Additív gyártási megoldások az NX-ben

A graphIT Kft. mindig is nagy hangsúlyt fektetett a gyártáshoz kapcsolódó új technológiák bevezetésére, támogatására, elvégre a kor kihívásai között az egyik legfontosabb, hogy a cégek lépést tartsanak a trendekkel, legyen szó akár az Ipar 4.0-ról, vagy az ipari digitalizációról.

A Siemens PLM szoftvergyártót több mint 20 éve képviseli a graphIT Kft. Magyarországon, és olyan egyedi szolgáltatásokat biztosít ügyfeleinek, amelyekkel hatékonyabban tudják használni a legmodernebb technológiákat. Ezek közé tartoznak az additív gyártási technológiák is.

Az additív gyártás elterjedése

Az anyag hozzáadásos gyártás sztereolitográfiás gépekkel már az 1990-es évek végén útjára indult, hogy aztán egyre nagyobb teret hódítson. Azóta viszont rengeteget fejlődött a technológia, és napjainkban a 3D nyomtatás – többek között a 3D fémnyomtatás – egyre jobban előtérbe kerül.

additiv_kep_001

A technológia fejlődésével már nemcsak a prototípusgyártásnál beszélhetünk 3D nyomtatásról, hanem a mindennapi kis- és középsorozatos munkadarabok esetében is megtérülő megoldást jelenthet az additív megmunkálás. Fontos, hogy az új technológiához új gondolkodásmód is szükséges. A 3D nyomtatás lehetőséget nyújt olyan munkadarabok előállítására, amilyenre előtte nem volt lehetőség.

Nem kell csak a hagyományos megmunkálás (fúrás, marás, esztergálás, stb.) korlátai miatt egy alkatrészt több felfogásban, több alkatrészre bontva megmunkálni, hanem lehetőség van akár különböző anyagok felhasználásával, egy lépésben kinyomtatni a hagyományos technológiával nem, vagy nem gazdaságosan gyártható munkadarabokat. 

Egyre nagyobb szerepet kap a 3D nyomtatás

A 3D nyomtatás piaci mérete majdnem megháromszorozódott 2018-ra az öt évvel korábbihoz képest. A fejlődés mértékét nézve ez a trend a jövőben is folytatódik, és a 3D nyomtatás még nagyobb szerepet kap a gyártásban.

additiv_kep_002

Az NX tervezőrendszer legújabb verziójában számos eszköz támogatja a 3D nyomtatás több területét is. Legyen szó műanyagról vagy fémről, nyomtassunk FDM (Fused Deposition Modeling), PBF (Power Bed Fusion), vagy MJF (Multi Jet Fusion) technológiával, az NX-ben mind a nyomtatás előkészítéséhez, mind a nyomtatás folyamatának ellenőrzéséhez található megoldás. A graphIT Kft. átfogó szakmai tapasztalattal rendelkezik az NX tervezőrendszer és addicionális moduljainak területén, és ennek köszönhetően széleskörű szaktudást tud biztosítani a tervezés, a megmunkálás és a szimuláció terén is.

additiv_kep_003

Az NX Additív megmunkálást támogató moduljának segítségével megkönnyíthető a nyomtatás előkészítése. A megfelelő alátámasztások létrehozása és meghatározása az egyik legfontosabb lépés a nyomtatás előkészítési folyamatában. Az NX felkészültségének és egyszerűségének köszönhetően számos paraméterrel támogatja a folyamatot, akár az automatikus, akár a manuális támasztéklétrehozást választjuk. Lehetőség van továbbá külön állítani a támasztékszerkezet geometriáját, porózusságát, de külön figyelmet fordíthatunk a munkadarabhoz, a munkaasztalhoz csatlakozó támasztékrész geometriájára és beállítására, ezzel csökkentve a szükséges utómunkálatokat a támaszték eltávolításakor. Az NX segítséget nyújt, hogy a munkadarab megfelelő orientációban legyen nyomtatva

Csökken a munkadarabokra jutó nyomtatási idő

Legyen szó kis és közepes sorozatgyártásról vagy prototípus gyártásról, egyre nagyobb igényként jelenik meg, hogy egy nyomtatási ciklus alatt több munkadarabot nyomtassunk. Az NX a munkatérben a munkadarabok elosztását is több paraméter figyelembevételével tudja optimalizálni. A munkatérben az NX kiosztást segítő eszközének segítségével növelve a munkadarabok sűrűségét csökkenthetjük a munkadarabokra jutó nyomtatási időt.

additiv_kep_004

Jelenleg az NX széles körben kínál megoldást különböző típusú nyomtatókhoz. Megoldást nyújt arra, hogy egy platformon kezeljünk és küldjünk ki munkákat a különböző nyomtatóinkhoz (Stratasys, TRUMPF, HP, EOS, stb.), akár különböző anyagokat felhasználva, legyen szó műanyagról vagy fémről.

Az NX-be épített posztprocesszorok segítségével elvégezhető a nyomtatási technológiák finomhangolása (terítési sebesség, lézer teljesítményének beállítása, stb.), valamint lehetőség nyílik a lézer útjának rétegről rétegre történő ellenőrzésére is.

additiv_kep_005

Az NX Simcenter3D-nek köszönhetően már a nyomtatás előtt lehet ellenőrizni az elkészülendő munkadarab szilárdságát is. Az ellenőrzés során fény derül a munkadarab nyomtatásból adódó hibáira, amit a munkadarab geometriáján változtatva, vagy a támasztékok megfelelő átalakításával javítani lehet. A mechanikai ellenőrzés során előre számolhatunk lehajlással, beszívódással, illetve egyéb geometriai deformációkkal. A termodinamikai ellenőrzés során információt kaphatunk a munkadarabban kialakuló feszültségekről.

additiv_kep_006

A nyomtatási folyamat Simcenter3D-ben való ellenőrzése segítségével még a nyomtatás előtt észlelhetők és javíthatók a hibák, ezzel rengeteg idő és selejtes munkadarab spórolható meg.

Az NX tervezőrendszert a Siemens egyetlen magyarországi NX CAD/CAM Smart Expert partnereként a graphIT Kft. forgalmazza, amelynek mérnöki csapata több éves szakmai tapasztalattal segíti és támogatja a bevezetéseket, legyen az speciális NX tanfolyam, testreszabás vagy napi munkát segítő szakmai telefonos és webes terméktámogatás.

A graphIT Kft. „3D nyomtatás előkészítése és a folyamat ellenőrzése az NX-ben” címmel webinárt tart a témával kapcsolatban augusztus 14-én (szerdán) 10 órától. Szó lesz az additív gyártásnál használatos legfontosabb technológiákról, folyamatokról, legyen az topológiai optimalizálás, egyedi hálózás a megfelelő geometria kialakításához, támasztékok létrehozása, a munkadarabok kiosztása a nyomtatási projekt optimális kialakításához, valamint az elkészülendő munkadarab mechanikai ellenőrzése.

A webináron ingyenesen lehet részt venni, de előzetes regisztráció szükséges hozzá, amelyet EZEN A LINKEN lehet megtenni!

ForrásgraphIT Kft.

További információ:

A graphIT hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]