Innovatív gép választék és intelligens szoftveres megoldások a porágyas és porfúvós technológiákhoz

Személyre szabott gyártási megoldások: az additív fémtechnológiák piacvezetőjeként a DMG MORI egyesíti a LASERTEC 3D és LASERTEC 30 SLM modelleket a hagyományos CNC berendezésekkel.

  • Egyedi: Négy folyamatlánc az additív gyártás és a befejező forgácsolás területén, egyetlen forrásból
  • LASERTEC 3D hybrid / LASERTEC 3D:
    • Piaci sikerek a porfúvós lézeres felhordó hegesztés területén 2013 óta
    • Több anyagú alkalmazások és magas osztályú anyagok egyetlen alkatrészben
    • LASERTEC 3D hybrid: késztermék egyetlen beállítással
  • LASERTEC 30 SLM:
    • LASERTEC 30 SLM 2. generáció: porágyas additív gyártás 300 x 300 x 300 mm-es építési térfogattal
    • LASERTEC 12 SLM: négyszer pontosabb, mint az iparban elterjedt gépek
    • Egyedülálló rePLUG pormodul-rendszer a gyors anyagváltáshoz kevesebb, mint 2 óra alatt
    • Nyílt rendszer a folyamatparaméterek egyedi testreszabhatósága érdekében, szabad választás az anyaggyártók között
    • OPTOMET intelligens szoftverrel történő folyamatparaméter számítások
  • CELOS: Integrált szoftvermegoldás a CAM programozástól a gépkezelésig
  • Additív Gyártás Tanácsadás a tudás hatékony átadása érdekében a technológia bemutatásakor és bármilyen felmerülő kérdés esetén
Globális piacvezető az additív gyártás területén

Globális piacvezető az additív gyártás területén

A 20 éves tapasztalattal rendelkező, az additív megmunkálások területén globális piacvezetőnek számító DMG MORI az innovatív gyártástechnológiák és a világszintű szolgáltatások megtestesítője. Ezt bizonyítja a cég portfoliója is, melyben négy komplett additív folyamatlánc is található a porfúvós és porágyas technológiák számára. Ezek magukba foglalják a LASERTEC 3D hybrid, a LASERTEC 3D és a LASERTEC SLM szériát, valamint a DMG MORI által nem régen bemutatott nagypontosságú LASERTEC 12 SLM-et is. Ezt a kínálatot egészíti ki tökéletesen az OPTOMET szoftvere, amely intelligens paramétervezérlést tesz lehetővé.

Az additív gyártásban rejlő potenciál

Az additív gyártási technolóigák folyamatos térhódítása az alkatrészek és szerszámok gyártásának területén az eljárásokban rejlő lehetőségekre hívja fel a tervezők figyelmét. A megmunkálás sebességén kívül az ilyen technológiákkal előállított alkatrészek minősége is folyamatosan növekszik. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetők a folyamatos pozitív előrejelzések a technológiát illetően: az additív gyártás iparban elfoglalt részesedése egyre nagyobb lesz. „Különösen a hagyományos gyártási eljárások kiegészítőjeként számon tartott porfúvós és porágyas folyamatok kínálnak célszerű és kiemelkedően bíztató lehetőségeket”, – magyarázza Patrick Diederich, aki a DMG MORI ADDITÍV GYÁRTÁSÉRT felelős munkatársa.

A hagyományos megmunkálások és additív gyártás területén is széleskörű portfolióval rendelkező DMG MORI holisztikus hozzáállást képvisel a területen. Patrick Diederich folytatja: „Ha az additív gyártást bevezetik a termelésbe, akkor alapvető fontosságú, hogy ezeket a módszereket a már meglévő termelési környezetbe integrálják – különösen ott, ahol a prototípustól a kis szériás gyártáson keresztül a tömeggyártás irányába való fejlesztés történik.”

Négy folyamatlánc az additív gyártás és a befejező forgácsolás területén egyetlen forrásból

A portfolió négy porfúvókás és porágyas technológiát alkalmazó komplett folyamatláncot foglal magába.

A portfolió négy porfúvós és porágyas technológiát alkalmazó komplett folyamatláncot foglal magába.

A DMG MORI már ötödik éve sikeresen szerepel a piacon a lézeres felhordó hegesztés és fémforgácsoló megmunkálások területén, köszönhetően a 3D hybrid széria gépeinek. A sorozat legszéleskörűbben alkalmazott képviselője a LASERTEC 65 3D hybrid, ami ideális komplex prototípusok és kis sorozatban gyártott alkatrészek additív eljárással történő előállítására, javítására vagy bevonatolására. A következő a sorban a LASERTEC 65 3D, amelyet kifejezetten a lézeres felhordó hegesztéshez fejlesztettek ki a meglévő megmunkálóközpontok kiegészítésére. A LASERTEC SLM széria a porágyas szelektív lézerhegesztéssel egészíti ki a portfoliót. Az additív eljárások és a hagyományos CNC gépek kombinációjaként a DMG MORI megalkotta négy igény-központú folyamatláncát.

A rugalmas rePLUG pormodul lehetővé teszi a két órán belüli anyagváltást.

A rugalmas rePLUG pormodul lehetővé teszi a két órán belüli anyagváltást.

LASERTEC 12 SLM: Négyszer pontosabb az iparban alkalmazott gépeknél

A DMG MORI a LASERTEC SLM szériát kínálja a porágyas additív gyártáshoz (SLM – Selective Laser Melting = Szelektív Lézersugaras Olvasztás). A LASERTEC 30 SLM 2. generációja 300 x 300 x 300 mm-es építési térfogattal rendelkezik, és a különleges Stealth designnak köszönhetően optimális felhasználói kényelmet biztosít, míg az új LASERTEC 12 SLM az átlagnál jóval nagyobb pontosságával tűnik ki. A mindössze 35 µm gyújtóponti átmérőnek köszönhetően négyszer pontosabb az iparban alkalmazott más berendezéseknél, lehetővé téve a jelentősen finomabb szerkezeti felbontást és ezáltal az extrém vékony falvastagságokat. A 125 x 125 x 200 mm-es építési térfogattal rendelkező gép egyedülállónak számít ebben a pontossági osztályban. A LASERTEC 30 SLM-nél megismert felhasználóbarát Stealth design és a rePLUG pormodul, amely lehetővé teszi a két óra alatti anyagváltást, és garantálja a folyamat magas szintű autonómiáját és biztonságát.

A porágyas technológia számára két folyamatlánc érhető el: egyrészt az additív technológiával előállított munkadarabok kívánt felületi minőségre alakíthatók egy marógép, például a az 5-tengelyes DMU 50 3. generációjával. Másrészt a LASERTEC SLM berendezések képesek az előzetesen megmunkált bázislapokat és testeket bármiféle beavatkozás nélkül készre munkálni.

A CAM programozáshoz alkalmazott integrált szoftveres megoldás és a CELOS-szal történő vezérlés nagyszerű kiegészítése a LASERTEC SLM szériának. Az összehangolt és egységes felhasználói felület lehetővé teszi a különböző alkatrészek offline programozását, és a program későbbi átvitelét a berendezésre, ezzel is minimalizálva a szükséges időráfordítást. A hatékony információáramlásnak és a CELOS intuitív működésének hála a munkadarabok elő- és utómunkálatai optimálisan végezhetők. Továbbá a LASERTEC SLM sorozat nyílt rendszere lehetővé teszi minden gép és folyamat paraméter személyre szabását, amelybe a szabad nyersanyagválasztás is beletartozik.

Az OPTOMET automatikusan kiszámolja az optimális folyamat paramétereket, könnyíti a programozást, valamint jelentős felületi minőség javulást és reprodukálható anyagtulajdonságokat eredményez.

Az OPTOMET automatikusan kiszámolja az optimális folyamat paramétereket, könnyíti a programozást, valamint jelentős felületi minőség javulást és reprodukálható anyagtulajdonságokat eredményez.

OPTOMET – elsőre jót: az összes folyamatparaméter intelligens vezérlése

Az indiai INTECH szoftverfejlesztő vállalatban szerzett 30%-os részesedésével a DMG MORI hozzáférést szerzett az additív gyártáshoz szükséges kulcsfontosságú szoftveres és technológiai tapasztalathoz. Az indiai 3D nyomtatás úttörőjeként számon tartott vállalat az additív gyártás és az ehhez kapcsolódó szoftveres megoldások – mint amilyen az erre az iparágra kifejlesztett mesterséges intelligencia – specialistájának számít. Az együttműködés első eredménye az új OPTOMET, amelyet az INTECH a DMG MORI LASERTEC SLM sorozat berendezéseihez ajánl. Az alkalmazás önszabályozó és tanuló algoritmusok segítségével percek alatt képes előre kiszámolni az SLM folyamat szükséges paramétereit. Példának okáért a rétegvastagság szabadon számítható, ami lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb gyártást. Az OPTOMET továbbá egy alapanyag adatbázissal is rendelkezik, amelynek segítségével a felhasználó valamennyi gyártó által előállított alapanyagot használhatja, anélkül, hogy előre tesztelnie kellene azokat. A nyílt rendszernek köszönhetően ez az adatbázis egyénileg bővíthető a vásárló saját kísérleteivel is. Az OPTOMET továbbá képes a paraméterek olyan szintű beállítására, hogy a különböző anyagi tulajdonságok, mint például a keménység, porozitás és rugalmasság változatható és optimalizálható legyen.

Az AM Consulting szolgáltatással a DMG MORI Academy azt a célt tűzte ki maga elé, hogy segítse a vállalatokat a LASERTEC 3D és LASERTEC SLM szériák folyamatlánacinak megalkotásához szükséges tudástár felépítésében.

Az AM Consulting szolgáltatással a DMG MORI Academy azt a célt tűzte ki maga elé, hogy segítse a vállalatokat a LASERTEC 3D és LASERTEC SLM szériák folyamatlánacinak megalkotásához szükséges tudástár felépítésében.

Gyors technológiai bevezetés az AM Consulting segítségével

Az additív gyártás tökéletes kiegészítője a hagyományos megmunkálásoknak és új távlatokat nyithat meg a design területén. A technológiában rejlő lehetőségeket már sok vállalat felismerte, ám teljes kiaknázásához sokszor nem áll rendelkezésre a kellő mennyiségű tudás. A DMG MORI Academy új konzultációs megközelítésével szeretné elérni, hogy a vállalatok meg tudják szerezni a LASERTEC 3D és LASERTEC SLM szériák folyamatláncainak kiépítéséhez szükséges tudást és tapasztalatot. A konzultációs portfolió az additív gyártás teljes folyamatlánca mentén nyújt szolgáltatásokat, beleértve az AM Quick Check-et is, ami egy tökéletes bemutató a technológiában rejlő lehetőségek kiaknázásához.

DMG MORI Qualified Products: Az új kategóriás „anyagok” még nagyobb változatosságot visznek az additív technológiák folyamatiba

A jól ismert DMQP program, amely a hagyományos megmunkálások területén már több éve bizonyít, most elérhetővé válik az additív gyártás területén is. A tanúsított gép perifériák és technológiai kiegészítők kínálata most kiszélesedik a DMQP ötödik kategóriájával, az Anyagok-kal. Ez új lehetőségeket nyit meg a felhasználók számára az alapanyag por gyártóinak kiválasztásához, és biztosítja az egyenletes porminőséget és a kívánt anyagi tulajdonságokat.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]