Így csökkentse CNC terveinek költségét

Az egyedi CNC megmunkálási szolgáltatásokat kínáló 3D Hubs online alkalmazásával csökkentheti gyártani kívánt alkatrészei előállítási költségeit. Töltse fel modelleit a vállalat honlapjára és 5 percen belül kap egy ajánlatot, valamint egy kész tervezetet megmunkáláselemzésre, CNC gyártásra, 3D nyomtatásra vagy fröccsöntésre.

A CNC megmunkálás egy megfizethető és hatékony gyártófolyamat, az eljárásnak azonban vannak bizonyos korlátai, amik jelentősen emelhetik a végtermék előállításához szükséges költségeket. Egy jól összeállított CNC tervvel azonban sokat spórolhatunk, legyen szó bármilyen egyedi alkatrészről. Ebben kínál segítséget a 3D Hubs online alkalmazása, illetve alábbi tippjei.

1. Kerüljük az éles vertikális éleket és sarkokat

cnc-illustration-INTERNAL_EDGEA CNC megmunkáláshoz használt szerszámok hengeres alakja miatt a megmunkált furatok, csatornák és hornyok mind lekerekített geometriát vesznek fel. Ebből kifolyólag rendkívül nehéz éles sarkokat kialakítani és még relatíve kisebb szerszám használata esetén is lesz egy észrevehető belső rádiusz.

Érdemes ezért a sarkok rádiuszait minél szélesebbre hagyni. Így használhatunk nagyobb szerszámokat, amik sokkal hatékonyabban távolítják el az anyagot. Ha pedig a kész alkatrészen derékszögre van szükségünk, tervezzünk minden sarkon egy alámetszést, hogy a darab könnyen hozzáférhető legyen a hengeres szerszámok számára.

2. Válasszuk ki a legmegfelelőbb anyagot

A nagy szerkezeti integritású anyagokat nehezebb megmunkálni, ezért drágábbak is. Formatervtől függetlenül ezért érdemes mindig a lehető legolcsóbb anyaggal dolgozni.

Az alumínium például egy rugalmas fém, ami a lehető legolcsóbb megmunkálási eredményt garantálja. A műanyagok, acélötvözetek, polikarbonátok és a sárgaréz, szerkezeti integritásának megfelelően az azzal járó költségek is nőnek. A rozsdamentes acél messze a legdrágább, ugyanakkor ez nyújtja a lehető legnagyobb szilárdságot és tartósságot.

A 3D Hubs számos különböző alapanyagot kínál, a legkülönfélébb alkalmazásokhoz. Töltsön fel egy modellt a 3D Hubs online megmunkáló alkalmazására és hasonlítsa össze az anyagköltségeket. Kérjen azonnali ajánlatot a különböző anyagokra, preferenciákra és gyártási módszerekre!

3. Minimalizáljuk a további géporientációkat

A CNC marógépek több tengellyel rendelkeznek, bizonyos modellek esetében azonban még mindig manuálisan kell újrapozicionálni a munkadarabot. Ha a gépkezelőnek személyesen kell kivenni és elforgatni az alkatrészt a megmunkálás befejezéséhez, az értelemszerűen többletköltségekkel jár.

cnc-5-axis-3_2_milling-1

Készítsünk olyan tervet, amit legfeljebb 2 vagy 3 újrapozicionálással el lehet végezni. Egyéb esetben használjunk 3- vagy akár 5-tengelyes gépeket, amik ugyan növelik a gyártási költségeket, de nagy valószínűséggel még így is gazdaságosabbak, mint az állandó újrapozicionálás.

4. Bontsuk a tervet több részre

A CNC megmunkálás egy szubtraktív (anyageltávolítással járó) gyártófolyamat. Minél több anyagot kell eltávolítani, annál drágább lesz a végtermék. A vékony falakat, mély zsebeket és összetett geometriákat igénylő termékek ezért szükségszerűen nagyobb költségekkel járnak.

Ahelyett, hogy az alkatrészt egy tömbből akarnánk kialakítani, próbáljunk meg több, könnyen megmunkálható részből álló tervet létrehozni. Egy mély zsebet igénylő tartály tervezésénél például célszerűbb lehet két egymásba illeszkedő alkatrészt kialakítani. Ez lehetővé teszi, hogy a tartály falai megfeleljenek a tervezési előírásoknak anélkül, hogy fizetnünk kellene a zseb teljes térfogatának eltávolításáért.

Szintén növelhetik a költségeket a lekerekített élek, dombornyomott feliratok, rendkívül vékony falak és a nem szabványos méretű alámetszések. Ha a tervezési folyamat korai szakaszában már tisztában vagyunk a CNC megmunkálás korlátaival, sokkal könnyebb megtalálni a költséghatékony megoldásokat. Rendkívül összetett geometriák esetében pedig lehet, hogy jobb, ha inkább 3D nyomtatással készítjük el az alkatrészt.

A 3D Hubs erre is kínál megoldást. A vállalat, a CNC szolgáltatások mellett a 3D nyomtatás és fröccsöntés területén is rövid átfutási időt és kivételes eredményeket biztosít. Kérjen ajánlatot a vállalat online alkalmazásán keresztül és kezdje el egyedi alkatrészének gyártását még ma!

Forrás3D Hubs

További információ:

A 3D Hubs hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]