Megnövelt minőség és ismételhetőség – Keményfém szerszámok vágóéleinek előkészítése keferobot segítségével

A keményfém szerszámok első sorban köszörüléssel készülnek. Az így kialakított vágóéken egy nagyon éles és instabil vágóél található. Ennek következtében rövid idő elteltével mikroforgácsok képződnek, amik a vágóél alakjának egy előre nem látható változásához, ezáltal a szerszám rövidebb élettartamához vezetnek.

keferobot(5)

Ennek a problémának a kiküszöbölésére szolgál egy geometriailag meghatározott vágóél-előkészítési folyamat, amely a legtöbb esetben egy gyémántkefe segítségével történik. Egészen mostanáig ez egy kézi művelet volt, aminek minősége nagyban függött a feladatot végző dolgozó képességeitől.

keferobot(4)

Egy monoton munkafolyamat automatizálása

A keferobot bevezetésével a fent leírt folyamat könnyen automatizálhatóvá válik, így a vágóél állandó minősége és a folyamat ismételhetősége garantálható. A kívánt eredmények mindig elérhetők a különböző munkamódszerek és a megfelelő kefék kiválasztásával. A szükséges megmunkálási paramétereket egyedi modulokban tárolják, ezekből épülnek fel a szerszámspecifikus főprogramok.

keferobot(2)

Egy palettán a teljes szerszámkészlet tárolása megoldható a munkakörnyezetben, amiről a szerszámok egyenként megmunkálhatók. A robotkaron található megfogó az adott szerszámot felemeli, majd egy tapintóeszközzel meghatározza a főél pozícióját.

keferobot(1)

Ezt követi a tényleges vágóél előkészítési folyamat, amelynek során a szerszám vágóélét a kefe mentén a berendezés mozgatja akár 6 tengely mentén. Az összes vágóél megmunkálása után a szerszámot a robotkar a munkaterületen található „kész alkatérsztároló” paletta következő nyílásába helyezi. A művelet addig ismétlődik, amíg az összes megrendelt szerszámot meg nem munkálják.

keferobot(3)

Ennek az egységnek köszönhetően az alkalmazottak monoton feladatok alól szabadulnak fel, és jelentősen nő a folyamat minőséges és ismételhetősége is.

ForrásCERATIZIT

További információ:

A CERATIZIT hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]