Mérnöki munka hatékonyságának növelése automatizációval

A BW Papersystems Budapest Zrt. tervezői folyamatait jelentős mértékben lassították a mérnöki munkával járó, manuálisan végzett adminisztrációs feladatok. A megoldást a problémás folyamatok automatizációja jelentette, amelynek megvalósításában az EuroSolid Kft. és az XperiCAD Kft. szakemberei segítettek.

Az 1965-ben, a Papíripari Vállalat által alapított BW Papersystems Budapest Zrt. egyedi, papíripari gépek tervezésével és gyártásával foglalkozik. A cég 1992 óta amerikai tulajdonban van, 2003-tól pedig, a több mint 100 éve működő – papír- és csomagolóipari gyártótechnológiák, -berendezések és szolgáltatások vezető globális beszállítójának számító – Barry-Wehmiller cégcsoporthoz tartozó BW Papersystems magyarországi leányvállalataként működik. A 11 márkát magába foglaló BW Papersystems számos berendezést és megoldást kínál a papírfeldolgozás – azon belül is például a hullámosítás és felületkezelés, doboz- és irodaszergyártás vagy éppen könyvkötés – számára.

bw_papersystems_01

A megrendelések jelentős része rendkívül komplex, egyedi gépek tervezését és gyártását foglalja magába, ami kivételes hatékonyságot és innovatív, fejlődés-központú szemléletet igényel a cég részéről. Nincs ez másképpen a 70 főt foglalkoztató magyarországi leányvállalatnál sem, ahol folyamatos kutatás-fejlesztési projektekkel igyekeznek megfelelni a piac magas elvárásainak. Ennek eredménye a nemrégiben megvalósított, nagyszabású informatikai fejlesztés is, melyet a mérnöki munka hatékonyságának növelése érdekében eszközöltek.

Az automatizáció ereje

A sokszor több ezer egyedi alkatrészből álló gépek tervdokumentációjának kezelése elképesztő mennyiségű adminisztrációs terhet helyez a mérnökök vállára. A rajzszámok felvétele, a CAD-rendszerbe történő bevitel, a számtalan PDF, DXF, DWG, SMG, Edrawing és STEP dokumentum elkészítése, indexelése, archiválása, a több különböző formátumban szükséges 3D fájlok bonyolult cikkszámozása, sok időt és energiát igénylő feladatok, amik értékes kapacitást vonnak el a lényegi tervezői munkától. Hogy tehermentesítse mérnökeit, a vállalat szerette volna automatizálni és digitalizálni ezeket a folyamatokat.

bw_papersystems_02

Elképzelésükkel az EuroSolid Kft.-t keresték meg, ahol egy új, az XperiCAD Kft. által fejlesztett, SolidWorks-be épülő modult ajánlottak számukra. A program a vállalat több adminisztrációs problémájára megoldást kínált volna, így hamar meg is született a döntés és megkezdődtek a munkálatok. Az egyedi igényekre szabott fejlesztés során folyamatos kommunikáció zajlott a BW Papersystems Budapest tervezői csapata és az XperiCAD fejlesztői között. A projekt során 17 verzió került tesztelésre, ami kellő lehetőséget kínált arra, hogy a tervezők menet közben tegyék hozzá saját elképzeléseiket, igényeiket, akár a funkciókat, akár a kezelőfelületet, kezelhetőséget illetően. Az XperiCAD Kft. ebben a folyamatban maximálisan partnernek bizonyult, így a végleges modulba minden igényelt funkció beépítésre került.

bw_papersystems_03

De mire is képes a szoftver?

A fejlesztett szoftverrel az egyes projektek teljes dokumentációs állománya gombnyomásra hozzáférhető és kezelhető. Egyik modulja közvetlenül a SolidWorks-be épül be, ebben megadható az egyes dokumentumok mentésének helye.

bw_papersystems_04

Ez a modul egyaránt működik alkatrész- és rajztérben, valamint összeállítási térben is, ahol képes komplex összeállítások paramétereinek beolvasására, megjelenítésére és olyan feladatok végrehajtására, mint például a fájlok elkészítése és leválogatása vagy a batch printing.

bw_papersystems_05

Ezek a feladatok elvégezhetők közvetlenül a SolidWorks-ben, de kimenthetőek akár XML fájlként is, amit egy másik programmal – akár egy másik számítógépen – is le lehet futtatni, hogy a tervezőknek ne kelljen megvárniuk, míg a SolidWorks végez a folyamattal.

bw_papersystems_06

Minderről naplózás is készül, ahol teljes statisztikákat lehet megtekinteni a modullal végzett feladatokról.

A szoftver részét képezi emellett egy másik program is, ami a céges szervereken fut és egy SQL adatbázis alapján hasonlítja össze az ott lévő, indexelt fájlokat. Figyeli, hogy léteznek-e már valahol a létrehozni kívánt fájlok vagy új verzióról van szó vagy a felhasználó szeretné felülírni a meglévőket. A program folyamatosan monitorozza a szervereket és felel a fájlok áthelyezéséért az egyes meghajtók között, figyelve arra is, hogy az egyes fájlokhoz csak a vonatkozó osztályok férjenek hozzá.

A fejlesztés eredménye

A fejlesztéssel minden fejlesztő maradéktalanul elégedett, az egyedi kérésekre még olyan funkciók is bekerültek, mint a felhasználói szintű testreszabhatóság, vagy a különböző formátumok szerinti szűrés. A szoftver használata óta éves szinten 5-6 %-os hatékonyságnövekedés mérhető a mérnöki munkában, emellett a tervezői morál is sokat javult, hiszen nem kell már manuálisan végezni ezeket a monoton, időigényes, terhelő feladatokat.

bw_papersystems_08

A projekt sikereit látva a BW Papersystems Budapest Zrt. a jövőben is számít az XperiCAD Kft. segítségére, első körben PDM rendszerüket, később pedig MRP rendszerüket is szeretnék összekötni CAD platformjukkal a még automatizáltabb, még hatékonyabb működés érdekében.

A BW Papersystems Budapest Zrt.-nél eszközölt fejlesztésből az XperiCAD Kft. egy saját, általánosított terméket készített, Digitális Rajztár névvel. A szoftvercsomag egy egyszerű telepítés és beállítás után bármely tervező és gyártó cégnél használható a helyes gyártási rajzok gyors és egyszerű kezelése érdekében. A fejlesztésről EZEN A LINKEN olvashatnak bővebben!

További információ:

Az XperiCAD Kft. hivatalos honlapján.

A BW Papersystems hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]