Spóroljon időt, termeljen hatékonyan

A német Hainbuch gyorscserélő rendszereinek használatával drasztikusan csökkenthető a befogó készülékek csereideje. A megmunkálás során fontos tényező a mellékidők folyamatos csökkentése esztergagépeken, megmunkáló központokban, köszörűgépeken vagy akár egyedi szerszámgépek esetén – ezáltal fokozva a gépek rendelkezésre állását.

Schnellwechselsystem-centroteX-2

Három termékcsoport alkotja a Hainbuch gyorscserélők családját: a centroteX, a capteX és a mandoteX típusok. Mindegyik rendszer illeszthető valamennyi szerszámgéphez. A csere mindössze 30 másodpercet vesz igénybe (capteX esetén), így a gép állásideje teljesen minimalizálható – ezáltal előbb tudjuk folytatni a termelést. Ez különösen nagy előnyt jelenthet kis- és közepes szériagyártó cégek esetén, ahol a gyakori átállások mellett a legkisebb időveszteség is nagy kiesést okozhat. A gyorscserélő rendszerek alkalmazásával egy teljesen rugalmas gyártás érhető el, korlátok nélkül, bármelyik gépünkre percek alatt felszerelhetjük befogó készülékeinket.   

A felgyorsított gyártási folyamatoknak köszönhetően, lehetővé válik, hogy a megrendelések azonnali követhetősége, ezáltal a kisebb darabszámok gyártása sem jár hosszú átállási időkkel. Típustól és beállítástól függően akár pár percre is redukálható a csereidőnk, az alkatrészek precíz kialakítása miatt a pontosság is garantált. Akár <0,002 mm ismétlési pontosság is elérhető, különösebb beállítás nélkül. A gyorscsere rendszereknek köszönhetően nem kell különösebb szakképzettség gépeink felszerszámozásához, az átállási idők pontosan meghatározhatóak. Az időkiesések csökkentése miatt éves szinten több munkaórát, műszakot is meg tudunk spórolni. Ezen időt további megrendelések beütemezésére, vagy a tervezett karbantartások megfelelő színvonalú végrehajtására is fordíthatjuk.

A gyorscsere rendszerek lelke a centrex központosító rendszer, amely a gép és a befogóeszköz között helyezkedik el, és a 2µ alatti átállási pontosságot garantálja. Az alaplap csatlakoztatása egy egyszerű bajonett kuplungos megoldással történik a befogó eszközre. A befogó adaptert (kis befogóknál akár kézzel, nagy tokmányoknál pedig daru segítségével) egyszerűen összekapcsoljuk a főorsón elhelyezett gép adapterrel, elfordítjuk záró helyzetbe (amelyet az adapter lapok oldalán jelölnek), és meghúzzuk a gyorsrögzítő csavarokat. Így össze is kapcsoltuk a két egységet, szükség esetén akár az áteresztés is biztosított. A rögzítő csavarokon keresztül nem veszítünk a rendszer merevségén, teljesen egyenértékű, stabil megfogás biztosított a gyorscsere használatával. Ezzel a megoldással például pár perc alatt lecserélhetjük 315-ös méretű, nagy tokmányunkat egy szorítófejes, vagy akár egy szorítótüskés egyedi megfogásra.  A rendszer további előnye, hogy a már meglévő tokmányaink, megfogó egységeink is a centroteX-be integrálhatóak, így nem szükséges új befogó egységekbe beruházni.

HB015169_rgb

CapteX rendszerrel az előbbinél még gyorsabb, akár <30s átállási idő mellett, egy központi reteszelő csavaron keresztül megoldott az eszközcsere. Használata gyorsabb, mint a centroteX-é, de hasonló bajonett kuplungos csatlakozással ellátott. A D kivitel áteresztéses megmunkáláshoz is használható. A capteX alkalmazása inkább kisebb megfogók és kisebb forgácsolási paraméterekkel rendelkező megmunkálásokhoz ajánlott.

Schnellwechselsystem-mandoteX

A mandoteX a Hainbuch gyorscserélő rendszerek legújabb tagja. Kizárólag a MANDO szorítótüskés befogókhoz lett tervezve, mint egy kisebb költségvetésű, de gyors és megbízható megoldás. Az elv teljesen megegyező: egy bajonett kuplungon keresztül valósul meg az alakzárás, és a centrex rendszer biztosítja a <0,002mm-es visszaállási pontosságot. A kialakítás a lehető legegyszerűbb, ám mégis biztosítja a Hainbuch minőséget és megbízhatóságot. Ezen rendszereknél már-már „villámcseréről” beszélhetünk, hiszen a mellékidőket befogó csere esetén 1 perc alá is le tudjuk szorítani. Egyik órában egy ø8-as furattal rendelkező alkatrészt gyártunk, 5 perc múlva pedig akár már egy ø120-as furatú munkadarabot forgácsolunk.

Roll-container

A gyorscsere rendszerekhez számos kiegészítő elem tartozik, amellyel a befogóeszközök cseréje és a tárolása még kényelmesebben megoldható. Ilyen a monteq cserekészülék, amellyel a nehezebb befogóeszközöket egyszerűbben lehet kezelni. A gyorsrögzítő emelőszemeknek köszönhetően gyorsan fel és le tudjuk csatlakoztatni, teljesen ergonomikus, minden eleme a gyorscserélőkhöz, és a könnyed mozgatáshoz igazodik. A gyorsrögzítésű emelőszemeket egyszerűen a befogó adapterén található furatokba illesztjük. A hozzá tartozó kerekes tárolóban pedig egyszerre több csere-befogóeszközt is tárolhatunk kis helyigény mellett. Eszközeink így nem egy raklapon porosodnak, könnyedén a kívánt géphez tolhatjuk azokat, azaz mint egy szállító eszköz is funkcionál.

Hainbuch Centrotex gyorscsere rendszer

Nekik már bevált!

A Hainbuch gyorscsere rendszerek hatékonyságát igazolják a vevői visszajelzések és sikertörténetek. Egy németországi cég, a prés és lemezalakító szerszámok specialistájaként a legmagasabb pontosságot várja el gyártóeszközeitől. A folyamatok állandó fejlesztésének igénye miatt a cég mérnökei mindig keresik az újabb és jobb lehetőségeket. Egy új koncepciónak és a megfogó eszközök tökéletes kiválasztásának köszönhetően, radikális átállási idő csökkenést tudtak elérni. Az alapötlet az eredeti eszterga és 2 további gép kiváltása volt 1 gépre. A gépgyártóval közösen dolgozták ki a forgácsolási stratégiát – a megoldás egy megmunkálóközpont lett. De ahhoz, hogy ténylegesen 3 gépet kiváltsanak, a megfelelő befogó kiválasztásán és a gyorscsere rendszeren rengeteg múlott. Hosszas értékelések és tesztek alapján a mérnökök a Hainbuch megoldását találták a legalkalmasabbnak. Elsősorban a szennyeződésekkel szembeni ellenállás, és a nagy ismétlési pontosság miatt emelkedett ki a centroteX. Más termékek esetén nagyon veszélyes már az is, ha csak egy kis, finom por bejut az eszközökbe – rögtön tönkre teheti a befogót és a cserélő rendszert. Ezzel ellentétben a centroteX rendszer szennyeződés esetén is tartja a pontosságot. Az új, Hainbuch-os megoldást tartalmazó gyártási koncepció lehetővé teszi, hogy a jövőben egészen kis széria gyártását is vállalhassa a cég, megtérülő költségek mellett. Így gyorsabban és jóval hatékonyabban tudnak majd reagálni a vevői igényekre.

SzerzőNémeth István, Gimex-Hidraulika Kft.

További információ:

A Gimex-Hidraulika Kft. hivatalos honlapján.

Németh István
projektmérnök
Gimex-Hidraulika Kft.
sales@gimex.hu

Megosztás
[
    ]