Miért van szükség kerámiára szikraforgácsoláshoz?

A Sodick által fejlesztett kerámia szigetelésnek köszönhetően jelentősen javul a szikraforgácsoló gépek megmunkálási stabilitása.

ad35l-shuttle-atc

A szikraforgácsolás mindig is a nagy pontosság fenntartásáról szólt. Ehhez természetesen olyan gépekre van szükség, amelyek nagyrészt ellenállnak a hőmérséklet-ingadozásoknak. Számos szerszámgépgyártó számára jelentett olcsó megoldást a megerősített műanyag szigetelés használata a fej és a szikraforgácsoló elektróda között, illetve a gép egyéb alkatrészeiben. Mivel azonban ezek a szigetelőanyagok a környezeti hőmérséklet változásának hatására tágulnak és összehúzódnak, gyakran előfordult, hogy huzalos szikraforgácsolásnál megváltozott a munkadarab pozíciója, tömbös szikraforgácsolásnál pedig nem volt megfelelő az elektróda kisülés. Így tehát új anyagokra volt szükség az acél és műanyag szigetelőanyagok mellett. Ez az igény ösztönözte a Sodick-ot, hogy elinduljon a kerámiához vezető úton.

Az alumínium alapú kerámia a 21. század egyik “csoda anyaga”, melynek fő összetevője – az egyben a zafír keménységét is kölcsönző – kristályos alumínium-oxid. Ennek a nagy szilárdságú anyagnak a szerszámgépekben történő használata jelentős javulást eredményez a stabil megmunkálási környezet fenntartásában. Hőtorzulása kevesebb, mint egy harmada az acélénak, korrózióállósága pedig jobb a kőnél, így az egyik legmegbízhatóbb opciót jelentik a nagy pontosságú alkalmazásokban.

Kerámia alkatrészek

Ceramic-Machine-1

A legfontosabb kerámia alkatrészek egy szikraforgácsoló gépben a fej és az asztal, hiszen elsősorban ezek befolyásolják közvetlenül a pontosságot hőingadozások során. Az asztal a munkadarabot tartja a megfelelő pozícióban, a fej pedig az elektródát. Bárhol is történik elmozdulás, az negatív hatással lehet a pontosságra megmunkálás közben. Az elsődleges kerámia alkatrészek nagy sikere után, a Sodick a szikraforgácsoló gépek egyéb szerkezeti elemeiben is próbára tette az anyagot, így egyebek mellett az alsó és felső karokban, asztallábakban és görgőkben is alkalmazásra került.

Szigetelés a szikraforgácsolásban

Ceramic-machine-2-sinker

A hőszigetelésen túl, a szikraforgácsoló berendezéseknek olyan szigetelésre van szükségük, amelyek az elektromos áramnak is ellenállnak. A gyenge szigetelés eredményeként az elektromos kisülések diffundálhatnak a gép fején keresztül, ami lassabb vágási sebességhez vezet. A megfelelő elektromos szigeteléssel a kisülési áram azonban fókuszált marad az elektróda és a munkadarab között, ami rendkívül megbízható vágási körülményeket teremt. Mindennek hála, a kerámia alkatrészek a Sodick egyik stratégiai alappillérévé váltak – a vállalat már saját kerámiatermelő létesítménnyel is rendelkezik a teljes vertikális integráció érdekében.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogyan javíthatja a megmunkálás minőségét kerámia szigeteléssel, keresse fel a Sodick hivatalos hazai forgalmazóját, az IC-Hungary Kft.-t!

ForrásSodick

További információ:

Az IC-Hungary hivatalos honlapján.

A Sodick hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]