Tippek főorsó karbantartásához

A főorsó a marógépek egyik központi alkatrésze, ami fontos szerepet játszik a megmunkált alkatrész minőségében. Megfelelő karbantartása ezért rendkívül fontos feladat. A Haas alábbi válogatásában számos hasznos tippet kaphatunk ennek mikéntjeiről.

Szeretünk Haas videókat megosztani, hiszen mindig igényes, érthető, hasznos anyagokat készítenek. Tip of The Day (A Nap Tippje) sorozatuknak számos epizódjáról írtunk már rövid összefoglalót, újabban pedig tematikus videóválogatásaikból is kiemeltünk néhányat.

Előző válogatások:

Jelen cikkünk is egy ilyen válogatást tartalmaz, a témája pedig a főorsók karbantartása.

1. A főorsó élettartamának növelése bemelegítési programmal

Ha egy szerszámgépünk valamilyen oknál fogva néhány napig nem dolgozik, majd ezután ismét beüzemeljük, nem árt, ha a bekapcsolás és újraindítás után lefuttatunk egy 20 perces bemelegítési programot. Ezzel gondoskodhatunk a főorsó megfelelő kenéséről a néhány napos szünet után és a hosszabb élettartam biztosításáról.

2. Főorsó kiegyensúlyozás

A Haas főorsói, a gyártás alatt két kiegyensúlyozáson is átesnek, ezért meglehetősen ritkán fordul elő, hogy maguktól elállítódnak. Ha azonban mégis azt észleljük, hogy megmunkálás közben – főleg nagy fordulatszám mellett – hangos rezgések szűrődnek ki a szerszámgépünkből, szükség lehet a műveletet újra elvégezni. Az alábbi videóból megtudhatjuk, ennek milyen lépései vannak.

3. Hibaelhárítás

Túlmelegedés, beragadt szerszám, zajok, vibrációk: a legtöbb esetben egy meghibásodott főorsó következményei. A következő, általánosabb hibaelhárítási műveleteket bemutató videóból kiderül, hogyan orvosolhatjuk ezeket a sokszor egy okra visszavezethető problémákat.

4. Érintkező-hajtóorsók megfelelő telepítése

A Haas mindegyik főorsója egy csapos kivitelű karmantyúval csatlakozik a főorsó motorhoz. Ezek a karmantyúk segítenek a pontosabb tengelyirányú igazításban, ezáltal csökkentik az esetleges rezgéseket. A megfelelő telepítésük és beállításuk csupán néhány egyszerű, de annál fontosabb lépést igényel.

5. Főorsókúp karbantartása

Előfordulhat, hogy a szerszámtartó szorul a főorsóban. Hogy ezt elkerüljük, egyrészt gondoskodnunk kell a szerszámtartók kúpos felületének megfelelő állapotáról, másrészt oda kell figyelnünk arra is, hogy magában a főorsókúpban ne legyen rozsda vagy egyéb szennyeződés.

6. Főorsó ventilátorának tisztítása

A főorsófejből kiszűrődő zajokat és vibrációkat sokan orsóproblémának vélik és tévesen cserélik le vagy szervizelik a valójában kiváló állapotú főorsójukat. Ezeket a tüneteket azonban gyakran a főorsó piszkos ventilátora okozza. A válogatás utolsó videójában a Haas egyik technikusa bemutatja, hogyan kell ellenőrizni és megtisztítani ezt az alkatrészt.

Ha Önnek is van egy tippje, amit szívesen megosztana a hasonló munkakörben dolgozó kollégákkal, vagy úgy gondolja, hogy mások számára is érdekes lehet, küldje el tapasztalatait az info@cnc.hu e-mail címre.

További információk

A Haas Youtube csatornáján.

Megosztás
[
    ]