Hagyományos és hibrid technológiák a Szimker-től

Visszafogott elegancia és modern, professzionális környezet fogadta a MACH-TECH-en a Szimker Zrt. standjára látogatókat. Az esztétikus, stílusos kialakítás hűen tükrözte a vállalat által képviselt nívós márkák csúcsminőségű berendezéseit.

MACH-TECH_2019_Szimker_01

A Szimker Zrt. idei jelenléte a kiállításon tökéletes példája volt a “kevesebb néha több” esetének. A standra kihelyezett három szerszámgép ugyan csak töredékét képviselte a vállalat palettájának, a gondosan megtervezett összeállítás átfogó képet adott a forgalmazott márkák magas minőségéről és innovatív technológiáiról.

Hibrid megmunkálás a bonyolult alkatrészek gyártásának optimalizálásáért

A stand egyik fő látványossága a japán Matsuura Lumex Avance 25 hibrid 3D fémnyomtatója volt, ami fém lézer szinterezőként és nagy sebességű megmunkálóközpontként is működik. “Ezt úgy kell elképzelni, hogy ugyanúgy rétegekből építkezünk, mint egy porágyas 3D fémnyomtatónál, viszont itt minden tizedik rétegnél beváltjuk a maró főorsót és azzal körbe forgácsoljuk az alkatrészt” – magyarázza el Kálmán Péter, a Szimker Zrt. támogató mérnöke.

Az első hibrid gépeket még 2002-ben mutatta be a Matsuura és a hatalmas sikereknek köszönhetően azóta is folyamatosan fejlesztik. A kiállított, 5. generációs gép esetében növelték a por eloszlásának és a munkameneti előtolásnak a sebességét, illetve optimalizálták a szinterezési körülményeket.

A Lumex Avance 25 elsősorban a magas hozzáadott értékkel rendelkező fröccsöntő szerszámok, orvosi eszközök és implantátumok előállítására, valamint gyors prototípus gyártásra alkalmas. A hibrid technológia kiválthatja a bonyolult szikraforgácsolási műveleteket, illetve használatával kikerülhetővé válik, hogy több betétből kelljen összeállítani az alkatrészeket. A hibrid szerszámgéppel ezek a szerszámok egy folyamatban elkészíthetők. A berendezés kezelése is nagyon egyszerű: egy új beállás csupán 2-3 órát vesz igénybe, ezután a gép akár napokig teljesen magára hagyható.

MACH-TECH_2019_Szimker_03

Magyarországon jelenleg három Lumex Avance 25-ös gép működik, a Szimker pedig lehetőséget kapott egy budapesti technológiai center kiépítésére is, ahol egy bemutató gépen végeznének teszt megmunkálásokat. A hazai piacnak ezzel lehetősége nyílna élőben is megtekinteni a berendezés képességeit.

A Lumex Avance 25-ről egy korábbi cikkünkből tájékozódhat bővebben.

Termelékeny megmunkálás automatizálási funkciókkal

Ugyancsak kiemelt szerepet kapott a Szimker standján a Takisawa párhuzamos főorsós CNC esztergaközpontja, a TT-2100G. A robotkaros adagolású, két revolverfejjel és nagy sebességű munkadarab cserélővel ellátott berendezést rendkívüli pontosság és termelékenység jellemzi.

MACH-TECH_2019_Szimker_04

A japán Takisawa palettájával a Szimker magas minőségű, nagy pontosságú alaktrészek kialakítására alkalmas berendezéseket kíván bemutatni a magyar piacnak. A termékek között egyaránt megatlálhatók a nagy darabszámú gyártásra alkalmas, többorsós frontesztergák, a horizontális kialakítású esztergák és a kompakt multi-tasking gépek.

Helyet kapott még a bemutatott gépek között egy Tsugami MO6JE-II nagy merevségű, termelékeny eszterga is, ami olyan automatizációs funkciókkal bír az alapfelszereltség részeként, mint az automatikus hőtorzítás kompenzáció és a túlterhelés-érzékelés, amely csökkenti a károkat a gép terhelhetőségének esetleges átlépése esetén.

MACH-TECH_2019_Szimker_02

További információ:

A Szimker Zrt. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]