Smart Factory bemutató a TRUMPF standján

A 2019-es MACH-TECH – Ipar Napjai kiállításon a TRUMPF standjára látogatók egyebek mellett bepillantást nyerhettek egy okos gyár folyamatainak működésébe. A bemutatott érdekességekről Major Tamás, a TRUMPF Hungary Kft. ügyvezető igazgatója számolt be részletesebben.

Az idei rendezvényen, az egyik legnagyobb – 420 m²-es – kiállítási területtel rendelkező TRUMPF standján számos érdekesség került bemutatásra a vállalat portfóliójából. A bemutatott, összesen 8 db szerszámgép a TRUMPF lemezfeldolgozó és lézeres technológiáit vonultatta fel, előbbit részben egy, kifejezetten a kiállításra tervezett Smart Factory demó alkalmazáson keresztül. A TruConnect bemutatóval a vállalat idén MACH-TECH Nagydíjat is nyert.

MACH-TECH_2019_TRUMPF_04

Digitalizált gyártófolyamatok

A megoldás keretein belül a látogatóknak lehetőségük nyílt megtekinteni egy digitalizált gyártófolyamat egyes állomásait, a megrendelés leadásától egészen a kész termék átvételéig, ami jelen esetben egy névre szóló, csokoládéval töltött tolltartó volt. Az első állomáson egy TruPunch 1000 stancoló gép kivágta a megadott terítéket, amit ezután egy TruBend 7036-as élhajlító gépen hajlítottak a kívánt formára.

MACH-TECH_2019_TRUMPF_43

A TruPunch 1000 stancoló gépről egy korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

A termék ezt követően a kézi szerelőállomásra került – itt a vállalat munkatársai eltávolították a védőfóliát a lemezről, majd továbbították a terméket a 4-es állomásra, ahol egy TruMark Station 5000-es lézerjelölő gép a tolltartó tetejére gravírozta a megrendelő által megadott nevet. Az elkészült termék ezután az utolsó állomásra, a megrendelés kiadáshoz került, ahol a látogatók kézhez kapták, benne az előzetesen megrendelt csokoládékkal.

A nagy népszerűségnek örvendő, szemléletes bemutató során a TRUMPF a megrendelések nyomonkövetésébe is betekintést nyújtott. “Szemmel tudjuk kísérni a megrendeléseket, tudjuk, hogy milyen alapanyagaink vannak, elég alapanyagunk van-e és, hogy az adott megrendelések hol járnak a gyártás területén” – fejtette ki Major Tamás. Mindezt a TruTops Fab szoftver tette lehetővé, aminek informatív, intuitív kezelőfelületét a demó alkalmazás álomásain felállított kijelzőkön nézhették meg az érdeklődők.

A TruConnect bemutató mellett a látogatók a TRUMPF legsikeresebb hajlítógépét, a TruBend 5130-at is megtekinthették. A mindentudó, produktív gépet olyan innovatív feleszereltség jellemzi, mint a CNC vezérelt alsó szerszám eltolása, a négytengelyes hátsó ütköző vagy az egyszerű, intuitív vezérlési koncepció.

MACH-TECH_2019_TRUMPF_38

Lézertechnika

A vállalat standjának másik érdekessége a lézeres technológiák bemutatására kialakított “sziget” csúcstechnológiás berendezései voltak – ezeket szintén működés közben lehetett megtekinteni. A legfőbb látványosság egy folyamatos megmunkálást végző TruLaser 5030 fiber síkágyas lézervágó gép volt, 6 kW-os lézerforrással. A helyszínen készített alkatrészekből az érdeklődők saját emléktárgyat, mint például egy fém elefántot is hajtogathattak.

MACH-TECH_2019_TRUMPF_11

Olvasson bővebben a TRUMPF TruLaser 5000 fiber sorozatának gépein alkalmazott innovatív technológiákról!

Ezen kívül kiállításra került még egy TruLaser Cell 3000 és egy TruLaser Station 5005 lézersugaras hegesztőcella, valamint egy TruPrint 1000 porágyas fémnyomtató, additív gyártófolyamatokhoz. Utóbbi az LMF (Laser Metal Fusion = lézersugaras olvasztás) technológiát alkalmazza, ami a kamrába terített por alapanyag rétegenkénti olvasztásával építi fel a kívánt fém alkatrészt. Ezzel az eljárással finom, precíz részletek, így például fogászati implantátumok is könnyedén kialakíthatók.

MACH-TECH_2019_TRUMPF_23

További információ:

A TRUMPF hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]