5-tengelyes megmunkálási alapok a Haas-szal

A Haas alábbi, tematikus videó összeállításában az 5-tengelyes megmunkálással kapcsolatban kaphatunk hasznos tippeket.

Szeretünk Haas videókat megosztani, hiszen mindig igényes, érthető, hasznos anyagokat készítenek. Tip of The Day (A Nap Tippje) sorozatuknak számos epizódjáról írtunk már rövid összefoglalót, újabban pedig tematikus videóválogatásaikból is megosztottunk néhányat.

Előző válogatások:

Jelen cikkünkben a Haas egy különösen fontos témában összeállított videóit szeretnénk bemutatni – íme 5 videó és 1 hasznos dokumentum az 5-tengelyes megmunkálások alapjairól:

1. Bevezetés az 5-tengelyes megmunkálás világába

Amikor 5-tengelyes megmunkálásról beszélünk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a technológia a bonyolult, összetett alkatrészek készítésében jelent előnyt, az egyszerűbb darabokhoz elég a 3 tengely. Az alábbi videóból azonban hamar kiderül, hogy ilyen esetekben is hatékonyabb lehet 3+2 vagy 5 tengellyel dolgozni. És, hogy mik az előnyök? Kevesebb beállítás, ezáltal gyorsabb ciklusidők és kisebb esély a hibákra.

2. A megfelelő konfiguráció kiválasztása

Miután elhatároztuk magunkat az 5 tengely mellett, a következő fontos lépés, hogy kiválasszuk az optimális gép-forgóasztal konfigurációt. A döntésben sok tényező szerepet játszik: mekkora asztalra van szükségünk, használunk-e rajta satut és milyen egyéb opciók lehetnek szükségesek ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a beállításból?

3. Dinamikus munka eltolások és forgóasztal beállítás

Ha már kiválasztottuk a megfelelő konfigurációt, nincs más teendőnk, mint telepíteni és beállítani a forgóasztalt. És, hogy az 5-tengelyes megmunkálás a lehető legegyszerűbb legyen, nem árt, ha tudjuk, hogyan használjuk a DWO (dynamic work offset = dinamikus munka eltolás) és TCPC (tool center point control = szerszám középpont vezetés) paraméterek beállítását.

4. 3+2 és 5-tengelyes megmunkálások egyszerűsítése DWO/TCPC használatával

De mi is az a DWO/TCPC? Az alábbi videóból részletesebben is megtudhatjuk, hogyan egyszerűsíthetők a 3+2, 4+1, illetve szimultán 4- és 5-tengelyes megmunkálási folyamatok e két paraméter segítségével. A DWO/TCPC használatával lehetőségünk van a CAM program előzetes létrehozására, a munkadarab-befogót és a darabot pedig ezután bárhol elhelyezhetjük az asztalon, anélkül, hogy szükség lenne az újraprogramozásra.

5. 5-tengelyes demó megmunkálás

A következő videó kissé kilóg a többi közül, az előzőektől eltérően nem oktatóanyag. Egy demó megmunkálást látható rajta, ami a 2018-as chicagói IMTS-en készült a Haas standján. A felvételen egy Haas UMC-750SS univerzális megmunkáló központ munkaterébe kaphatunk bepillantást, miközben egy több munkadarabos beállításban demonstrálja képességeit.

5-tengelyes hibaelhárítás

Az 5-tengelyes megmunkáláshoz elengedhetetlen az alap szintű hibaelhárítás. Szerencsére a Haas mérnökei erre is gondoltak és összeállítottak egy rövid dokumentumot az esetlegesen jelezhető problémákról és az azokhoz kínált megoldásokról. Az anyag természetesen Haas vezérlésekre vonatkozik és 5 különböző csoportra (programozás, mozgatás, 34-es és 79-es beállítások, VR szériás marók, UMC-750) bontja le a hibákat.

A dokumentum ezen a linken érhető el!

Ha Önnek is van egy tippje, amit szívesen megosztana a hasonló munkakörben dolgozó kollégákkal, vagy úgy gondolja, hogy mások számára is érdekes lehet, küldje el tapasztalatait az info@cnc.hu e-mail címre.

További információk

A Haas Youtube csatornáján.

Megosztás
[
    ]