ToolScope – Moduláris gyártástámogató rendszer a CERATIZIT-től

A ToolScope képében a CERATIZIT egy olyan forgácsoló segédrendszert kínál felhasználóinak, amely lehetővé teszi a gyártási folyamatok objektív és átlátható elemzését.

ts(3)

Az ellenőrzés, szabályozás, optimalizálás és dokumentáció feladataira különböző alkalmazások használhatók. A rendszer így képes megvédeni a szerszámokat, segít megelőzni a berendezések károsodását, és gyorsítja a gyártást. A továbbfejlesztett folyamatbiztonságnak köszönhetően jelentősen hozzájárulhat a felhasználó általános termelékenységének növeléséhez.

A ToolScope működése

A ToolScope az egyes folyamatok erőinek (nyomatékainak) rögzítését az elektromos energiafelhasználás alapján végzi. Az adatokat ezután a különböző algoritmusok és folyamatirányítási rendszerek segítségével feldolgozza. Ezt követően a folyamat nyomaték-idő diagramja valós időben jelenik meg. A tényleges értékek alapján így megállapíthatók a különböző határok, amelyek túllépése esetén az esettől függő beavatkozás történik. Az adatok hosszútávú gyűjtésével és tárolásával meghatározható a berendezések/szerszámok elhasználódásának mértéke, az alapanyag adagolása pedig ennek megfelelően változtatható.

ts(1)

A ToolScope mindig különböző hardver-, szoftver- és szolgáltatási összetevőkből áll, amelyek pontos kombinációja ügyfélre és berendezésre szabható. A fő építőelem egy ipari PC (IPC), amely a különböző elemző szoftverrel (alkalmazásokkal) rendelkezik. Ezt egészítik ki a gépvezérlő (HMI) kijelzőjén, vagy egyéb érintőképernyős monitorokon megjelenő információk. Igény esetén rendelkezésre áll továbbá egy ütközésellenőrző eszköz is. A berendezés vezérléséhez a géptől függő PLC-t (szoftver-oldali vezérlés) elérhetővé kell tenni.

ts(4)

A telepítés után a CERATIZIT a ToolScope új komponenseinek és folyamatainak vonatkozásában megfelelő ismeretekkel képes ellátni a felhasználókat, ezzel is hozzájárulva a teljes folyamatoptimalizáláshoz. Ez az a lépés, ahol a szerszámgyártó tapasztalata és gyártási folyamatokban szerzett tapasztalata kulcsfontosságú, és ez teszi a ToolScope-ot igazán hatékony Ipar 4.0 megoldássá.

ts(2)

A ToolScope különösen a tömegtermelés gyártóinak számára alkalmas. A továbbfejlesztett folyamatbiztonság különösen fontos a nehezen kialakítható, nagy és komplex alkatrészek, valamint drága alapanyagból készülő munkadarabok gyártása esetén.

Vonzó előnyök:

  • Az optimalizálásnak köszönhetően az egyes folyamatlépések és így az egész folyamat költsége csökken, mely ezáltal növeli az alkatrészenkénti és teljes folyamatra jutó termelékenységet.
  • A selejetes alkatrészek száma csökken a hibák korai észlelésének köszönhetően
  • A szerszámköltségek csökkennek a szerszámok folyamatos kopásának és maximális élettartamának ellenőrzésével
  • A súlyos ütközések miatti sérülések és az ezt követő javítási költségek, valamint a gépállások elkerülhetők
  • A videós ellenőrzés segítségével végzett megelőző karbantartás karbantartási költségeket takarít meg, valamint erősíti a szabályzást a terveszerűséggel szemben
  • Az optimális folyamatváltozók ismerete lehetővé teszi az intervallumok lerövidítését
  • Szükség esetén a felhasználó a teljes gyártási folyamat során támogatást kaphat

ForrásCERATIZIT

További információ:

A CERATIZIT hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]