Méréstechnika az idei EMO-n – ZEISS

Az idén 22. alkalommal megrendezésre kerülő EMO szakkiállítás szeptember 16-21. között nyitja meg kapuit Hannoverben az érdeklődők előtt. Jelen cikksorozatunk célja, hogy néhány rövid interjúval kedvet csináljon az eseményhez, amelyen a gyártóipar minden jeles képviselője felvonultatja termékeit és szolgáltatásait.

emo_banner

A VDW (Német Szerszámgépgyártó Egyesület) és a Deutsche Messe AG által közösen szervezett EMO a gyártóipar egyik legnagyobb és legátfogóbb nemzetközi kiállítása, melyre eddig 2.210 kiállító jelentkezett a világ különböző pontjairól. Köztük olyan piacvezető cégek, mint például a DMG MORI, az FFG, a Mazak, a Siemens, a Grob, a Doosan, a FANUC, az Okuma, a Makino, az Index, a GF, a Machining Solutions, a Chiron, a Trumpf, az SLM, a Stratasys, a Paul Horn, az Iscar, a Sandvik, a KUKA és még sokan mások.

Az EMO Hannover a világ minden pontjáról vonzza az érdeklődőket, 2017-ben a látogatók majdnem fele Németországon kívülről érkezett a kiállításra.

Az idei kiállítás központi témája (Az intelligens technológiák mozgatják a jövő termelését!) az iparág egyik legfontosabb aktuális kihívásával foglalkozik, hiszen napjainkban az intelligens technológiák jelentik a produktivitás, a jobb minőség és a nagyobb rugalmasság legfontosabb kulcsát. Ezért a kiállítók elsődleges célja, hogy új, kreatív megoldásokat mutassanak be az érdeklődők számára az ipar minden területen; a gyártóberendezésektől és robotoktól kezdve a szerszámokon és alkatrészeken át egészen a szoftverekig és vezérlőkig.

Az alábbi rövid interjúban a ZEISS Magyarországot kérdeztük a kiállításon látható újdonságokról:

 

CNCMedia: Milyen újdonságokat, bemutatókat várhatunk a cégtől a szeptemberi EMO-ra?

ZEISS Magyarország: Az idei EMO-n fog debütálni a nagy sebességet és a gyártói környezetben elérhető maximális pontosságot kínáló PRISMO portálmérőgép sorozatunk két új tagja is: a ZEISS PRISMO verity és a ZEISS PRISMO fortis. Előbbi a sorozat standard és PRISMO ultra modelljei közé lett pozícionálva és rendkívüli pontosságot biztosít 3. osztályú mérőlaborokban is – akár 19-22 °C közötti működésre is képes. Az új, ZERODUR® mérőléceknek köszönhetően ráadásul kétszer nagyobb felbontással bír.

A fortis ötvözi a termékcsaládra jellemző pontosságot a robusztus, rendkívüli hőstabilitást kölcsönző kialakítással. Ez a modell akár 40 °C-ban is használható, ami hatalmas előnyt jelent a gyártói környezetben való használat tekintetében. Márpedig erre egyre nagyobb igény mutatkozik a piacon. A fortis mindegyik modellje megemelt hídszerkezettel lett ellátva, így palettázó rendszerekhez is könnyedén csatlakoztathatók, illetve az alkatrészek alsó oldalán is több mérési feladat hajtható végre velük. A gépek ROTOS szenzorja például a darabok érdességét is méri, így nincs szükség külön gépre a folyamathoz.

A gépek a ZEISS MASS technológiájával lettek ellátva, ennek köszönhetően egyszerűen lehet cserélni a különböző szenzorokat. A VAST gold, CALYPSO VAST és navigator technológiák együttes erejével pedig a mérési idők akár felére is csökkenthetők.

A két új CMM gépen túl az additív gyártás számára is készülünk újdonságokkal. Bemutatásra kerül egy forradalmi megoldás, ami a fény- és elektronmikroszkópia határainak elmosásával biztosítja a 3D nyomtatáshoz használt fémpor alapanyagok megbízható ellenőrzését. Emellett optikai 3D szkennerek, CT szkennerek és nagy felbontású röntgenmikroszkópok is bemutatásra kerülnek. A CT szkennerek kifejezetten optimálisak az alkatrészek strukturális vizsgálatára; mérethibák, tökéletlenségek észlelésére. A megfelelő optikai és röntgen alapú rendszerek pedig a külső/belső felszíni vizsgálatokra alkalmasak.

CNCMedia: Az idei kiállítás szlogenje “Az intelligens technológiák mozgatják a jövő termelését!” Hogyan befolyásolta ez a cégnél a kiállításra való felkészülést?

ZEISS Magyarország: Az új portálmérőgépeken alkalmazott fejlett technológiákon túl a látogatók élőben tekinthetik meg a ZEISS PiWeb minőségügyi adatkezelő szoftver képességeit, ami a fentebb említett additív gyártófolyamatokhoz is kulcsfontosságú. A szoftverrel kiválóan rendszerezhető és kezelhető az Ipar 4.0 alkalmazásokból eredő információáram; kiterjedt statisztikai értékeléseket és jegyzőkönyveket készíthetünk a teljes folyamatláncon keresztül. De a PiWeb interaktív hozzáférést kínál CAD alapú és egyéb adatokhoz is. Az EMO-n az érdeklődők megtekinthetik, hogyan lehet a PiWeb-bel a hagyományos gyártókörnyezetben szerzett tapasztalatokra építve felgyorsítani az additív gyártófolyamatokat.

CNCMedia: A látogatók mely napokon tudnak találkozni a standon a magyar kollégákkal?

ZEISS Magyarország: A magyar képviselet sajnos nem lesz jelen az idei kiállításon.

CNCMedia: Aki esetleg nem tud kijutni Hannoverbe, hol és mikor lesz lehetősége megnézni a bemutatott termékeket?

ZEISS Magyarország: Mérőgépek és mérési kérdések kapcsán javasoljuk felkeresni budaörsi irodánkat, hiszen kollégáink és mérőgépeink segítségével mindenféle mérési kérdésre tudunk megoldást javasolni. A ZEISS egész évben számos kiállításon vesz részt, újdonságok tekintetében érdemes követni minket és figyelni közelgő eseményeinket. Ebben az évben már a ZEISS magyarországi csapata is több ingyenes szakmai webinárt, workshopot tervez, ezzel is segítve a méréstechnikában felmerülő kérdések megválaszolását, a trendek és újdonságok bemutatását.

Legközelebbi webinárunk 2019. szeptember 10-én, kedden 10 órakor lesz megtartva, amelynek során bemutatjuk az EMO-n is látható PiWebet, a mérési adatok kezelésének legmodernebb szoftverét. A webinár ingyenes, regisztrálni EZEN A LINKEN tudnak.

 

Keresse fel a ZEISS-t a hannoveri EMO-n, szeptember 16-21. között, a 6-os csarnok B72-es standján!

Az EMO-ra a ZEISS ingyen jegyet is biztosít, melyet EZEN A LINKEN tudnak igényelni.

További információ:

Az EMO Hannover hivatalos honlapján.

A ZEISS hivatalos honlapján.

ZEISS Magyarország:
Cím: 2040 Budaörs, Gyár u. 2.
Telefon: +36 23 880 930
info.metrology.hu@zeiss.com
Facebook: https://www.facebook.com/zeissim.hu/

Megosztás
[
    ]