC-1000 5 tengelyes Pallet Pool palettázóval
  • EC-400 Horizontal Pallet Pool palettázóval
  • VF-3YT/50 50 Taper VMC HRT310 körasztallal
  • ST-30L hosszú ágyas esztergaközpont
  • ST-20Y Y tengelyes eszterga automatikus munkadarab-adagolóval
  • ST-15Y eszterga hosszú orsóbetéttel és rúdadagolóval
  • CL-1 eszterga rúdtolóval
  • VF-2 kis méretű VMC automatikus munkadarab-adagolóval
  • VF-2SSYT kis méretű VMC HA2TS kétorsós 5C rendszerrel
  • VF-4 közepes méretű VMC TRT160 körasztallal
  • CM-1 Compact Mill TRT70 körasztallal
Látogasson el a Haas-hoz 2019. szeptember 16–21. között az EMO Hannover kiállítás 27. csarnokának E60. standján!

SzerzőMolnár László, TechMonitor

További információ:

A Bartec GmbH hivatalos honlapján.

A HAAS hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]