Magyarország gazdasága gyorsabb iramban nő, mint az európai átlag

A nemzetközi gazdasági lendület lassul – a szerszámgépek iránti kereslet globális növekedése azonban 2019-ben is erőteljes marad.

Az Oxford Economics brit gazdaságkutató intézet tavaszi előrejelzése szerint a globális gazdasági növekedés 2019-ben várhatóan 2,5% lesz. A beruházások mértéke és az ipari termelés is 2,4%-kal fog növekedni. A szerszámgép-fogyasztás a 2019-es év tavaszi előrejelzése szerint azonban egy kicsit elmarad ettől, mindössze 2,3%-os növekedéssel lehet számolni. Az EMO Hannover 2019 kiállítás ebben a gazdasági háttérben kerül megrendezésre szeptember 16-21. között.

„A globális gazdaság nem növekszik olyan dinamikusan, mint az előző évben” – mondta Christoph Miller, az EMO-t szervező VDW (Német Szerszámgépgyártó Egyesület) vásárigazgatója a 2019. május 21-i EMO sajtótájékoztatón, Budapesten. „A növekedés viharos évei után ez a lassulás azonban azt jelenti, hogy a cégek végre újra stratégiai kérdésekre és a jövőbeli beruházásaikkal kapcsolatos döntésekre összpontosíthatnak”, – tette hozzá Miller. Az EMO Hannover 2019 megfelelő platformot kínál ehhez. „Az intelligens technológiák mozgatják a jövő termelését!” téma köré építve a soron következő fémfeldolgozási világvásár betekintést nyújt a modern gyártástechnológia jelenlegi helyzetébe, a hálózatba kapcsolásra és digitalizálásra építkező jövőbeli gyártástechnológiai megoldásokba, valamint olyan új szolgáltatásokba, amelyek a hagyományos megmunkálási technológiákat ötvözik a modern adatelemző módszerekkel.

EMO Hannover (18. bis 23. September 2017) - Weltleitmesse der Metallbearbeitung. Index (Halle 17, Stand D03) Drehmaschinen (Hallen 2, 12, 14, 16, 17, 26, 27): Drehmaschinen und -Automaten

A fent említett általános gazdasági növekedési mutató a 2018-as év eredményeihez képest elmarad. A számok azonban még mindig erős növekedést mutatnak. Mindennek hajtóereje Ázsia 4,4%-os GDP növekedéssel, ezt követi az amerikai kontinens 2,1%-kal, végül Európa 1,4%-os növekedéssel. A beruházások és szerszámgép-fogyasztás tekintetében Ázsia a triád legfőbb mozgatórugója 2,7%-os, illetve 2,6%-os növekedést produkálva. Különösen a kisebb országokban, mint Vietnám, Thaiföld és Indonézia, a fogyasztás várhatóan a többi országnál nagyobb ütemben fog növekedni. A legkiugróbb növekedést az indiai szubkontinensen jegyezték, ahol jelentősen nagyobb a szerszámgép-fogyasztás, mint az ázsiai átlag.  Kínában, amely a legnagyobb piacnak számít, a szerszámgép-fogyasztás valamivel magasabb az ázsiai átlagnál. Kína az elkövetkezendő években mennyiségi szempontból nézve továbbra is erős marad. Tajvan és Dél-Korea viszont idén úgy tűnik, csökkenéssel küzd.

Az Amerikai Egyesült Államokban a kereslet 2019-ben továbbra is aránytalanul magas lesz, még akkor is, ha a fellendülés – amelyet a kormány adócsökkentési intézkedése és az amortizáció váltott ki – jelentősen lassul. Brazíliának 2018-ban sikerült kikerülni a hullámvölgyből, és ugrásszerűen növelte a szerszámgép-fogyasztását. Idén azonban a növekedés várhatóan újra egy számjegyű lesz. Európában a kelet-európai országok, név szerint Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország az éllovasok. Ezek az országok továbbra is vonzó ipari helyszínek maradnak, amelyek gyorsan fejlődnek, és ahová folyamatosan érkeznek a beruházások. Németország, amely a legnagyobb európai piacnak számít és az EMO Hannover helyszíne, a korábbi gazdasági fellendülés után kezd veszíteni a lendületből. A német szerszámgép-fogyasztás várhatóan 1%-kal növekszik majd 2019-ben.

EMO Hannover (18. bis 23. September 2017) - Weltleitmesse der Metallbearbeitung. Danobat (Halle 11, Stand C45) Schleifmaschinen · Oberflächentechnik · Hon-, Läpp-, Poliermaschinen · Wärmebehandlung (Halle 11): Schleifmaschinen / Schleifwerkzeuge und Schleifmittel / Maschinen und Anlagen für die Oberflächentechnik / Hon-, Läpp-, Polier- und Entgratmaschinen / Industrieöfen und Wärmebehandlungsanlagen / Beschriftungsmaschinen

Ha megvizsgáljuk világszerte a kilenc legfontosabb felhasználóiparban eszközölt beruházásokat, a gépgyártási szektorban átlag feletti befektetés figyelhető meg, ezt követi az autóipar, a repülőgépgyártás és más közlekedési szektorok, elsődlegesen a vasúti közlekedés és a hajóépítés.

„Engedjék meg, hogy az EMO-nak helyszínt biztosító Németország szerszámgépgyártó-iparának helyzetéről beszéljek,” – mondta Miller. 2018-ban a gyártás és export mértéke rekordmagasságba emelkedett.  Az ipar több mint 17 milliárd euró értékű gépállományt és szolgáltatást termelt. Ennek 68%-át az ország exportálta. A hosszan tartó fellendülés azonban most a végéhez közeledik. 2018-ban a beérkező megrendelések száma még mindig egy 1%-os enyhe növekedést mutatott. A negyedik negyedévben azonban már mutatkoztak a lassulás egyértelmű jelei. Egyrészről érzékelhető volt, hogy a globális gazdaság veszít a lendületből. Ennek eredményeként az euróövezeten kívüli piacok nem tudtak profitot termelni. Másrészről 2017 második felében, az EMO Hannover tájékán a hazai kereslet robbanásszerűen megugrott. A következő hónapokban tapasztalt különösen erős kereslet nagyon magasra tette a mércét a 2018-as megrendelésekkel kapcsolatos célkitűzések tekintetében, amelyet, várható módon nem lehetett teljesíteni 2018 végéig. Végül pedig a világszerte megfigyelhető, gyorsan változó körülmények, többek között a kereskedelmi konfliktusok terjedése, a protekcionizmus térnyerése, a növekvő olajárak, a magas infláció a feltörekvő piacokon és az ellenőrizetlen eladósodás nyugtalanítják az ügyfeleket, különösen a kis- és középvállalkozások esetében.

Ennek ellenére a foglalkoztatottak száma is rekord szintet ért el, 75 000 ember dolgozott ezen a területen, valamint 2018 végére majdnem teljessé vált a kapacitáskihasználás, ami 93,7%-ra tornázta fel magát. „Ami a gépek kapacitásának kihasználását illeti, tekintettel a beszállítóktól érkező komponensek elérhetőségére, a lassulás lehetőséget ad a cégek és munkavállalók számára, hogy egy kicsit fellélegezzenek, valamint teret kapnak arra, hogy megalapozzák a jövőbeli tervekhez szükséges utat,” – mondta Miller. „Az ipar legnagyobb kihívásait tekintve – automatizáció, ipar 4.0, megváltozott gyártási folyamatok és munkakörök – a cégek tanácsokat kaphatnak befektetéseik bölcs megtervezéséhez, például az EMO Hannover 2019 kiállításon.”

Magyarország gazdasága gyorsabb iramban nő, mint az európai átlag

A magyar gazdaság növekedése az elmúlt években jóval az EU-s átlag felett teljesített. Köszönhető ez az erős hazai keresletnek, amelynek mozgatója az erőteljes magánfogyasztás és a beruházások átlag feletti növekedése. A beruházások továbbra is a növekedés fontos pillérei lesznek az elkövetkező években. A GTAI – German Trade & Investment fejlesztési ügynökség szerint a magas kapacitás-kihasználás miatt a terjeszkedést elősegítő befektetések kerülnek előtérbe. A 2014-2020-as időszakra vonatkozó EU-s források is jelentősen hozzájárulnak a beruházások mértékének növekedéséhez. A magánfogyasztásra az emelkedő bérek és a munkaerőpiaci kedvező helyzet is ösztönzően hat. A szakképzett munkások egyre növekvő hiánya azonban több projekt megvalósítását is korlátozza.

EMO Hannover (18. bis 23. September 2017) - Weltleitmesse der Metallbearbeitung. Kessler Gruppe (Halle 25, Stand D26) Industrieelektronik - Robotik (Halle 25): Steuerungen und Antriebe / Elektrische und elektronische Ausrüstungen für Werkzeugmaschinen / Industrieroboter, Montage und Handhabungstechnik / industrie 4.0 area

Az Oxford Economics szerint Magyarország GDP-je várhatóan 3,7%-kal fog nőni 2019-ben, a tavalyi 5%-kal szemben. A gazdasági szakértők Európát teljes egészében nézve 1,4%-os növekedést jósolnak. Magyarországon az ipari termelés az előrejelzések szerint sokkal erőteljesebben fog növekedni 2019-ben, a várt növekedés 5,4% a tavalyi 3,9%-kal szemben. A bruttó állóeszköz-felhalmozás még ennél is jelentősebben, 11,6%-kal nőhet. A szerszámgép-ipar nyolc legfontosabb felhasználóiparából négy ágazat (autóipar, egyéb járműgyártók, mint például hajóépítés és vasúti járművek gyártása, finommechanika/optika és repülőgépgyártás) beruházásai a többiekhez képest jóval nagyobb mértékűek. A modernizálásra irányuló iparági erőfeszítések fontos indikátora a szerszámgépek fogyasztása. Idén a fogyasztás az előrejelzések szerint 7,2%-kal nőhet.

Magyarország 2018-ban 200 millió euró értékben importált szerszámgépeket. A magyar kereskedelmi statisztikák szerint Magyarország legfontosabb beszállítója a 40%-os piaci részesedéssel rendelkező Németország, messze megelőzve Olaszországot, Törökországot, Belgiumot és Kínát. Németország esetében Magyarország csak a 15. helyet foglalja el a legfontosabb piacok listáján. 2018-ban 4%-kal több volt a beszállítás, mint a megelőző évben, elsősorban a megmunkáló központok, alkatrészek és tartozékok vonatkozásában. Egy VDW felmérés szerint idén várhatóan az üzlet némileg lelassul, mivel a német gépekre érkező magyar megrendelések száma az utóbbi időben több mint egyharmadával esett vissza.

Trockenbearbeitung und MMS erobern immer mehr Anwendungsfelder / Nass oder trocken: EMO Hannover 2019 zeigt vielfältige Technologien (Teil 1). ((10-01_Bielomatik_Teil_1.jpg)) Bei der Bearbeitung mit Minimalmen-genschmierung (MMS) sind die anfallenden Späne nahezu rückstandsfrei und können direkt der Wiederverwendung zugeführt werden. Foto: bielomatik Leuze

„A Magyarország és Németország közötti bilaterális üzleti kapcsolat egyáltalán nem egyirányú utca,” – mondta Miller. 2018-ban Magyarország exportjának több mint egyötöde érkezett Németországba, ezzel kiérdemelve a legnagyobb piac címét Szlovákia, Szerbia, Ukrajna és Franciaország előtt. A Magyarországról érkező német import több mint egyötödével növekedett. A legfontosabbbb importált termékek közé tartoztak az alkatrészek, a tartozékok és a lézertechnológia.

Az EMO Hannover 2019 kiállítás éppen ezért érdekes lehet a magyar kiállítók és a felhasználóipari ágazatokból érkező látogatók számára is. Az idei két magyar kiállítónak jó lehetőség lesz ez az üzlet fellendítésére. A kiállítás megtekintésével a magyar szerszámgép-felhasználók is sok értékes információt szerezhetnek jövőbeni beruházási döntéseik megalapozására. Magyarország import-statisztikákon alapuló három legfontosabb beszállító országából, azaz Németországból, Olaszországból és Törökországból május elejéig már 935 gyártó regisztrált az EMO Hannover kiállításra. „Ez azt jelenti, hogy nagyon sok fontos üzleti partner lesz jelen,” – mondta Christoph Miller a VDW képviseletében. A tavalyi, 2017-es kiállításra majdnem 800 gyártási szakértő utazott Magyarországról Hannoverbe.

ForrásEMO Hannover

További információ:

Az EMO Hannover hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]