A hálózatosított gyártás új dimenziója – umati bemutatók az idei EMO-n

A 2019. szeptember 16-21. között megrendezésre kerülő hannoveri EMO-n izgalmas prezentációk keretein belül kerül bemutatásra élőben az umati (universal machine tool interface = univerzális szerszámgép interfész).

“Körülbelül 50 szerszámgépgyártó egyesíti majd erejét a világ minden tájáról, hogy demonstrálhassák, miként tudja az umati hatékonnyá tenni a gépadatokat” – mondta el Dr. Alexander Broos, az uamti projektmenedzsere és az EMO-t szervező VDW kutatási és technológiai vezetője. A kiállítás látogatói élőben tapasztalhatják meg a szabványosított interfész nyújtotta előnyöket.

Dr. Alexander Broos, az uamti projektmenedzsere és az EMO-t szervező VDW kutatási és technológiai vezetője

Dr. Alexander Broos, az uamti projektmenedzsere és az EMO-t szervező VDW kutatási és technológiai vezetője

“Az umati jelentős ugrást jelent az Ipar 4.0 előremozdításában” – magyarázta el Broos. “A szabványosított felület használata teljesen új előnyöket nyújt a szerszámgép felhasználók és ügyfeleik számára” – folytatja. A gépek, rendszerek és szoftverek hálózatosítása az egyik legfontosabb trend ma a gyártóiparban. Az ügyfelek manapság elvárják, hogy különösebb nehézségek nélkül tudják integrálni új gépeiket meglévő informatikai ökoszisztémáikba. Az umati ezt az OPC UA nemzetközi interoperabilitási szabvány alapján végzi; könnyen, gyorsan és biztonságosan.

Az umati univerzális szerszámgépnyelvének megalkotásán több, mint két éve dolgoznak a ma már központi partnernek számító szerszámgépgyártó vállalatok. Céljuk az volt, hogy a lehető legkezelhetőbb interfészt alkossák meg. “A koncepció annyira lenyűgöző, hogy számos nemzetközi gyártócég, illetve különféle szövetségek és tudományos intézmények is jelezték már érdeklődésüket az umatiban való részvétel iránt” – számolt be Broos.

A projektben részt vevő partnerek erről a logóról lesznek felismerhetők a kiállításon.

A projektben részt vevő partnerek erről a logóról lesznek felismerhetők a kiállításon.

Több mint 50 vállalat 7 különböző országból demonstrálja az umati képességeit

7 ország több mint 50 vállalata fog részt venni az umati élő bemutatóján, melynek részeként számos szerszámgépet és szolgáltatást fognak összekötni a kiállításon. A projektben az alábbi vállalatok vesznek részt:

  • Németország: Adamos, Alfred H. Schütte, Axoom, Chiron-Werke*, DMG MORI*, DVS Technology Group, Elha-Maschinenbau Liemke, Emag*, Gebr. Heller Maschinenfabrik*, Grob-Werke*, Heinrich Georg Maschinenfabrik, Index-Werke, IT Engineering Software Innovations, K.R. Pfiffner*, Kapp, Liebherr-Verzahntechnik*, MAG-IAS, Maschinenfabrik Berthold Hermle, Peiseler, Profiroll Technologies, Röders, Sauter Feinmechanik, Symmedia, Trumpf Werkzeugmaschinen*, Leibniz University of Hanover – Institute of Manufacturing Technology and Machine Tools, Vollmer Werke
  • Olaszország: Guiseppe Giana, Orchestra
  • Japán: Citizen Machinery, Makino Milling Machine, Murata Machinery, Okuma Corporation, Toshiba Machine, Yamazaki Mazak
  • Ausztria: Emco Maier
  • Svájc: Agathon, GF Machining Solutions*, Precitrame, Tornos, United Grinding Group*
  • Spanyolország: Danobat, Ibarmina Innovatek, Nicolas Correa, Soraluce, Zayer
  • Tajvan: Buffalo Machinery, Leadyang Precision Technology, Selica International
*: központi partnerek

A résztvevőket az alábbi vezérlő beszállítók fogják támogatni, akik standján szintén lesznek majd a projektben szerepet kapó szerszámgépek és szolgáltatások:

  • B&R Automation, Beckhoff Automation, Bosch Rexroth, Fagor Automation, Fanuc, Heidenhain, Mitsubishi Electric, Siemens

A demonstráció a gépek összekötéséhez szükséges adatközpontot biztosító T-Systems kollaborációjában fog megvalósulni.

“Feltételezzük, hogy a már most is lenyűgöző lista a kiállításig még tovább fog bővülni” – tette hozzá Broos. Az érdeklődők a www.umati.info oldalon bármikor megnézhetik a résztvevők aktuális számát.

Ez a matrica fogja jelölni az umati-hoz csatlakoztatott szerszámgépeket. A QR-kód beolvasása után az adatok élőben követhetők a központi vezérlőpulton.

Ez a matrica fogja jelölni az umati-hoz csatlakoztatott szerszámgépeket. A QR-kód beolvasása után az adatok élőben követhetők a központi vezérlőpultról.

umati-val kapcsolatos események az EMO-n

A résztvevők egy központi vezérlőpultra lesznek csatlakoztatva. Rajtuk kívül pedig további 18 szoftver- és adatértékelő szolgáltató azt is bemutatja majd, hogyan generálható az ügyfelek számára hozzáadott érték az óriási adathalmazok használatával. A látogatók informálódhatnak a résztvevők standján, illetve a központi umati információs pultnál is, a 9-es csarnok E24-es standján. Itt fognak a csatlakoztatott gépek adatai egyesülni. Naponta kétszer, 10:30-kor és 14:30-kor, az umati projekt csapata egy Meet The Experts (Szakértői Találkozó) rendezvényre fogja invitálni a látogatókat, ahol a központi partnerek képviselői jelentést tesznek részvételükről és megválaszolják az érdeklődők kérdéseit.

Az OPC Alapítvánnyal karöltve, a VDW 2019. szeptember 17-én, kedden egy fórumot is szervez az OPC UA gyártótechnológiai szerepéről, amelyet a Forum New Technologies (Új Technológiák Fóruma) keretein belül lehet majd meghallgatni, szintén a 9-es csarnokban. A programot végül a Get Connected Event (Csatlakozz Esemény) fogja teljessé tenni a kiállítási standon. Emellett szeptember 20-án, pénteken a Forum New Technologies is az umati témának lesz szentelve.

További információ:

Az umati hivatalos honlapján.

Az EMO hivatalos honlapján.

Dr. Alexander Roos
VDW, kutatás és technológia
Tel.: +49 60 756081-17
a.broos@vdw.de

Götz Görisch
VDW, kutatás és technológia
Tel.: +49 69 756081-64
g.goerisch@vdw.de

Megosztás
[
    ]