Mitől lesz költséghatékony a könnyűfém- és műanyag-megmunkálás?

A fémmegmunkálásban a költséghatékonyságot gyakran azonosítjuk a gép teljesítményéhez, produktivitásához, a munkadarab ciklusidejéhez köthető mérőszámokkal. Pedig a gyakorlatban az egyenlet lényegesen komplexebb, a költséghatékonyságot meghatározó tényezők nem kizárólag a termelékenységgel függenek össze.

Nagy szerepet játszik még az energiahatékonyság, a befoglaló méret, az alkalmazott hűtési technológia, a szerszáméltartam, de a munkaerő szükséges képzettsége és betanulási ideje is.

datron_1

A könnyűfémek és műanyagok megmunkálására specializálódott DATRON gyorsmaró gépei nemcsak kiváló ciklusidőket és mellékidő minimalizálást ígérnek, de a teljes termékskála tervezése során a költséghatékonyság volt a gyártó által leginkább szem előtt tartott tényező.

datron_5A DATRON története 1969-ben kezdődött Darmstadtban, mikor Gerhard Hermann Schulte és Franz Ortwin Pichl megalapították vállalkozásukat. A cég kezdetben elektronikai komponensek gyártásával foglalkozott, majd 1988-ban – a piaci igényeket felmérve – megalkották az első saját tervezésű CNC marógépüket. Az elektronikai iparban szerzett tapasztalatukat felhasználva a szerszámgép a kezdetektől fogva alumínium és műanyag megmunkálására lett optimalizálva, amely a mai napig a vállalat legfontosabb irányvonalát jelenti.

Energiahatékonyság terén a DATRON gépek kivételesnek mondhatók: kis teljesítményű, de nagyon gyors (akár 60.000 rpm fordulatú) főorsóik nemcsak rendkívüli precizitással dolgoznak, de áramfogyasztásuk is alacsony. A nagyobb szériákra és folyamatos terhelésre is kiválóan alkalmas M8Cube 3 kW-os főorsója normál használat mellett csak 1,3 kWh-t fogyaszt, míg a teljes gép áramfogyasztása – a hűtőegységgel és egyéb, standard fogyasztókkal együtt – akár mindössze 2,7 kWh is lehet.

Az DATRON gépek felépítése csökkenti a főorsó, a hajtás és a motorok által termelt hőmennyiséget

Az DATRON gépek felépítése csökkenti a főorsó, a hajtás és a motorok által termelt hőmennyiséget

A költséghatékonyság tetten érhető a DATRON speciális hűtő/kenő rendszerén (Minimum Quantity Lubrication) is, amely a megmunkáló központok körében elterjedt vágóolaj-, illetve emulzió-árasztásos technológiát váltja fel: a munkadarab- és szerszámhűtésre 99%-os tisztaságú etanol szolgál, mely közvetlenül a megmunkált felületet hűti. Átlagosan 30 ml/óra fogyasztásával nagyon takarékos, és mivel a rendszer az etanol párolgásának kiváló hőelvonó képességét használja ki, magas hatékonyságú is. Így a szerszáméltartam akár meg is sokszorozódhat, valamint olajköd leválasztó beszerzése sem szükséges, hiszen sem olajfüst, sem olajköd nem képződik.

A DATRON által használt Minimum Quantity Lubrication hűtő- és kenőrendszer

A DATRON által használt Minimum Quantity Lubrication hűtő- és kenőrendszer

 

A DATRON M8Cube külső befoglaló méretei

A DATRON M8Cube külső befoglaló méretei

A DATRON gyorsmaró gépeinek helyigénye is viszonylag csekély. Az M8Cube marógép például mindössze 1.740×1.740×1.950 mm befoglaló méretű, amiből a maximálisan kihasználható munkatér 1.020x720x200 mm. Így abszolút és relatív értelemben is gazdaságos helykihasználásról beszélhetünk, amely egyszerre hatékonyságnövelő és költségcsökkentő tényező.

Emellett, a DATRON esetében semmiképpen sem mehetünk el szó nélkül a vákuum asztalos munkadarab megfogásból származó előnyök mellett. Ez a technológia kifejezetten ajánlott a 3 tengellyel megmunkálni kívánt lemez anyagok esetén, mivel a készülékgyártás elkerülésével jelentős mellékidő csökkentésre nyílik lehetőség. Továbbá a különböző méretekben rendelhető és jól variálható vákuum asztalokon akár egyszerre (az elkészíteni kívánt munkadarab méreteinek figyelembevételével) több alkatrészt is gyárthatunk.

A DATRON next vezérlőrendszer

A DATRON next vezérlőrendszer

A költségoptimalizáláskor megkerülhetetlen az emberi erőforrás költségeinek tervezése. Az új, felhasználóbarát DATRON next vezérlőrendszer könnyen tanulható és a CAM-szoftverekkel való kompatibilitásának köszönhetően a hatékony gyártáshoz szükséges gépkezelői ismeretek viszonylag gyorsan és egyszerűen elsajátíthatóak. A betanulási idő, valamint a szükséges előképzettség és tapasztalat minimalizálása jelentős megtakarítást eredményezhet a bérköltségek terén.

A DATRON gépeinek termelékenységét és precizitását a fenti költséghatékonysági szempontokkal együtt értékelve kijelenthető, hogy a könnyűfémek, műanyagok és műszaki habok forgácsolásának területén a német gyártó berendezései jelentős technológiai előnnyel rendelkeznek.

A DATRON termékei iránti érdeklődés, illetve bármilyen kérdés esetén a kecskeméti székhelyű, az új berendezések és kiegészítők forgalmazása mellett technológiai és szerviztámogatást is biztosító Prémium Szerszámgépszerviz Kft. áll az érdeklődők szíves rendelkezésére.

ForrásPrémium Szerszámgépszerviz

Megosztás
[
    ]