Látványos bemutató keretében mutatta be a Renishaw az automatizált robotcella képességeit

A 2019-es MACH-TECH-re számtalan újdonsággal készült a Renishaw, standjukon többek között egy komplett, automatizált gyártófolyamatot bemutató robotcellát is megtekinthettek az érdeklődők. A kiállított termékekről Jusztin Szabolcs, a Renishaw Hungary Kft. MTP alkalmazástechnikai mérnöke beszélt csapatunknak.

Bőven akadt látnivalója annak, aki az idei MACH-TECH-en a Renishaw standjára látogatott. A különböző méréstechnikai termékek és megoldások sokasága átfogó betekintést kínált a vállalat széles portfóliójába. Bár több érdekes demót is meg lehetett tekinteni, a legnagyobb látványosság kétségkívül a kifejezetten a kiállításra tervezett automatizált robotcella volt.

renishaw_mach-tech_01

Automatizált szerszámkorrekciós rendszer

A bemutatott gyártófolyamatban egy robot előkészítette az alkatrészt, majd behelyezte egy szerszámgépbe, ami elvégezte a szükséges megmunkálásokat. A kész alkatrészt ezután a robot áthelyezte egy Renishaw Equator 300 idomszeres mérőrendszerbe. Az így mért értékek alapján a rendszer végül automatikusan elvégezte a visszakorrekciózást, demonstrálva ezzel egy teljesen automatizált szerszámkorrekciós rendszer működését. Magában a megmunkálógépben egy szkennelő tapintó, a SPRINT rendszerű OSP60 is bemutatásra került. Az analóg szenzort tartalmazó OSP60 másodpercenként 1000 térbeli pont felvételére képes és akár a 0,1 mikronos eltéréseket is érzékeli, ezáltal elsőrendű lehetőséget kínál felületérdesség és egyenesség mérésére.

renishaw_mach-tech_02

Olvassa el egy korábbi cikkünket a SPRINT technológiáról és az OSP60 mérőtapintóról!

Intelligens folyamatszabályozás nagyobb méretű munkadarabokhoz

Szintén újdonság volt az Equator 300 nagyobbik változata, az Equator 500 idomszeres mérőrendszer, nagyobb méretű munkadarabok méréséhez. Az Equator 500 munkatartománya X/Y síkban 500 mm, Z síkban pedig akár 400 mm-re is bővíthető, állványa pedig akár 100 kg-os munkadarabok befogadására is képes. Az új modell már 45 °C-os tartományban is képes reagálni a hőmérséklet változásaira, emellett IPC (intelligens folyamatszabályozás) szoftverrel való kompatibilitása lehetővé teszi a nullponteltolások valós idejű frissítését, ezáltal a berendezés automatizálhatóságát.

renishaw_mach-tech_03

Az Equator 300-ról egy korábbi cikkünkből részletesebben is tájékozódhat.

Gyors és pontos megoldás koordináta mérőgépekhez

Az újdonságok mellett helyet kapott még a vállalat standján a már jól ismert, REVO SFP2 rendszerű, szimultán 5-tengelyes koordináta-mérőgép is, ami automatikus cserét tesz lehetővé a geometriai mérést és a felületi érdesség mérést végző szenzorok között, ezáltal jelentős időmegtakarítást és kevesebb munkadarab-mozgatást eredményez. A REVO-2-es fej nagy igénybevételt jelentő, gyors mozgások végrehajtására is képes, ezzel minimalizálva a a koordináta-mérőgép mozgásának dinamikus hatásait nagy mérési sebességeknél. A rendszer hatékonyságát a kiállításon egy motorblokk mérésén keresztül tapasztalhatták meg az érdeklődők.

renishaw_mach-tech_04

Olvassa el egy korábbi cikkünket a REVO-2 5-tengelyes mérőfejről.

Mindezen felül megtekinthető volt a standon a Renishaw kalibrációs eszközparkja, egy QC20-W Ballbar körteszt rendszer, egy lézeres interferométer, valamint az ahhoz tartozó új szoftvercsomag is. A látogatók számára tehát minden adott volt, hogy elégedetten hagyhassák el a Renishaw standját. Ezt igazolta a vállalatot felkereső rengeteg meglévő és leendő ügyfél is.

További információ:

A Renishaw hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]