Útmutató ipari folyamatok hőmérsékletszabályozásához

Hozza ki a legtöbbet technológiai berendezéseiből azok megfelelő hűtése illetve temperálása által. Jelen cikksorozat célja, hogy az ehhez szükséges legalapvetőbb információkat, ismereteket hasznos és közérthető formában az Ön rendelkezésére bocsássa.

logo3

A TOOL-TEMP AG. közel 50 éves tapasztalattal rendelkezik a megbízható, minőségi szerszám-temperáló és folyadékhűtő berendezések előállításában. Teljeskörű szakmai tudásukat ugyan nem tudják átadni, a következő néhány cikkben azonban bemutatják az iparban legelterjedtebb folyadékhűtési – fűtési műszaki megoldásokat, a legfontosabb felszerelések, gépek előnyeit – hátrányait, azok alkalmazhatóságát.

Az anyagok hiánypótló jelleggel hasznos számítási módszereket, anyagok hőtani és feldolgozástechnikai jellemzőit tartalmazó táblázatokat is bemutatnak.

Természetesen a vállalat továbbra is áll az Önök rendelkezésére a megfelelő temperáló megoldás kiválasztásában.

1. A pontos hőmérséklet szabályozás előnyei

A pontos és megbízható technológiai hőmérséklet szabályozással Önök két területen érnek el javulást; a minőségben és a gyártási ciklusidőben.

Az iparban gyártott műanyag, gumi, alu- és egyéb öntvény termékek minőségét nagy mértékben javítja a gyártóeszközök korrekt hőmérsékletszabályozása. A megfelelően beállított és betartott folyamathőmérsékletek javítják a darabok felületi minőségét, méretbeli stabilitását a zsugorodás ellenőrzésével és a szerszámban levő feszültség csökkentésével azok fizikailag szintén stabilabbak.

A minőség területén Önök az alábbi javulást érik el:

  • alacsonyabb selejtszázalék/alacsonyabb termelési költségek
  • kevesebb visszautasított darab

A gyártási ciklusidő javítását általában a hűtés/fűtés intenzitásának növelésével lehet elérni: nagyobb hűtési/fűtési teljesítmény, optimális szerszám csatlakozások, nagyobb térfogatáram.

Az alacsonyabb ciklusidő eredménye:

  • gyorsabb gyártásindítás
  • hűtési / fűtési ciklusidő csökkentése
  • optimális gépkihasználtság
  • kevesebb energiafelhasználás
  • nagyobb termelékenység és kibocsátás, több bevétel és nyereség

2. rész

1. Ipari hőmérsékletszabályozás – hűtés folyadékkal

A technológai hőmérsékletszabályozás két fő területe a folyadékkal történő hűtés és fűtés. Természetesen nem ilyen egyszerű a képlet: sok különféle megoldás és berendezés létezik ennek megvalósítására, illetve kombinációjára.

1.1. Folyadékhűtők

A folyadékhűtő készülékeket tekinthetjük a technológiai hűtésben használatos legpontosabb és legelterjedtebb megoldásnak. Röviden bemutatva a működést, a folyadékhűtők egy hűtőgáz kompressziójával és tágulásával körforgásban hűtenek egy vízkört vagy tartályt egy elpárologtatő vagy hőcserélő alkalmazásával. A folyadékhűtők legelterjedtebb típusai léghűtésesek és megfelelő mennyiségű levegőre van szükségük a gázkör hűtéséhez. A vízhűtéses kondenzátorú folyadékhűtők ezzel szemben toronyvizet vagy hálózati vizet használnak a gázkör hőcserélővel történő hűtésére. Ez utóbbi készülékek a kis alapterületű, levegőhiányos vagy magas környezeti hőmérsékletű alkalmazásokban optimálisak.

A folyadékhűtők jelentik az év bármely szakában, bármilyen körülmények között használható hűtési megoldást a fogyasztók széles körének: gépek hidraulikahűtése, fogyasztók hűtővíz ellátása, temperálók hűtővize vagy akár formaadó szerszámok direkt hűtése az elérhető alacsony hőmérsékleti értékeknek köszönhetően.

ElőnyökHátrányok
alacsony vízhőmérséklet a hűtőgáz alkalmazásávalbekerülési költség
pontos hőntartás a folyadékkör ellenőrzésének köszönhetőena léghűtéses modellek melegítik a felállítási helyen környezetüket
zárt rendszer, nincs vízveszte-ség, külső szennyeződés  

Folyadékhűtő – sematikus ábra

A fentieken kívül léteznek olyan kis teljesítményű, mobil folyadékhűtők amelyeknek a folyadékkörébe elektromos fűtést is integrálnak pl. a Tool-Temp TT-5’500 E amely normal hűtőként használható, de szükség esetére rendelkezik 5 kW fűtéssel is. Ez a kiegészítő lehetőség jól jöhet gyártásindításkor a rendszer üzemi hőmérsékletének eléréséig, vagy éppen nagyon hideg környezetben a készülék és a fogyasztó megóvására.

1.2. Szárazhűtők

A ‘Free Cooling’ vagy a szárazhűtő berendezés nagyteljesítményű hőcserélők alkalmazásával a külső, hideg levegő hűtőhatását használva végzi a folyadék hűtését.

Ez a megoldás a mi esetünkben csak a gépek hidraulika hűtésére, temperálók hűtővízellátására vagy olyan alkalmazásra használhatóahol a folyadék hűtése szükséges, de nincs tűréshatárok közé szorítva.

ElőnyökHátrányok
alacsony üzemeltetési költség, csak a ventillátorok fogyasztanakaz elérhető vízhőmérséklet néhány °C a környezeti hőmérséklet felett
zárt rendszer 

Free Cooling vagy szárazhűtő – sematikus ábra

1.3. Hűtőtornyok

A hűtőtornyokban a technológia felől visszatérő meleg vizet a hűtőtorony belsejébe fecskendezik, ahol az a ventillátor által átszívott levegőnek hőt ad át. A hőátadás mellett a fokozott elpárolgás miatt kialakuló hőelvonás növeli a hűtési teljesítményt. A hűtőtornyokat  széles körben használják, de manapság már új hűtési rendszerek kialakításakor kevésbé jönnek szóba ezek a nyitott, nagy vízveszteséggel és a külső hatásoknak kitéve működő rendszerek, pl. a legionella, a por, vízkő és egyéb problémák miatt.

ElőnyökHátrányok
alacsony üzemeltetési költségelérhető hőmérséklet néhány °C a környezeti hőmérséklet alatt
valamivel alacsonyabb elérhető vízhőmérséklet mint a Free Coolingnyitott rendszer, legionella, alga, vízkő, szennyeződés veszélye, komoly vízkezelést igényel

Hűtőtorony – sematikus ábra[

További információ:

A Tool-Temp Hungária Kft. hivatalos honlapján.

tool-temp-logo
Megosztás
[
    ]