Intelligens szoftverek a hannoveri EMO-n

A paderborni AMendate GmbH új szintre szeretné emelni az additív gyártást. A cég szoftvere a tervek szerint az idei EMO előtt kerül kiadásra, a vásáron pedig élőben is bemutatásra kerül a start-upok közös standján. A fiatal alapítók célja, hogy a generatív tervezés piacának egyik legmeghatározóbb szereplőivé váljanak.

Az egész történet négy baráttal kezdődött, akik több mint négy éves – a Paderborni Egyetem Additív Gyártási Kutatóintézetben töltött – kutatómunkájuk során egy fontos felismerésre jutottak: Az ipari 3D nyomtatás számos különféle lehetőséget kínál a kényes, de robusztus könnyűfém alkatrészek költséghatékony gyártásához, a megfelelő szoftver azonban még nem áll rendelkezésre. A manuális adatkonverzió CAD formátumba idő- és munkaigényes, ráadásul sok teret hagy az értelmezésnek, ami a minőség romlásához vezet. “Mi meg akartuk oldani ezt a problémát” – mondja el Dr. Thomas Reiher, aki disszertációjának részeként komplex bionikus struktúrák létrehozását vizsgálta, és most az AMendate GmbH alapító csoportjának ügyvezető igazgatója. Most már több mint négy éve dolgozik egy olyan technológián, ami automatizálja és értelmezi az adatátvitel folyamatát és intelligensen simítja a kapott geometriai adatokat. Az ennek apropóján létrehozott cég hivatása, hogy ezt a technológiát a lehető leghasználhatóbbá tegye.

Egy Formula Student versenyautó keráktartójának könnyű design-ja, aminek kiszámítása csupán néhány órát vett igénybe

Egy Formula Student versenyautó keréktartójának könnyű design-ja, aminek kiszámítása csupán néhány órát vett igénybe

Több idő a hozzáadott értékre, kevesebb a kézi adatátvitelre

Az eredmény egy olyan szoftver, amely növeli az additív eljárásokkal gyártott alkatrészek minőségét és jelentősen fel is gyorsítja a folyamatot. A végső simítások után a terméket még ezen a nyáron szeretnék az alapítók piacra dobni. “A szoftverünk biztosítja, hogy a geometriák simítása közben azokat ne lehessen véletlenül eltávolítani. A technológia továbbá lehetővé teszi, hogy a munka szükséges lépéseit – amelyek eddig akár több hetet is igénybe vettek – csupán néhány nap alatt be lehessen fejezni” – teszi hozzá Reiher.

Az alapító csapat víziója: generatív tervezés minden alkatrészhez (balról: Dr. Gereon Deppe, Dr. Thomas Reiher, Steffen Vogelsang, Anne Düchting)

Az alapító csapat víziója: generatív tervezés minden alkatrészhez (balról: Dr. Gereon Deppe, Dr. Thomas Reiher, Steffen Vogelsang, Anne Düchting)

A fiatal vállalkozók határozottan ellenzik azt a feltételezést, hogy az automatizálás feleslegessé teheti a képzett szakemberek munkáját. Dr. Gereon Deppe, az AMendate GmbH társalapítója és a vállalat marketingért és pénzügyekért felelős szakembere szerint ennek éppen ellenkezője igaz. “Ahelyett, hogy leakadnának az adatfeldolgozás apró részleteibe, a mérnökök sokkal több figyelmet szentelhetnek a kreatív folyamatoknak. Ezzel időt nyernek a termék alapkoncepciójának optimalizálásához és a kiegészítő szolgáltatások integrálásához.”

Az ipar már felfedezte, hogy ez a megközelítés forradalmasíthatja az additív gyártását. A 3Dnatives hírportál olvasói egy nemzetközi közvélemény-kutatás során az AMendate-et választották 2018 leginnovatívabb start-upjának. A vállalat három alkalmazottjának pedig sikerült Exist start-up ösztöndíjat is nyernie. Emellett a cég szoros partnerségi kapcsolatot alakított ki az additív gyártás területén elismert blombergi Protiq GmbH-val. Az AMendate technológiájára építve, a Protiq az első olyan szolgáltató világszerte, amely online topológiai optimatizálást kínál ügyfeleinek.

Additív gyártáshoz tervezett és az AMendate által optimalizált keréktartó

Additív gyártáshoz tervezett és az AMendate által optimalizált keréktartó

Alkalmazások széles választéka könnyű alkatrészekhez

Az alapítók szerint a cég fejlesztése, ígéretesből kulcstechnológiává léptetheti elő az additív gyártást. “Nagyon nagy igény van a részletes, könnyű szerkezetek tervezésére – különösen a kis sorozatszámú, egyedi célgép gyártásban – a repülő- és autóipartól kezdve a mérnöki- és gyártervezésig. Mi egy költséghatékony eszközt kínálunk, amivel az alkatrészeket közvetlen felhasználásra lehet készíteni és használatával csökkenthető az anyagmennyiség is” – fejti ki Reiher. A hangsúly nem csak a már meglévő, hagyományos termékek additív megközelítésű újratervezésén van, hanem a teljesen új, 3D nyomtatóval készített alkatrészek kialakításán.

Keréktartó könnyű szerkezeti kialakítása organikus geometriákkal, rövid gyártási idővel

Keréktartó könnyű szerkezeti kialakítása organikus geometriákkal, rövid gyártási idővel

A növekedés előmozdítása piacvezetőként

A csapat jelenleg egy intuitív kezelőfelületen dolgozik, amely lehetővé teszi az alkatrészek optimalizálását anélkül, hogy ahhoz széles körű előzetes ismeretekre lenne szükség. Ezáltal kisebb cégek számára is elérhetővé válnak az additív folyamatok. “Célunk, hogy kulcsfontosságú szereplőkké váljunk a generatív tervezés piacának formálásában. Az álmunk az, hogy a jövőben minden alkatrészt képesek legyünk optimalizálni. Ez jelentősen hozzájárulna a nyersanyag-fogyasztás csökkentéséhez és előmozdítaná a fenntartható termelést” – magyarázza el Deppe. Hogy ez a jövőkép valósággá válhasson, az AMendate gyors nemzeti és nemzetközi növekedést tűzött ki maga elé, amit vezető technológiai szerepére építene. A piac most még viszonylag kicsi, de Deppe szerint jó alapot biztosít: “A felhasználók továbbra is nehezen találnak olyan ellátókat, akik rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és szakértelemmel vagy a megfelelő ajánlatokkal. Deppe hozzáteszi: Itt jövünk mi a képbe: mi a saját elképzeléseink szerint tudjuk alakítani a piacot és aktívan tudunk dolgozni a folyamatok előmozdításán.”

Az AMendate által optimalizált rácsszerkezet

Az AMendate által optimalizált rácsszerkezet

EMO Hannover – Platfrom az ügyfelek megszerzéséhez

A hannoveri EMO e tekintetben roppant hasznosnak bizonyul. A paderborni start-up, számít a világ vezető fémmegmunkáló vásárának kiterjedt, nemzetközi profiljára, és reméli, hogy kapcsolatot létesíthet a kulcsfontosságú iparágak és piacok résztvevőivel és érdekeltjeivel. “Nagyszerű érzés beszélgetni a szakértőkkel és látni azt, hogy az ötletünket érdeklődés övezi. A vásárok segítenek bennünket abban, hogy megtanuljuk és világosabb képet kapjunk arról, mire van szüksége a piacnak” – mondja el Reiher, aki nem sokkal cége első születésnapja előtt érkezik majd a vásárra. A vásár témája – Az intelligens technológiák mozgatják a jövő termelését!  – is ideális a fiatal cég számára, mondja Deppe lelkesen. “A megoldásunk egy manuális folyamatot digitalizál, amit mesterséges intelligencia támogat és, ami a jövőben egy önálló folyamat lesz. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a tömegpiacon is előmozdíthassuk az additív megmunkálást, ami igazi hajtóerő lesz a jövő gyártásában.”

orange

További érdekes kapcsolódó történések

Valószínüleg nem véletlen, hogy épp most mutatkozik be a cég terméke a nyilvánossg előtt. Az AMendate-et ugyanis éppen 2019 juniusában vásárolta fel a már egyébként is számos céget magáénak tudó Hexagon (lásd korábbi cikkünket: https://www.cnc.hu/2014/07/felvasaroltak-a-felvasarlot-a-hexagon-felvasarolta-a-vero-t/), hiszen a generatív design területén elég nagy a mozgolódás mostanában. Gondoljunk csak a FrustumPTC – felvásárlására (https://www.cnc.hu/2019/01/a-generative-design-napjainkban-megoldasok-mukodesuk-es-a-piaci-helyzet/), mely ismeretlen jövőbeni helyzet elé állította a Siemens szoftvereiben (NX, Solid Edge) elérhető topológia-optimalizáló algoritmust. Ezért teljesen logikus lépés egy ilyen nagy cégtől, hogy ebbe az irányba bővítse szoftvereinek portfólióját. A kérdés az, hogyan sikerül majd a szimulációs üzletág (MSC) szoftvereibe hatékonyan beilleszteni az amúgy alapvetően tervezési folyamatban használatos fázist tartalmazó szoftvert. Az igaz, hogy valószínüleg sok segítséget fog adni a jövőbeni fejlesztéseknek a Nastran megléte. Kiváncsian várjuk a fejleményeket!
/ Kollár József

orange

ForrásEMO Hannover

További információ:

Az EMO Hannover hivatalos honlapján.

Az AMendate GmbH hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]