Esztergálás teljes szabadsággal, kompromisszumok nélkül

A High Dynamic Turning és a FreeTurn szerszámozással a CERATIZIT újragondolta az esztergálást.

A CERATIZIT High Dynamic Turning (HDT) rendszere feje tetejére állítja a hagyományos esztergálást. Az új esztergálási technológia és a FreeTurn szerszámok dinamikus kombinációjának köszönhetően a jövőben az összes hagyományos esztergálási művelet, mint például a nagyolás, simítás, kontúresztergálás, homlok- vagy hosszesztergálás egyetlen szerszámmal elvégezhetővé válhat. A HDT tehát egy teljesen kompromisszummentes esztergálási módszer.

HDT-19

Az elmúlt 100 évben számos új szerszámanyag, forgácstörő és néhány új szerszámrendszer került kifejlesztésre az esztergálási folyamatok optimalizálásának érdekében. A tényleges alapfolyamat azonban változatlan maradt. A kontúr kialakítása napjainkban is egy indexálható, a munkadarab koordinátarendszeréhez viszonyított szögbeállítással rendelkező lapkával történik. Ez a modern vezérelhető tengelyrendszerekkel ellátott esztergaközpontok megjelenésével sem változott, pedig ezek a berendezések egyetlen céllal jöttek létre: hogy az alkatrészeket teljes mértékben ugyanazon gépen le lehessen gyártani. A CERATIZIT kihasználta ezen esztergaközpontok felépítését, és kifejlesztette a High Dynamic Turning rendszert. A HDT mögött álló ötlet egyszerű: a hagyományos esztergálással ellentétben a szerszám-megközelítésének és a kontaktpontjának helyzete a berendezésben változtatható.

Maróorsó alkalmazása a 360°-os szabadságfok elérésének céljából

A szerszámbetét klasszikus, statikus helyzete helyett most a munkadarab megfelelő szögben történő megközelítését egy maróorsóra bízták. Ennek a hajtásrendszernek a CERATIZIT FreeTurn karcsú, axiális szerszámkonstrukcióival való használata 360°-os szabadságot teremt az ütközés veszélye nélkül, így példátlan rugalmasságot biztosít.

HDT-12

A szerszám saját tengelye körüli elfordulásnak köszönhetően a vágóélváltás a forgácsolási folyamat megszakítása nélkül elvégezhető. Emellett a megközelítés szöge és a forgácsolási szög is bármikor szabadon megváltoztatható. Ez nemcsak a munkadarabok kontúrjának rugalmas megmunkálását teszi lehetővé, hanem az optimális forgácstörést, a nagyobb előtolási sebességet és a szerszám élettartamának növelését is. A berendezés képességeitől függően a technológia gyakorlatilag az esztergálás minden területén alkalmazható. Az Y/Z tengelyen elhelyezett maróorsó széles körben elterjedt az esztergaközpontok területén. A HDT-vel azonban további olyan lehetőségek válnak megvalósíthatóvá, amelyekre eddig nem volt lehetőség. Ilyen például a felülről és alulról történő forgácsolás. A munkaterülettől és a munkadarab méretétől függően ez a szabadság létfontosságú lehet.

FreeTurn forgácsolólapkák több, mint két változtatható jellemzővel

A High Dynamic Turning által alkotott jövőben a statikus esztergaszerszámok helyét dinamikus eszközök veszik majd át. Az egyik ilyen dinamikus szerszámrendszer a CERATIZIT FreeTurn, amelyek egyik meghatározó jellemzője az egyszerű szerkezet.

FreeTurn-02

A szerszámtartó karcsú szárával és a forgácsoló erők optimalizálására szolgáló axiális koncepcióval együtt stabil egységet alkot. Az elülső oldalon egy több felülettel rendelkező betét található, amely egyszerűen, csavarral rögzíthető. A trükk: a szabadalmaztatott FreeTurn lapka több különböző vágóélből áll, amelyek lehetővé teszik a különböző szögpontok, élrádiuszok és forgácstörők – akár különböző bevonatok és szerszámanyagok kialakítását is.

FreeTurn-06

A szerszámot így a megmunkálási feladat követelményeihez igazíthatjuk, és így több eszköz is kiváltható. Ez jelentős megtakarítást eredményez szerszámcsereidők, szerszámtároló feltöltések és szerszámok képében. A FreeTurn eszközök egyik kiemelkedő tulajdonsága az, hogy rendkívül összetett kontúrokkal rendelkező komponensek is korlátok nélkül egyetlen szerszámmal elkészíthetők. Ez a rugalmasság biztosítja, hogy a komplex alkatrészek gyártása gyorsan és hatékonyan igazítható legyen az új megmunkálási környezethez.

Az esztergálás jövője most kezdődik

A High Dynamic Turning és a CERATIZIT FreeTurn szerszámok segítségével egy új korszak kezdődik az esztergálásban. A hatékonyság szempontjából a HDT többszörösen meghaladja a hagyományos esztergálási folyamatot. Ez az új esztergálási technológia további lehetőségeket tár majd fel a jövőben, így az esztergálási folyamatok gyorsabbak és pontosabbak lehetnek. A HDT-nek köszönhetően elkezdődött az esztergálás új korszaka, és a CERATIZIT fejlesztői csak arra várnak, hogy az ügyfeleiket támogathassák a jövőbe vezető úton.

ForrásCERATIZIT

További információ:

A CERATIZIT hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]