Gyors orsószerviz eredeti alkatrészekkel

A nagy teljesítményű főorsók fejlesztőjeként és gyártójaként a DMG MORI egy olyan szolgáltatást kínál, amely biztosítja az orsók fenntartható működtetését.

A DMG MORI által fejlesztett és gyártott orsók tartóssága, nyomatéka és teljesítménye a gyártó által készített szerszámgépek alapvető, kulcsfontosságú részét képezik. Az orsók maximális kihasználhatóságának érdekében a cég egy olyan szolgáltatást kínál, amelyet Dr. Christian Hoffart, a DMG MORI Spare Parts ügyvezető igazgatója mutat be részletesen.

orange

Dr. Hoffart, milyen különlegességeket kínál a DMG MORI orsó szolgáltatása?

A szolgáltatás célja, hogy maximalizálja a berendezések rendelkezésre állását ügyfeleink számára. A szolgáltatás a saját üzemeinkben történő költséghatékony – természetesen eredeti pótalkatrészekkel történő – javítástól kezdve, az ügyfélnél történő szervizelésen keresztül az új vagy csereorsók 24 órán belüli biztosításáig terjed. Világszerte több mint 6000 orsó áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy napi szinten elérhetővé válik a 96-99%-os rendelkezésre állási arány. A kulcsfontosságú berendezések számára még egy orsó lefoglalási szolgáltatást is kínálunk, az úgynevezett orsóhotelt. Végül pedig az orsók preventív módon történő karbantartása teszi fel az i-re a pontot, amelyre a vállalat méltányos árú garanciát is vállal, szemben egy harmadik fél által nyújtott szolgáltatással.

Dr. Christian Hoffart a DMG MORI Spare Parts ügyvezető igazgatója.

Dr. Christian Hoffart a DMG MORI Spare Parts ügyvezető igazgatója.

Mely orsók találhatók a fennmaradó 1-4%-ban, és mi történik, ha egy ilyen orsóra rövid időn belül szükség lenne?

A fennmaradó 1-4% elsősorban az idősebb generációhoz tartozó orsókból áll, amelyeket általában szintén nagyon rövid időn belül képesek vagyunk szállítani, amennyiben szükséges, a Dallasban, Sanghajban és Igában található külső raktáraink egyikéből, expressz kiszállítással. Azonban mindig van lehetőség a testreszabott javításra is olyan orsók esetén, amelyet speciálisan az ügyfél kérésére készítettünk. Ilyen esetekben mindig javasoljuk, hogy a berendezés vásárlásakor vegyenek hozzá egy csereorsót is.

Alapvetően mi különbözteti meg a DMG MORI orsókat egy másik cég által készített orsóktól?

A mi orsóinkat a tartósság, a nyomaték és teljesítmény, valamint az optimális hő viselkedés és az alacsonyabb hibaarány jellemzi. Folyamatosan dolgozunk a termékeink továbbfejlesztésén, és a nagy választéknak köszönhetően az ügyfelek mindig a saját igényeikhez igazodva, testreszabott megoldásokat találhatnak. A szolgáltatásaink továbbá kiegészülnek az orsók gyártójaként szerzett temérdek tapasztalattal, ezért a minőség tekintetében legalább egy szinttel feljebb helyezkedünk el a többi gyártóhoz képest. A javítások során csak eredeti alkatrészeket használunk, ez minimálisra csökkenti a későbbi meghibásodás kockázatát. Egy harmadik cég által végzett javítás során nincs lehetőség vadonatúj csereorsók szállítására sem. Sok olyan ügyfelünk van, akik egy külső cég által nyújtott szolgáltatás során szerzett rossz tapasztalat után visszatértek a DMG MORI-hoz. Ezek az ügyfelek vagy a szolgáltatás minőségével nem voltak elégedettek, vagy pedig az alacsonyabbnak ígért költségek sokkal magasabbnak bizonyultak a sokszori utólagos javítás miatt – az utóbbi megjegyzést nagyon gyakran halljuk. Tapasztalataink szerint az általunk nyújtott szolgáltatás mindig jobb és fenntarthatóbb eredményt hoz. Végülis senki sem ismeri úgy a berendezések szívét mint maga a gyártó.

A DMG MORI kizárólag a saját orsóit használja, vagy kívülről is vásárol? Ha igen, mely gépekhez vagy alkalmazásokhoz?

Az egyik legrégebbi partnerünk és beszállítónk a Kessler, akinek orsói vagy teljesen újak, vagy a meglévő DMG MORI és Kessler orsók továbbfejlesztett változatai. Ha ügyfeleink úgy szeretnék, akkor külső szállítóktól is telepítünk orsókat.

A Schaeffler (Vacrodur) vállalattal együttműködve új anyagot fejlesztettek ki az orsócsapágyak számára. Milyen előnyei vannak ezeknek a csapágyaknak?

A fejlesztés rendkívül magas keménységi értékeket eredményezett a csapágyakban – több mint 65 HRC-t. Ezért ezen orsócsapágyak terhelhetősége, kopásállósága és hőstabilitása rendkívül magas. A DMG MORI orsók „elasztohidrodinamikus” (kurz EHD) kenéssel, így 13-szor nagyobb névleges élettartammal rendelkeznek. Dinamikus teherbíró képességük pedig 2,4-szerese a 100Cr6 acélból készült csapágyakéhoz képest, és hőstabilitásuk is 400°C-ig garantált. A konkurens orsók közül egyet sem tudnék mondani, amely megközelíti ezt a rugalmasságot és erősséget.

Ezek az orsócsapágyak beszerelhetők esetleg régebbi orsókba is (szervizelés/karbantartás alkalmával) vagy csak az új orsókhoz érhetők el?

A csapágy nagyméretű kialakítása miatt szerkezeti változtatásokat kellene végrehajtani a meglévő orsón. Ez bizonyos esetekben lehetséges, ha ezt külön kérik, de eddig egy olyan alkalom volt, ahol egy régebbi orsóba új generációs Vacrodur orsócsapágyat telepítettünk be.

Mekkora egy orsó átlagos élettartama mielőtt karbantartást igényelne?

Ez attól függ, hogy mekkora terhelést kell az orsónak elviselnie. Ebben a tekintetben mind a jellemző sebességtartomány, mind pedig a megmunkálandó anyag szerepet játszik. Az új generációs MASTER orsók hibaaránya jelenleg kevesebb, mint 1%. Az a 11 000 MASTER orsó ami évente elhagyja a DMG MORI gyárait egyértelmű jele az ügyfelek elégedettségének.

A 11 000 MASTER orsó, amely évente elhagyja a gyárainkat egyértelműen igazolja az ügyfelek elégedettségét a DMG MORI orsószolgáltatásával kapcsolatban.

A 11 000 MASTER orsó, amely évente elhagyja a gyárainkat egyértelműen igazolja az ügyfelek elégedettségét a DMG MORI orsószolgáltatásával kapcsolatban.

Milyen szerepet kapott a távfelügyelet a már említett orsószolgáltatásban a lehetséges problémák korai felismerése szempontjából?

Ebben a tekintetben a NETservice szolgáltatásunk szerepe egyre fontosabbá válik, különös tekintettel az automatizálási megoldásokra. A rezgéseket, a hőmérsékletet és a nyomatékot az MPC (Machine Protection Control – Berendezés Védelmi Vezérlés) segítségével követik nyomon. A rendszerben baleset esetére pedig beépítésre került egy vészleállítás funkció. A szolgáltatás az MPC rezgésadatinak ellenőrzésével aktív támogatást nyújthat a termelési problémák megoldásához. Az ügyfelek ezeket az adatokat valós időben is megjeleníthetik és kiértékelhetik a speciális szoftvermegoldások segítségével.

Az ügyfelek hajlandóak megnyitni rendszereiket erre a célra?

Európában a NETservice kapcsolódási aránya jelenleg körülbelül 45%, de az érdeklődés folyamatosan növekszik, mert az ügyfelek látják a rendszer előnyeit. Jelentős növekedésre számítunk a csatlakoztathatóság szempontjából is, és az Ipar 4.0 előrehaladtával az év végére elérhetjük az 50%-ot is. Más piacok, mint például Kína, még mindig a bevezetési szakaszban járnak, de hosszú távon hasonló eredményeket várunk ott is.

Ha egy ügyfélnél géptörés vagy más berendezésbeli károsodás jelentkezik, akkor mi az ideális (szerviz) eljárás?

A károkról szóló értesítést a területi szolgáltatónak kell benyújtani. Ezt követi a sérülések elemzése és az alkatrészek azonosítása. Később a szerviz ezeket az adatokat használja a szükséges alkatrészekre és javításra vonatkozó árajánlat megírásához, amelyet az ügyfél is megerősít. A pótalkatrészek kézbesítése 24 órán belül megtörténik, amelyet egy azonnali szerviz csere megbízás követ.

Hol hajtja végre a szerviz az orsók javítását és karbantartási munkáit?

Jelenleg három kompetenciaközpontunk van Németországban a javítások elvégzéséhez: egy Pfrontenben, egy Bielefeldben és egy Wernauban. 

A cég 36 hónapos munkaóra korlátozás nélküli jótállást kínál a MASTER orsókra. Ez az időszak csak az új orsókra vagy a javított egységekre is érvényes?

A 36 hónapos garancia csak a legújabb gépek új orsóira érvényes. A felújított orsókra továbbra is 9 hónapos jótállás érvényes, munkaóra korlátozás nélkül.

Mekkora az összes eladott berendezés MASTER orsóinak aránya?

Az összes DMG MORI forgácsológép 95%-a van felszerelve a MASTER sorozat orsóival. Ezek túlnyomó többsége az Igában és Pfrontenben található gyárakból származik, ahol évente 7000 és 4000 ilyen egység készül.

Új és csereorsókat ígér 24 órán belül. Mennyi számol az ügyfél átlagosan javításra és mekkora az átlagos megtakarítás?

Az orsó tényleges javítása (a gyárban történő átvétel után) körülbelül három munkanapot vesz igénybe, plusz még két nap amíg az orsót le-, illetve felszereli egy szerviztechnikus. Egy új orsóval összehasonlítva a költségmegtakarítás átlagosan 40%.

Kizárólag új berendezésekhez vagy régebbi gépekhez is jár ez a szolgáltatás?

A szolgáltatást minden berendezéshez kínáljuk – mind a műszaki támogatást, mind az alkatrészek szállítását. Ügyfeleink elvárják a teljes megbízhatóságot, a gyártott munkadarabok maximális pontosságát és tartósságát. A DMG MORI számára az ügyfelek maximális elégedettsége kiemelt fontosságú. Minden egyes ügyfél fontos számunkra, így az ügyfelek berendezései is.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]