Kompromisszumok nélküli és gazdaságos automatizálás

A idei EMO-n, a DMG MORI bemutatóinak kétharmadát automatizálási megoldások – összesen 29 – töltik majd ki, kezdve a munkadarabok és paletták moduláris, valamint robot által támogatott kezelőrendszereitől az önálló transzportrendszerekig bezárólag. A jövőben a cég összes szerszámgépét ilyen automatizálási megoldásokkal kínálja majd, hogy megfeleljen az egyre növekvő igényeknek.

A idei EMO kiállítás DMG MORI bemutatóinak kétharmadát automatizálási megoldások – összesen 29 – töltik majd ki, beleértve kezdve a munkadarabok és paletták moduláris valamint robot által támogatott kezelőrendszereitől az önálló transzportrendszerekig.

A idei EMO-n a DMG MORI bemutatóinak kétharmadát automatizálási megoldások – összesen 29 – töltik majd ki, kezdve a munkadarabok és paletták moduláris valamint robot által támogatott kezelőrendszereitől az önálló transzportrendszerekig bezárólag.

A DMG MORI HEITEC és a DECKEL MAHO Seebach ügyvezető igazgatója, Markus Rehm betekintést nyújt az automatizálási portfólió legfrissebb fejlesztéseibe.

Rehm úr, szinte minden modern gyártási folyamat automatizált berendezéseken alapszik. A DMG MORI-nál hogyan fejlődik ez az üzletág?

Az automatizálási terület folyamatosan növekszik nálunk. Ez vonatkozik a teljesen integrált automatizálási megoldások és a már működő szerszámgépek megfelelő interfészekkel való felszerelésére is, ami lényegében azt jelenti, hogy ügyfeleinket felkészítjük berendezéseik későbbi automatizálására. Azt feltételezzük, hogy 2022-ig az összes megrendelt szerszámgép 80%-a ilyen automatizált rendszerekkel kerül kiszállításra. Ezeknek a megoldásoknak a fejlesztése ugyanolyan fontos számunkra, mint az új szerszámgépek fejlesztése.

A jövőben a cég összes szerszámgépét ilyen automatizálási megoldásokkal kínálja majd, hogy megfeleljen az egyre növekvő igényeknek.

A jövőben a cég összes szerszámgépét ilyen automatizálási megoldásokkal kínálja majd, hogy megfeleljen az egyre növekvő igényeknek.

A DMG MORI HEITEC milyen speciális funkciókkal rendelkezik ebben a tekintetben?

A DMG MORI HEITEC-nél azt tűztük ki célul, hogy az automatizálás témájához kapcsolódó összes folyamat lépéseit összekössük. A DMG MORI-val együtt univerzális és megbízható megoldást kínálunk az ügyfeleinknek – a mérnöki szolgáltatásoktól kezdve a felszereléseken, szerszámokon, NC programokon keresztül egészen az integrált automatizálás és az IoT világához való csatlakozás témaköréig. Tanácsadási szolgáltatásunk a koncepciótól, az ajánlaton át az üzembe helyezésig mindent lefed. A különböző szolgáltatások, a karbantartás és javítás, valamint a pótalkatrészek is mind egy forrásból biztosítottak. Ez az integrált megközelítés lehetővé teszi a DMG MORI HEITEC számára a maximális rendelkezésre állást és garantálja az ügyfelek számára a fenntartható beruházás lehetőségét és gyártási folyamataik hosszútávú magas biztonságát. 

Milyen speciális termékeket tartalmaz a DMG MORI HEITEC portfólió és milyen feladatokat látnak el a DMG MORI üzemei?

A DMG MORI HEITEC az anyavállalat munkadarab kezelési termékpalettáját egészíti ki a szabványosított automatizálási megoldásaival és más rugalmas automatizálási rendszerekkel. Ilyen például a megmunkáló központokhoz és esztergagépekhez fejlesztett WH Cell, valamint a CTX beta szériájú esztergákhoz készített WH Top és WH Front. A Pfrontenben található DMG MORI üzem felel a paletta-automatizálási megoldások fejlesztéséért, míg a Robo2Go rugalmas rendszerének otthona Bielefeldben található.

Mennyi és milyen típusú automatizálási projektet készített eddig a DMG MORI HEITEC?

A cég 2017-es alapítása óta már több tucat projektet sikerült befejezni. A fő fókuszterület a szabványosított WH Cell robotcella volt, de más meggyőző automatizálási megoldást is sikerült megvalósítani, például az esztergálás területére fejlesztett WH Top-ot. Ezeknek köszönhetően a gyártás során ügyfeleink növelni tudták autonómiájukat és rendelkezésre állásukat. 

Milyen arányban oszlanak meg a különböző munkadarab kezelési, palettakezelő és robotos megoldások?

A palettakezelés a portfólió kb. 60%-át teszi ki, míg a fennmaradó 40% a munkadarab kezelésé. A robotos megoldásokat mindkét terület alkalmazza.

Milyen új automatizálási fejlesztések lesznek megtekinthetők az EMO-n?

A DMG MORI HEITEC tovább bővíti termékkínálatát az innovatív WH Flex automatizálási koncepcióval. Ez egy nagyon rugalmas és moduláris megoldás mind a munkadarabok, mind a paletták kezelésére, ami lehetővé teszi számunkra, hogy még jobban reagálhassunk ügyfeleink egyedi és különleges igényeire. A WH Flex alapkonfigurációján túl ügyfeleink a szabványos opciók széles választékából válogathatnak, így képesek összeállítani a számukra optimális megoldást. A különböző modulok tartalmazzák a tárolórendszereket (polcokat, páternosztereket vagy palettaállomásokat), és a különféle megfogó és megfogó-cserélő rendszereket. Ezeken felül még további lehetőségek, mint például az SPC kifelé történő továbbítása, a beállító és fordító állomások vagy éppen egy tisztító állomás is rendelkezésre állnak. A hozzáadott speciális kiegészítők – mint amilyen a lézeres címkézés vagy a különböző mérési és tesztelési alkalmazások – biztosítják, hogy tényleg minden ügyféligényt ki tudjunk elégíteni. A mi névjegyünk a vonzó gazdasági körülmények közötti, kompromisszumok nélküli automatizálás.

A testreszabott automatizálási megoldások gyorsan megvalósíthatók a digitális WH FLEX rendszer moduláris összetevőiből, például a robot által támogatott DMU 40 eVo és a DMP 70 gyártási megoldásból, amelyeket a DMG MORI az EMO-n a 2. csarnokban mutat majd be.

A testreszabott automatizálási megoldások gyorsan megvalósíthatók a digitális WH Flex rendszer moduláris összetevőiből, például a robot által támogatott DMU 40 eVo és a DMP 70 gyártási megoldásból, amelyeket a DMG MORI az EMO-n a 2. csarnokban mutat majd be.

Van új fejlesztés a palettakezelő rendszerek területén a DECKEL MAHO Pfrontennél?

Igen, az AGV (Automated Guided Vehicle, vagyis automatizált vezérelt kocsi), vezető nélküli palettakezelője egy DMU 65 monoBLOCK-kal együtt kerül bemutatásra. Ez a megoldás maximális rugalmasságot biztosít a gépekhez való szabad hozzáférés és a kezelőegység szabadon programozható mozgáspályái révén. A palettatartó és az állomások konfigurációja moduláris kialakítású, melyek száma és pozíciója teljesen az ügyfelek egyedi igényeihez igazítható. A rendszer irányítását és felügyeletét a DMG MORI LPS 4 mester számítógépe végzi. 

Az EMO 2019 számos automatizálási megoldása között kiemelendő a DMU 65 monoBLOCK az új AGV-vel (Automated Guided Vehicle), ami egy önálló raklapkezelő rendszer.

Az EMO 2019 számos automatizálási megoldása között kiemelendő a DMU 65 monoBLOCK az új AGV-vel (Automated Guided Vehicle), ami egy önálló raklapkezelő rendszer.

Mekkora jelentőséget tulajdonítanak Önök az automatizálási megoldásoknak, mint amilyen az AGV?

Az AGV-t a rugalmassága és egyszerű utólagos felszerelhetősége alapján palettakezelés automatizációjának előremutató koncepciójaként kezeljük. A Robo2Go második generációjának hasonló mértékű rugalmassága már bizonyított az esztergálás területén. Az új Robo2Go Vision, a rugalmas automatizálási rendszer továbbfejlesztett változatának segítségével lehetővé válik majd az Euro raklapokról történő közvetlen betöltés, valamint az új 3D-kamerának köszönhetően robosztus felismerést tesz lehetővé anélkül, hogy bármilyen munkadarab lerakóhelyre szükség volna. A CELOS-on és a 3D-kamerán keresztül történő párbeszédalapú vezérlés segítségével a Robo2Go Vision betanítása kevesebb, mint 10 percet vesz igénybe.

Hogyan illeszkedik ez az automatizálási portfólió a DMG MORI digitális stratégiájához?

A gyártási igények drámai változásokon mennek keresztül. Egyre inkább a nagy varianciával rendelkező rugalmas tömeggyártásra kerül a hangsúly. A WH Flex nem csak lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy automatizálják a gyártásukat, de új szintre is emeli annak digitalizálását. Három modul különösen fontos szerepet játszik ebben a folyamatban: a DMG MORI Digital Twin, egy horizontális és vertikális irányú kapcsolódást lehetővé tevő rendszer, valamint egy olyan vezérlőrendszer, amely nem csak intuitívan kezelhető, de kiváló funkciókat is kínál a rugalmas gyártás megvalósításához. Ez teszi a WH Flex-et egy tökéletes beruházássá a digitális gyártáshoz.

Milyen funkciója van itt a Digital Twin-nek?

A Digital Twin a valódi gép egy digitális másolata, amely lehetővé teszi a rendszer virtuális működését egy számítógépen. A valós idejű digitális ikermodellek lehetővé teszik a folyamatok és eljárások szimulációját még mielőtt a berendezést az ügyfélnél összeállítanák. Ez akár 80%-os időmegtakarítást és jelentősen magasabb minőséget is jelenthet az üzembe helyezés során. A Digital Twin segítségével az ügyfél képes az új termékekhez történő felszerszámozásra az elsődleges megmunkálással párhuzamosan, akár a folyamatban lévő gyártás során is, ezzel folyamatosan optimalizálva a folyamatot. Ez a példa tökéletesen bemutatja, hogyan kapcsoljuk egyre inkább össze az új automatizálási fejlesztéseket a digitális gyártással a nyílt interfészeknek köszönhetően. Ez az jelenti, hogy létrehozhatunk egy olyan egységet is, amely ügyfeleink számára optimális összekapcsolhatósággal rendelkezik, és ez a jövő gyárának alapja.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]