Szerszámgépek káros emisszió elleni védelme légszűrőkkel

Olaj- és emulzióköd-leválasztás mikrométeres tartományban.

A hűtő-kenő folyadékok elengedhetetlenek a fémforgácsoló eljárásokhoz. A megmunkálási folyamat során keletkező hő miatt a hűtő-kenő folyadékok olaj- és emulzióködöt, vala-mint füstöt és aeroszolokat bocsátanak ki.

A keményfémek nagy teljesítményű, váltólapkás meg-munkálása során például 1000°C-os hőmérséklet is keletkezhet. Bármely, a megmunkálási zónába belépő hűtő-kenő folyadék azonnal elpárolog. A kibocsátott részecskék mérettartománya igen széles és mindenféle méret megtalálható benne a 100 µm feletti átmérőjű cseppektől a 0,5 µm alatti ultrafinom részecskékig. Ezek a részecskék nem csak beszennyezik a munkahelyet, hanem a gépkezelők egészségét is veszélyeztetik. Az 5 µm-nél kisebb méretű belélegzett részecskék az alsóbb légutakba is eljutnak, míg a 2 µm-nél kisebb cseppecskék a tüdőhólyagocskákba is behatolnak. A véráramba kerülve bármelyik szervhez eljuthatnak. A munkahelyi egészségügyi szakemberek szerint a szennyezőanyagoknak való kitettség, megfelelő vagy bármilyen védelem hiányában mérgező, allergiás, idegi, rákkeltő vagy genotoxikus hatásokkal lehetnek a gépkezelőkre. Ezen okból és nem utolsósorban a beltéri higiéniai követelmények, valamint a szerkezeti tűzvédelem szempontjából is sürgető az emisszió elleni védelem szükségessége.

Jelentős energiamegtakarítási potenciál az energiahatékony, öko dizájn ventilátoroknak köszönhetően.

Jelentős energiamegtakarítási potenciál az energiahatékony, öko dizájn ventilátoroknak köszönhetően.

Kipróbált és tesztelt kompakt szeparátorok

A forgácsoló, újraprofilozó és szikraforgácsoló gépek emisszió elleni védelmének megközelítése többféle lehet és függ az alkalmazott hűtő-kenő folyadéktól, a kibocsátott szennyezőanyagoktól, valamint ezen szennyezőanyagok részecsketartományától. A körülbelül 4 m³-es munkatérrel és alacsony gőz- és füstkibocsátással rendelkező kisebb szerszámgépek esetében a gépház tetejére helyezett, kompakt méretű szeparátorok már bizonyították rátermettségüket. Levegőszállító képességük 400 és 1000 m³/h között változik. A tisztított levegőt az üzemcsarnokba vezetik vissza.

A modern kompakt szeparátorok öntisztító X-CYCLONE szeparátor lamellákkal vannak felszerelve. A leválasztás tisztán mechanikai folyamatokon alapszik, nélkülözve a szűrőbe-téteket, amelyek idővel telítődnek és szabályos időközönként cserélni kell őket.

A régebbi tervezésű légszűrők gyakran úgynevezett forgó szeparátorok vagy centrifugál szeparátorok, amelyek – hasonlóan a ruhákhoz használt centrifugákhoz – egy forgó szűrődobbal rendelkeznek. Ezek zajt és vibrációt gerjesztenek és nagy az energiafogyasztásuk. A modern változatokban csak a ventilátor forog, nem a teljes dob vagy a szűrő.

A különböző rendszerek leválasztási képességének összehasonlítása végett a tervezőnek vagy potenciális vevőnek érdemes alaposan szemügyre venni a gyártók által megadott bizonyos adatokat, például a szabad légbeszívást.

A legtöbb esetben csak a ventilátor saját maximális levegőszállítása van megadva. A szűrőelemek hatásáról nem esik szó. Ha ezeket a rendszereket a szükséges szűrőkkel szerelik fel, a tényleges leválasztóképesség gyakran drámaian csökken. A REVEN azon kevés forgalmazók egyike, amelyek az egyes szűrőelemek és valamennyi szűrőkombináció leválasztási arányát is megadják, akárcsak a teljes rendszer leválasztási képességét. A tervezőknek és potenciális vevőknek érdemes ezt megfontolniuk.

REVEN Air cleaners for mechanical processing and food industry

Rugalmas kombinációk

Az akár 16 m³-es munkatérrel és 40 bar hűtő-kenő folyadéknyomással rendelkező nagyobb szerszámgépek többlépcsős leválasztó rendszereket igényelnek. Ezek a rendszerek a forgó egységek helyett számos, sorba kapcsolt X-CYCLONE szeparátor elemet tartalmaznak. A szeparátorok keretes egységekből állnak, amelyek kivehetők és tisztításhoz szétszerelhetők, így hosszú távú használatra alkalmasak.

A többlépcsős rendszerek nagyon rugalmasan alkalmazhatók. Ha változnak a gép paraméterei, vagy olaj helyett emulziót használnak, csak a szeparátor elemek kombinációját kell megváltoztatni. Egy példa egy háromlépcsős rendszerre: az első lépcső az 1 mikrométernél nagyobb szilárd részecskéket és olajcseppeket szűri ki az X-CYCLONE technológia segítségével. A leválasztott olaj lecsorog a ciklonszeparátor függőleges lamelláin egy gyűjtőcsatornába. Az áramlás irányába kapcsolt agglomerátor összegyűjti az 1 µm-nél kisebb részecskéket. Ez egy többrétegű rozsdamentes acélszövet, amelynek felületeit az előzőleg leválasztott olaj nedvesíti. Ez a finom aeroszolok darabosodását, azaz nagyobb részecskék kialakulását okozza az adhéziós és kohéziós erők következtében. Az összeállt részecskéket megbízhatóan választja le a második X-CYCLONE szeparátor a harmadik lépésben. A többlépcsős rendszerek nagy leválasztási hatékonyságának köszönhetően a megtisztított levegő normál körülmények közt visszavezethető az üzemcsarnokba. A modern rendszerekben 100 százalékos leválasztási arány valósítható meg az 1 µm méretű részecskék esetében. 0,5 µm-es méret esetében ez az arány még mindig 95 százalék. A komoly beszállítók a teljes részecsketartományra előírják a berendezésük leválasztási arányát. A teljes gravimetrikus hatásfok megadása azonban megkérdőjelezhető, mert ez az érték nehézkessé teszi a különböző rendszerek összehasonlítását és hibás értelmezéshez vezethet.

Többlépcsős elektrosztatikus leválasztók

A legmodernebb szerszámgépek rendkívül nagy forgácsoló sebességei és egyre zártabb kialakítása aránytalanul magas szennyezőanyag-koncentrációkat eredményez. A tisztán mechanikus olajköd szeparátorok nem tudnak ilyen koncentrációkkal megbirkózni. Ebből az okból fejlesztették ki az iparban a többlépcsős elektro sztatikus leválasztókat, amelyek az áramlás irányában egy agglomerátorhoz vagy egy X-CYCLONE szeparátorhoz vannak kötve. Az előfokozatokban történik a durva szennyezők leválasztása. Az ultrafinom részecskéket egé szen 0,01 µm-ig hatékonyan gyűjti össze a leválasztó ionizációs mezője, amely három lépésben működik.

Az elektrosztatikus szűrőrendszer leválasztási hatékonysága nagyban függ a nagyfeszültségű ellátástól. Az ilyen fajta rendszerekbe épített nagyfeszültségű modulok többnyire a 6-7 kV-os tartományban működnek. A nagyfeszültség ózont termel, amelyet az uszodákhoz hasonló szagáról lehet felismerni. A nagyobb feszültségen működő rendszerek jelentősen több káros ózont termelnek, és a megengedhető munkahelyi expozíciós határértékek (WEL) túllépését kockáztatják. A tervezőknek és a potenciális vevőknek érdemes megfontolniuk ezeket a szempontokat. Olaj vagy emulzióköd szeparátorok kiválasztásakor a legtöbb esetben nem veszik figyelembe az energiafogyasztást, pedig jelentős a költségmegtakarítási potenciál. Az Európai Közösségen belül csak energiahatékony ventilátorok forgalmazása engedélyezett. Az energetikai termékekre vonatkozó úgynevezett ökodizájn direktíva minimum hatásfok értékeket szab meg az ilyen típusú berendezésekre.

A direktíva az üzemcsarnokok elszívó rendszereiben és a szerszámgépek olajköd szeparátoraiban található ventilátorokra is vonatkozik. A REVEN már ökodizájn ventilátorokkal szereli fel berendezéseit. Ezek a ventilátorok átlagosan 20 százalékkal hivatottak csökkenteni a rendszerek és eszközök energiafogyasztását. A REVEN felhívja a figyelmet, hogy például a hajtómotor energiatakarékos EC motorra történő cserélése önmagában nem elegendő az ökodizájn követelményeknek való megfeleléshez.

Csak egy megfelelő energiagazdálkodással együtt járó motorventilátor kombináció tudja garantálni az elvárt minimum hatásfokoknak való megfelelőséget. A termékek csak akkor viselhetik a CE jelzést, ha az elvárt hatásfokértékek bizonyíthatók. A felhasználóknak tanácsos figyelemmel lenni erre a jelzésre.

Az alábbi számítási példa szolgál magyarázatként:

Egy fémforgácsoló üzemben 10, olajköd szeparátorral felszerelt megmunkálógép dolgozik három műszakban. A kapott éves üzemidő 8400 óra/év. Ha mindegyik szeparátor fogyasztása 1,2 kW, a villamosenergia ára pedig 10 eurócent/kWh, akkor a teljes energiafogyasztás költsége:

10 gép × 1,2 kW × 8400 óra × € 0,10/kWh = 10 080 euró.

Ha mindegyik szeparátor energiafogyasztása csak 0,4 kW ugyanakkora leválasztási képesség mellett, akkor az éves energiafogyasztás költsége harmadolódik:

10 gép × 0,4 kW × 8400 óra × € 0,10/kWh = 3360 euró.

Honnan származnak ezek a fogyasztásbeli különbsé-gek? Ahogy az autók esetében is, a légellenállás döntő hatású. Egy optimalizált áramlású X-CYCLONE sze-parátor légellenállása a legtöbb esetben csak töredéke a hagyományos szövetes szűrők vagy terelőlemezes szeparátorok légellenállásának. A leválasztó rendsze-rek tervezőinek és potenciális vevőinek ezért mindig figyelembe kell venniük az energiafogyasztást. Külö-nösen a korábban említett kompakt szeparátorok kü-lönböznek jelentősen egymástól, figyelembe véve az energiafogyasztást.

Egy csúcsminőségű rendszer extra költségei gyakran másfél éven belül megtérülnek. Ha a régebbi rendsze-rek szűrőbetéteit cseréli modern X-CYCLONE szepará-tor elemekre, a megtérülési időszak még rövidebb lehet. A szabványos méretű szűrők lecserélése nem okoz semmilyen problémát.

Központi vagy decentralizált?

reven_03

A nagy számú szerszámgépekkel rendelkező nagyobb gyártóművekben az egyes olajköd szeparátorok gyakran egy közös elszívó rendszerhez csatlakoznak. Erre a decentralizált megoldásra jelent alternatívát a központi leválasztás, amelynél a kilépő légvezetékben egy nagy teljesítményű légszűrő található. Mindkét esetben a szabadba vezetik az elszívott levegőt, nem pedig vissza az üzemcsarnokba.

Ez javíthatja a munkahely levegőtisztaságát, de van egy hátulütője is: idővel olajlerakódások keletkezhetnek a hosszú, vízszintes légvezetékekben, ami növeli a tűzveszélyességet. A légvezetékek gyújtózsinórként viselkednek tűz esetén.

Következésképpen a központi szeparátor rendszerek nagy leválasztási arányára elsősorban szerkezeti tűzvédelmi okokból van szükség. A tűzvédelmi csappantyúk csökkentik a tűzveszélyességet, de van egy sokkal hatékonyabb alternatíva: az egyes gépek által kibocsátott szennyeződések előzetes leválasztása.

Előzetes leválasztás

Az igen hatékony leválasztó elemekkel végzett előzetes leválasztás a lehető legnagyobb mértékben megóvja a légvezetékeket az olajlerakódástól. Azonban ennek csak akkor van értelme, ha az előszeparátorok lángvisszatartóak. A vonatkozó DIN vizsgálat jelzése bizonyítja ezt a tulajdonságot. A teszt a DIN 18869-5 szabványon alapul. A szabványt 2007-ben adták ki.

Nagyüzemi konyhák számára ír elő lángvisszatartó zsírleválasztókat, néhány múltbéli, légvezetékekkel kapcsolatos pusztító tűzeset miatt. Ez a szabvány jelenleg a legszigorúbb a berendezések lángvisszatartó képességére vonatkozóan és egyre gyakrabban alkalmazzák irányelvként az ipari beszállítók a szerszámgépek olajköd szeparátorokkal való felszerelésekor. Az előszeparátor berendezésen lévő vonatkozó DIN vizsgálat jelzése garancia a felhasználó számára, hogy egy esetleges kenőolaj okozta tűz nem terjed át a légvezetékbe. A terelőlemezes szeparátorok, amelyeket gyakran alkalmaznak előszeparátorként, nem felelnek meg ezen követelményeknek. Legjobb esetben is csak lassítják a lángok terjedését

Melyiket a sok közül?

A munkahelyi biztonsági és egészségügyi követelmények a legfontosabb okok, amiért a nagy hatásfokú olaj- és emulzióköd szeparátorok egyre fontosabbá válnak a fémfeldolgozó üzemekben. Az 1 µm alatti átmérőjű ultrafinom részecskék leválasztása áll e tekintetben a figyelem középpontjában. Ezek a finom részecskék jelentik a legnagyobb veszélyt a gépkezelők egészségére nézve. A szennyezőanyag-leválasztási megoldások megközelítése igen sokféle lehet, és az adott alkalmazástól függ. A modern leválasztó rendszerek többlépcsős kivitelűek és a leválasztó elemek kombinációja a részecskék mérettartományához, valamint a szennyezőanyagok koncentrációjához van igazítva. Sok esetben a mechanikus és/vagy elektrosztatikus szeparátorok megoldják a problémát eldobható szűrőbetétek nélkül. A megfelelő rendszert kereső megrendelő kérjen részletes leírást a frakcionált leválasztási arányokról, mert a teljes hatásfok nem mérvadó a leválasztás minőségét illetően. Továbbá olaj- vagy emulzióköd szeparátorok kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az energiafogyasztást, mert jelentős a költségmegtakarítási potenciál.

ForrásRolatast

További információ:

A Rolatast Bt. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]