Hosszesztergálás a műtéti orvostechnikában és a fogászatban

Az egészségügy iparági sajátossága, hogy a minőség, a biztonság és a gyártási folyamatok átláthatósága kritikus fontosságú. A svájci székhelyű TORNOS SA elkötelezett ezen értékek iránt és immáron több mint 30 éve, az egészségügyi eszközöket gyártó ügyfeleivel folyamatosan konzultálva fejleszti a portfólióját.

TORNOS Swiss Nano – maximális precizitás a kisebb méretű alkatrészek esetében

TORNOS Swiss Nano – maximális precizitás a kisebb méretű alkatrészek esetében

Az orvostechnikai eszközök fejlődését a demográfiai változások, a globalizáció és a technológiai fejlődés folyamatosan hajtja előre. A Föld lakossága intenzív növekedési ciklusban van. Egyes, 2030-ig szóló előrejelzések szerint a népesség 7,3 milliárdos lélekszámig gyarapodik és ezen belül az egészségügyi szempontból különösen jelentős, hatvan év feletti korosztály létszáma növekszik a legrohamosabban.

A páciensek növekvő igényei és az egyre szigorodó globális és regionális szabályozás magas minőségű orvostechnológiai megoldások kidolgozását követelik meg. A technológiai fejlődés – különösen az orvostechnikai eszközök szegmensében – az eszközgyártókat is folyamatos fejlesztésre sarkallja, mivel

  • a gyártók közötti kiélezett verseny miatt elsődleges fontosságú a költségek csökkentése és a termelékenység növelése,
  • a konvencionális, esztergálható alapanyagok mellett folyamatos az új alapanyagok előretörése,
  • egyre nagyobb a kereslet a növekvő komplexitású és személyre szabott medikai és fogászati termékek iránt és
  • a sorjamentes, magas minőségű megmunkálás alapelvárássá válik az extrém kisméretű alkatrészek esetében is.
A TORNOS a műtéti csavarokra és segédeszközökre specializálódott hosszeszterga gyártó

A TORNOS a műtéti csavarokra és segédeszközökre specializálódott hosszeszterga gyártó

A TORNOS szerteágazó iparági tapasztalata és kiforrott esztergálási, marási és fúrási technológiája lehetővé teszi a legmodernebb anyagok precíziós megmunkálását is, legyen szó titániumról, PEEK anyagról, kobalt-krómiumról vagy akár az egyre inkább elterjedő hibrid anyagokról.

A TORNOS az egyre bonyolultabb geometriájú alkatrészekre is megoldással szolgál, míg gépeinek termelékenysége és tartóssága a teljes életciklusuk alatt garantálja az alacsony gyártási egységköltségeket.

Fogászat

A fogászati implantátumokhoz alkalmazott csavarok esetében komoly szakmai kihívást jelent a bonyolultabb alkatrészek legyártása.

A fogászati implantátumok gyártása a TORNOS egyik legfontosabb célterülete

A fogászati implantátumok gyártása a TORNOS egyik legfontosabb célterülete

A TORNOS B-tengellyel ellátott Swiss GT sorozatán a 0 és 90 fok közötti szögelfordulás komplex megmunkálási geometriát biztosít. A B-tengelyre fúró- és marószerszámok szerelhetők, valamint fő- és ellenorsón történő megmunkálásra is alkalmas.

A TORNOS Swiss GT 26 munkatere a 0 és 90 fok közötti szögelfordulásra képes B-tengellyel

A TORNOS Swiss GT 26 munkatere a 0 és 90 fok közötti szögelfordulásra képes B-tengellyel

További előnyei közé tartozik a gyorsaság, a pontosság, valamint a hajtott szerszámok esetén is biztosított, kiváló felületi minőség. A gép programozása mindemellett még a B-tengellyel együtt is egyszerű marad a kifejezetten erre a célra kifejlesztett CAM interfésznek köszönhetően.

Orvostechnológia

Az ortopédiai sérülések és egyéb panaszok gyógyításához – különösen a csontok, lágyszövetek, inak, porcok sérüléseinek kezeléséhez – gyakran alkalmaznak csavarokat és egyéb, megmunkálást igénylő speciális orvostechnikai eszközöket. Ezen orvostechnikai eszközök gyártóinak a TORNOS tradicionális technológiai beszállítója, mivel immáron több mint 30 éve foglalkozik kiemelten a műtéti implantátumok gyártásának optimalizálásával.

A jellemzően 1,5 és 16 mm közötti átmérővel rendelkező csavarok leggyakrabban rozsdamentes acélból vagy titániumból készülnek. Az átfúrt (kanülált) csavarok és egyéb implantátumok a legpontosabb hosszirányban történő megmunkálást igénylik és ez egyike a TORNOS specialitásainak. Több mint három évtizeddel ezelőtt a TORNOS volt az első gyártó, amely kifejlesztette a hosszesztergákon való menetmarást és lehetővé tette a kiváló felületi minőségű és magas méretpontosságú menetek készítését 10 mm alatti gyártmányátmérő mellett is.

A TORNOS hatalmas tapasztalattal rendelkezik a fúrás területén, amelyet kiegészítők széles körével is megtámogat. Ezek közül a nagynyomású hűtőrendszere garantálja a hatékonyabb forgácstörést és ezáltal a hosszú munkadarabok esetén is lehetővé teszi az egy lépésből történő hosszlyukfúrást. A csípőcsavarok gyártása egy másik példája a TORNOS ortopédiai megoldásainak, ezek ugyanis – különösen a menetmegmunkálás során – fokozott gépteljesítményt igényelnek.

image3

A TORNOS EvoDECO sorozat 10 lineáris-, 2 C-tengellyel, 4 független szerszámrendszerrel és akár 27 darab hajtott szerszámmal szerelhető fel, így ideális partner a legbonyolultabb műtéti implantátumok nagyszériás gyártásánál is. Legyen szó orvosi szögekről, csavarokról vagy lemezekről, a TORNOS berendezéseivel a gyártás kimagaslóan termelékeny, tartósan precíz és költséghatékony, amely rövid távú, stabil megtérülést eredményez.

Egy tipikus TORNOS hosszesztergán (EvoDECO sorozat) komplex megmunkálási feladatok akár szimultán is elvégezhetők

Egy tipikus TORNOS hosszesztergán (EvoDECO sorozat) komplex megmunkálási feladatok akár szimultán is elvégezhetők

A TORNOS magyarországi értékesítési és szervizképviseletét a kecskeméti székhelyű Prémium Szerszámgépszerviz Kft. látja el, amely az új berendezések és kiegészítők forgalmazása mellett technológiai támogatást biztosít, valamint évtizedes szerviz tapasztalatával támogatja meglévő és új partnereit.

ForrásPrémium Szerszámgépszerviz

További információ:

A Prémium Szerszámgépszerviz hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]