Szén-dioxid szint csökkentése mesterséges intelligenciával

Nagy igény mutatkozik az idei EMO-n a start-up vállalatokra. A világ vezető fémmegmunkáló vására ezért idén világítótorony-projektként kezeli a szektort.

Eddig nyolc vállalat regisztrált a “Junge Innovative Unternehmen” (Young Tech Enterprises = Fiatal Innovatív Vállalatok) standjára (9-es csarnok, A30-as stand), amelyet a Német Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) szponzorál. A stand vásári tapasztalatszerzést biztosít a német start-upok számára, elérhető áron és minimális erőfeszítés mellett. 37 további start-up fogja bemutatni fejlesztéseit a Young Tech Enterprises (Fiatal Tech Cégek) és a VDMA Startup Machine standterületeken.

“A vállalatok olyanok, mint a hajók” – mondja Sascha Schubert, aki három vállalat alapítójaként és a Német Start-upok Szövetségének alelnökeként támogatja a Young Tech Enterprises bemutatót. “Minél nagyobbak, annál merevebben tartják magukat a pályájukhoz. Ha mégis úgy döntenek, hogy irányt változtatnak, méretük hátránnyá változik. A kevésbé bejáratott rutinokkal rendelkező kis induló vállalkozások ilyen esetben rugalmasabban és dinamikusabban tudnak reagálni.” Az induló vállalkozások új gondolkodásmódjukkal kihívást jelentenek versenytársaikra a piacon és kikényszerítik a gyakorlott játékosokat komfortzónájukból. Az együttműködés ugyanakkor mindkét fél számára előnyös lehet a globális verseny tekintetében. “Ha a régóta működő és fiatal vállalatok a kollaboráció mellett döntenek – vagy, hogy a hajós hasonlatnál maradjunk; egy szupertanker igénybe veszi a gyors vitorlások képességeit – kölcsönösen előnyhöz juttatják egymást” – teszi hozzá Schubert.

Start-upok és tapasztalt gyártócégek összefogása

Ez a célja az idei EMO tematikus start-up területének. A terület magában foglalja a BWMi, a Young Tech Enterprises és a VDMA Startup Machine standokat. “Ennek hála a látogatók számos innovatív vállalkozással találkozhatnak, a start-upok pedig közvetlen hozzáférést nyernek több mint 2.000 potenciális ügyfélhez” – magyarázza el Dr. Wilfried Schäfer, a VDW ügyvezető igazgatója és az EMO Hannover szervezője. “Az EMO tehát ideális platformként szolgál ipari start-upoknak, hálózatépítésre. A vásár kiállítási területet, fórumokat, kapcsolatépítő eseményeket és pitch lehetőségeket is kínál a vállalatok számára, ezáltal elősegíti az alapítók, befektetők, partnercégek és szponzorok közti közvetlen kommunikációt” – folytatja Schäfer.

A robotok gyors programozása

A Young Tech Enterprises egyik regisztrált résztvevője a stuttgarti drag and bot GmbH. A 2017-ben, a Fraunhofer Intézetből leváló vállalat 15 jelenlegi alkalmazottja olyan szoftverek fejlesztésén dolgozik, melyek lehetővé teszik az ipari robotok egyszerű, gyártófüggetlen programozását. A szoftver intuitív, okostelefon alkalmazás-szerű felhasználói felülete mögött álló fiatal csapat ezzel középvállalkozások számára is elérhetővé teszi a robot-alapú automatizálást.

A drag and bot GmbH 15 jelenlegi alkalmazottja olyan szoftverek fejlesztésén dolgozik, melyek lehetővé teszik az ipari robotok egyszerű, gyártófüggetlen programozását

A drag and bot GmbH 15 jelenlegi alkalmazottja olyan szoftverek fejlesztésén dolgozik, melyek lehetővé teszik az ipari robotok egyszerű, gyártófüggetlen programozását

A lehetésges alkalmazások közé tartoznak a repetitív és kevésbé igényes feladatok, mint például a gépek be- és kirakodása vagy az unalmas kezelési műveletek. Az ilyen alkalmazások gyorsan megtérítik költségeiket. A robotok használata könnyíti a munkavállalókra nehezedő terheket, akiket így komplexebb feladatkörökben lehet alkalmazni. A házon belüli szakértelem fejlesztése a robotika területén nemcsak rugalmasságot biztosít a középvállalkozásoknak, de egyben azt is megengedi, hogy dinamikusan reagáljanak a változásokra és csökkentsék a külső szolgáltatóktól való függésüket. A kis mennyiségekkel és sok változóval járó folyamatok automatizálása ráadásul a költséghatékonyságot is javítja.

Képernyőfelvétel a drag&bot irányítópaneljéről

Képernyőfelvétel a drag&bot irányítópaneljéről

“Az ügyfelekkel való beszélgetésekből pontosan tudjuk, hogy a gépek be- és kirakodásának automatizálása mennyire fontos feladat. A fémiparból számtalan ilyen kérés érkezik hozzánk” – mondja el Jonathan Sauter, a drag and bot üzletfejlesztési és értékesítési részlegének vezetője. “Így egy ideje arra jutottunk, hogy érdemes lenne részt vennünk a hannoveri EMO-n.” A döntést segítette a Young Tech Enterprises által kínált csomag, amelyet Sauter a Hannover Messe-n ismert meg: “Már három éve állítunk ki Hannoverben, 2018-ban pedig a Young Tech Enterprises területen is részt vettünk. A standoknak megnyerő designjuk van és számtalan új fejlesztésnek adnak helyt. Ez pozitív hatással van a média megjelenésekre és a látogatók figyelmére is. Mindent egybe véve, ez egy kiváló platform számunkra.”

Innovatív megoldás használatban: csavarozás tableten a drag&bot-tal

Innovatív megoldás használatban: csavarozás tableten a drag&bot-tal

A közös stand segít a vásár megtervezésében

A München melletti puchheimban található Gerotor GmbH hasonló okokból csatlakozott a Young Tech Enterprises-hoz. “2017-ben kiállítottunk az EMO-n és nagyon elégedettek voltunk az eredményekkel. A szerszámgép piacon még az energiahatékonysági különdíjat is elnyertük” – számol be Marcel Werner, a Gerotor társalapítója és üzletfejlesztési felelőse. Werner szerint a vásár kihagyhatatlan lehetőség, tekintve, hogy a Gerotor célpiaca a gép- és gyárépítés, a szerszámgépek területén pedig az utóbbi években meglehetősen dinamikus fejlődés tapasztalható. “Az EMO Hannover a világ egyik vezető vására, és, mint olyan, kulcsfontosságú számunkra. Kis csapatunknak azonban túl sok idejébe és energiájába kerülne saját standot építeni, ezért is döntöttünk úgy, hogy egy közös standon fogunk kiállítani – mondja el Werner. Így egy kiváló standot kapunk, amivel kevesebb munkánk van és kevesebb dolog miatt kell aggódjunk. Ez óriási segítség a start-upoknak.”

Energiatakarékosság és “energiatisztítás”

Előnyös helyzetben vannak azok a fiatal vállalkozók, akik egy manapság rendkívül aktuális témában; a gyártófolyamatok szén-dioxid szintjének csökkentéséről adnak elő az EMO-n. “A Gerotort 2015-ben alapítottuk, négyen. Tapasztalt üzleti partnerek voltunk, mindegyikünk 10-15 éves vezetői háttérrel rendelkezett a nemzetközi autóipari és beszállítói szektorban. Együtt álltunk elő az ötlettel, hogy a Forma 1-ben használt Kers fékerő-visszanyerő technológiát átültessük az iparba.” Ahelyett, hogy az elektromos energiát hővé alakítanák, vagy vesztességesen visszatáplálnák a hálózatba, azt egy innovatív, lendkerekes tároló rendszer tartja a gép közbenső DC áramkörében. Az energiafogyasztás így akár 60%-kal csökkenthető, és a CO2 termelés is jelentősen kevesebb lesz.

Lendkerekes akkumulátor nélkül működő szerszámgép

Lendkerekes akkumulátor nélkül működő szerszámgép

A 20 alkalmazottal rendelkező vállalat célja azonban nemcsak az energiahatékonyság javításának elősegítése. A csatlakoztatott terhelési határ közelében működő középvállalkozások ezt a megoldást gépparkjuk bővítésére is használhatják. A termelés áramkimaradásait a lendkerék energiatároló rendszere könnyedén áthidalja és akár 15 másodperces tárolási idejével képes áthidalni az áramingadozásokat. Emellett segíthet a jobb minőségű áram előállításában is, a harmonikus és a reaktív teljesítmény tompításával és az áram szinuszhullámának kiegyenlítésével: “A tisztított villamos energia tárolórendszerünk olyan »hulladékanyaga«, amely a felhasználók előnyére válik. Mindezt egy olyan, tisztán mechanikus rendszerrel érjük el, ami semmilyen vegyi anyagot nem használ. Előállítása és ellátása is sokkal zöldebb, mint sok más technológia esetében. Ez azt jelenti, hogy a beruházás igen gyorsan megtérül” – ígéri Werner.

A start-up jelenleg a Stuttgarti Egyetemmel, a Fraunhofer IPA-val és az iparban működő tesztpartnerekkel együtt folytatja a mesterséges intelligencia felhasználásával kapcsolatos kutatási és fejlesztési munkáját. A cél a teljesítményprofilok használata az optimális gépi teljesítményszintek azonosításához, a maximális energiahatékonyság biztosítása érdekében, külső vezérlőparancsok nélkül is. Az ugyanazon gyártási programmal rendelkező gépek teljesítményprofiljai közti különbség például információt adhat a karbantartási igényekről. “Még egy ok, amiért várjuk az idei EMO-t. Az OPC UA és az umati kiemelésével, az esemény két izgalmas kezdeményezésre összpontosít a gépadatok kiértékelésének területén” – mondja Werner.

Optimalizált energiahatékonyság a Gerotor nagy teljesítményű rendszerével

Optimalizált energiahatékonyság a Gerotor nagy teljesítményű rendszerével

Izgalmas platfrom start-upok számára

Mindenki egyetért abban, hogy az EMO Hannover idén is izgalmas platform lesz az induló vállalkozások számára. A vásár több szempontból is megfelel a cégalapítók igényeinek a közös BMWi, Young Tech Enterprises és VDMA Startup Machine standnak köszönhetően. Viszonylag alacsony költségekkel és erőfeszítéssel szerezhetnek vásári tapasztalatot a fiatal csapatok, ezzel hozzájárulnak vállalatuk professzionalizálásához és számos kiállítót megismerhetnek” – véli Schäfer. Sauter nagy ígéreteket tett a drag and bot standdal kapcsolatban és szintén tele van várakozással: “Az eddigi legmenőbb bemutatóval készülünk az idei vásárra!”

ForrásEMO Hannover

További információ:

Az EMO Hannover hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]