Megmunkálás hatékonyságának növelése mérőtapintókkal

A tapintók a mérőgépek talán leggyakrabban használt eszközei – pontosak, megbízhatóak és rendkívül sokoldalúak; sok esetben szerszámgépekben is használjuk őket. És hogy hogyan hozhatjuk ki belőlök a maximumot? A Haas alábbi videóiból most kiderül!

Szeretünk Haas videókat megosztani, hiszen mindig igényes, érthető, hasznos anyagokat készítenek. Tip of The Day (A Nap Tippje) sorozatuknak számos epizódjáról írtunk már rövid összefoglalót, újabban pedig tematikus videóválogatásaikból is kiemeltünk néhányat.

Előző válogatások:

A mostani válogatásból megtudhatjuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet mérőtapintó rendszerünkből, Haas szerszámgépeken.

1. A mérőtapintó kalibrálása

A Haas WIPS (Wireless Intuitive Probing System = Vezetéknélküli Intuitív Tapintórendszer) használatával jelentősen növelhető az előtolások pontossága és gyorsasága. A rendszer működését három fő elem: egy munkadarab bemérő tapintó, egy szerszámbemérő tapintó és egy, a tapintókból érkező jeleket fogadó, OMI (Optical Machine Interface = Optikai Vevőegység és Gépi Interfész) alkotja. A WIPS megfelelő kalibrálását a videóban bemutatott három lépésben végezhetjük el.

2. Szerszám előtolás beállítása

Miután kalibráltuk a WIPS rendszert, jöhet a szerszám előtolás beállítása. Haas szerszámgépeken ezt kétféle képpen végezhetjük:

  • a Haas NGC vezérlőkön elérhető VPS (Visual Programming System = Vizuális Programozó Rendszer) sablon programjainak használatával, vagy

  • manuálisan, a vezérlő menüjének szerszám előtolás beállítására szolgáló oldalán.

3. Munkadarab előtolás és befogási szög gyors felvétele mérőtapintóval

A munkadarab előtolás felvétele és a megfelelő befogási szög megtalálása általában körülményes művelet, ami még gyakorlott gépkezelőknek is okozhat némi fejfájást. A Haas VPS sablonjaival szerencsére ez is sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé tehető. A legtöbbett használt mérési ciklusokhoz elég a tapintót manuálisan a darabhoz pozicionálni, majd a vezérlőn kitölteni néhány üres mezőt. Az alábbi videóból kiderül, melyik ciklusok futtatásával vehetjük fel egyszerűen a szóban forgó értékeket.

4. Munkadarab folyamatközi mérése

Ritkán használt, de annál hasznosabb megoldás a darabok folyamatközi, szerszámgépben történő mérése. A folyamattal nem csak időt spórolhatunk, de segítségével pédául automatikusan frissíthetjük az előtolás értékét a szerszámkopások függvényében és ellenőrizhetjük, hogy tűréshatáron belül vannak-e a munkadarab alaksajátosságai.

A folyamatközi mérésről egy korábbi cikkünkben olvashat részletesebben!

5. Mérőtapintó automatizálása makrók használatával

Ahogy az az előző pontból is kiderült, a mérőtapintó sokkal többre képes, mint pusztán a szerszám- és munkadarab előtolások felvételére. Néhány egyszerű makroprogrammal ezeket az alapvető értékeket felhasználhatjuk például egy riasztás beállítására, ami figyelmeztet minket, ha az alkatrész nem felel meg a szükséges paramétereknek. De segíthetnek a darab újramegmunkálásában, hogy az megfeleljen a tűréshatároknak, sőt, használatukkal azonosító jelöléseket is marhatunk. A Haas szerszámgépeken ezek standard funkciókként érhetők el, a makrók programozása pedig egyszerűbb, mint gondolnánk.

ForrásHaas

További információ:

A Haas Youtube csatornáján.

Megosztás
[
    ]