Könnyű integráció a FANUC eddigi legautomatizáltabb standjának középpontjában

Az idei EMO-n, a FANUC standjára látogatók első kézből tapasztalhatják meg, milyen egyszerűen integrálhatók az automatizációs megoldások a különféle gyártóeszközökbe. Standjuk tele lesz olyan kulcsrakész gyártócellákkal, amelyekkel bármilyen gyár könnyedén intelligenssé tehető.

A vállalat számos, a teljes portfóliót lefedő új technológiát fog bemutatni; az ipari robotoktól kezdve, a gyártóberendezéseken és CNC-ken át, egészen a szoftverekig. Az automatizációs megoldásokkal támogatott termékeket a látogatók működés közben is megtekinthetik majd.

Európában is bemutatkozik a FIELD rendszer

A stand egyik legfőbb látványossága a vállalat új IIoT (Industrial Internet of Things = Ipari Dolgok Internete) platformjának, a FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) rendszernek az európai debütálása lesz. A FIELD rendszer összekapcsolja a FANUC-tól – és egyéb, harmadik féltől származó – gyártótechnológiákat, hogy gyors, központosított hozzáférést biztosítson a termelési adatok gyűjtéséhez és feldolgozásához. Ezáltal segít a végfelhasználóknak megtenni az első lépést az okos gyárak felé vezető úton.

MAD-03670-CO EMO 2019_FIELD_LR

Más IIoT megoldásoktól eltérően, a FIELD rendszert úgy alakították ki, hogy az adatok gyűjtése és feldolgozása ne a felhőben, hanem közvetlenül üzemi szinten történjen (edge computing). Ennek köszönhetően a gépkezelők sokkal pontosabb adatokhoz és elemzésekhez férhetnek hozzá, ráadásul valós időben. A FIELD rendszer teljes mértékben skálázható, így a gyártócégek jól megalapozott döntéseket hozhatnak, amelyek kézzelfogható javulást eredményeznek a termelésben.

A FIELD rendszer számos különféle alkalmazással kompatibilis, köztük a harmadik fél – például szoftverházak, rendszerintegrátorok vagy akár végfelhasználók – által fejlesztettekkel is. A FIELD rendszer saját AppStore-ja 2019 negyedik negyedévétől lesz elérhető, a két legfontosabb alkalmazása pedig a FIELD rendszer PMA és a FIELD rendszer ZDT lesz.

A PMA (Production Monitoring and Analytics = Gyártásellenőrzés és -elemzés) szoftver a FIELD rendszerhez csatlakoztatott gépek termelékenységének és teljesítményének ellenőrzéséért felel, ide értve a tervezett kapacitás alatt teljesítő gépek szűrését, valamint a hullámforma meghibásodások elemzését. A ZDT (Zero Down Time = Zéró Állásidő) folyamatosan figyeli a gépek állapotát, ez alapján pedig különböző tendenciákat – például nyomatékváltozásokat vagy -zavarokat – tud meghatározni, így tájékoztatást ad a gépkezelőknek a végrehajtandó prediktív karbantartási műveletekről.

A kiállításon, a FANUC standján számos gép, eszköz és robot csatlakoztatva lesz a FIELD rendszerhez, hogy a látogatók élőben is megtapasztalhassák hatékonyságát.

Előrelépés a megelőző karbantartásban az “Edge Analyzing Unit” segítségével

A FANUC a CNC-k és szervomotorok portfólióból is számos új eszközt és funkciót fog bemutatni az EMO-n. A kategória egyik legfőbb attrakciója nagy valószínűséggel az új Edge Analyzing Unit (Edge Elemző Egység) lesz, ami bármelyik FANUC vezérléssel ellátott gépre telepíthető. Az eszköz párhuzamosan rögzíti a vezérlőből és a különböző, szerszámgépbe szerelt szenzorokból származó adatokat, az így kapott információkból pedig, a felhasználók prediktív karbantartási műveletek végrehajtásához szükséges elemzéseket készíthetnek.

FANUC - One common servo and control platform

Egy másik új szoftverinnováció az AI Servo Monitor, ami a főorsóból és a szervomotorok által hajtott tengelyekből származó adatok elemzését és kiértékelését végzi. Az eszköz képes az összegyűjtött adatokból kiszámolni egy “rendellenességi pontszámot” és később figyelmezteti a gépkezelőt, ha ez a küszöbérték átlépésre kerül. Ennek köszönhetően a kezelők így még az előtt ütemezhetik a karbantartási műveleteket, hogy bármilyen tartós kár bekövetkezne.

CNC-PR-3DH-HMI-R-4-SC_mod

Az ipari robotok könnyű integrációja

Ugyancsak kötelező látnivaló lesz a FANUC új szoftvercsomagja, a QSSR (Quick and Simple Start-up of Robotization = A Robotizáció Gyors és Egyszerű Indítása), amelynek célja a robotika termelési folyamatokba való integrálásának megkönnyítése. A QSSR csomag leegyszerűsíti a robotok csatlakoztatását a szerszámgépekhez, illetve azok beállítását és az utólagos műveleteket is.

A FANUC számos új ipari robotja is debütál majd az EMO-n, köztük az M-10iD/12 és M-20iD/25 robotok. Az M-10iD/12 egy demó cellában fog be- és kirakodási feladatot végezni, az M-20iD/25 pedig egy FANUC robotokhoz használt alkatrészeket gyártó cellában fogja segíteni a sorjázási műveleteket. A robotok rendkívül nagy tengelysebességgel és merev konstrukcióval rendelkeznek, amely kivételes pozicionálási pontosságot és ismételhetőséget kölcsönöz nekik. A kiállított gyártóegységeket automata mosórobotcellák fogják kiegészíteni.

FANUC - Robot hand guidance function

A FANUC standján futó, összesen hét különféle alkalmazás révén, a CR sorozatú kollaboratív robotok is látványos műsorral szolgálnak majd az érdeklődőknek. A kiállításon a széria minden modellje megtekinthető lesz, a legkisebb CR-4iA-tól egészen a CR-35iA-ig.

Automatizált vertikális megmunkálás

Helyt kapnak a FANUC standján a méltán népszerű ROBODRILL sorozat vertikális megmunkáló központjai is. Ezek közül is kiemelt szerepben lesz a két ROBODRILL szerszámgépet és egy FANUC robotot is magába foglaló gyártócella. Utóbbi AI bin-picking technológiát használ az adott gyártóciklushoz szükséges nyers alkatrészek könnyű azonosításához. Egy másik, nagy sebességű forgóasztallal és esztergáló funkcióval is ellátott ROBODRILL is kiállításra kerül, amely egy karóra alkatrészeinek gyártását fogja szimulálni, egy automatikus irányítású járműre (AGV) felszerelt kollaboratív robot támogatásával.

FANUC01

Fejlett huzalszikraforgácsolás

Két huzalszikraforgácsoló gép is megtekinthető lesz működés közben, melyek ideálisak az olyan nagy pontosságot igénylő iparágak forgácsolási feladatainak elvégzésére, mint az orvostechnika vagy a szerszám- és formagyártás. A kisebb, α-C400iB modellt egy iRVision-nel felszerelt kollaboratív robot fogja támogatni. A nagyobb, α-C800iB, 500 mm-es Z-tengelyű löketének és új, fejlett AI Thermal Compensation (Hőkompenzáció) funkciójának köszönhetően nagyobb munkadarabok vágására is kiválóan alkalmas, amit élesben is demonstrálni fog, a repülőiparnak szánt alkatrészek megmunkálásával.

Integrált fröccsöntés

A FANUC szerszámgép felhozatalát a ROBOSHOT α-S130iA elektromos fröccsöntő gép fogja teljessé tenni. A gép két különböző anyagból készült alkatrészeket fog megmunkálni, egy FANUC SI-20A másodlagos fröccsöntő segítségével. Az itt készülő szerszám betétjét egy FANUC robottal automatizált ROBONANO α-NMiA fogja elkészíteni, újfent bizonyítva a FANUC megkérdőjelezhetetlen, a teljes termékkínálatára kiterjedő szakértelmét.

PR_RN_Alpha-NTiA_WhiteBG_4C

Keresse fel a FANUC-ot az idei EMO-n, a 9-es csarnok A50-es standján, ahol a magyar kollégák a kiállítás teljes időtartama alatt elérhetők lesznek!

Az EMO-ra a FANUC ingyen jegyet is biztosít, melyet EZEN A LINKEN tudnak igényelni.

Amennyiben nem tudnak ellátogatni Hannoverbe, a FANUC újdonságait legközelebb az október 8-10-én megrendezésre kerülő FANUC Robotikai Workshopon tudják megtekiteni, a vállalat törökbálinti székhelyén. Ezen a rendezvényen számos ipari és kollaboratív robotos, valamint szerszámgép kiszolgálási és egyéb, magas műszaki tartalmú applikáció kerül bemutatásra.

A rendezvényre hamarosan induló regisztráció EZEN A LINKEN lesz elérhető.

ForrásFANUC

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]