Automatizálási megoldások széles tárháza a GE-CO standján

Az idei MACH-TECH-en az automatizálásé és az automatizálhatóságé volt a főszerep a GE-CO standján. A bemutatott megoldásokról és gépekről a vállalat tulajdonosait, Magony Tamást, Rieth Thomast és Juvancz Dórát kérdeztük.

A korábbi évek mintájára, a GE-CO idén is számtalan érdekes bemutatóval és izgalmas műsorokkal várta a standjára látogatókat, akik első kézből tapasztalhatták meg a vállalat szlogenjével fémjelzett kimeríthetetlen lendületet.

A GE-CO idén elsősorban az Ipar 4.0-ra és az automatizálásra helyezte a hangsúlyt, ennek megfelelően standjuk egyik fő látványossága egy demóprogram volt, amiben 5 különböző gyártó szerszámgépeit összekötve demonstrálták az ipari digitalizáció nyújtotta előnyöket. A gépekből kinyert adatoknak köszönhetően valós időben lehetett megtekinteni az állási, várakozási, munka- és ciklusidőket, az adott munkafázisok teljesítettségét százalékos arányban, a futtatott programokat, valamint olyan paraméterek diagramos ábrázolását, mint a főorsó fordulatszám vagy az előtolási sebesség. A rendelkezésre álló adatok természetesen az ügyfél egyedi igényei szerint szűrhetők és feldolgozhatók, nagyobb hatékonyságot és egyszerűbb felügyeleti lehetőségeket biztosítva minden vállalat számára, mérettől és profiltól függetlenül.

Olvasson bővebben a GE-CO Ipar 4.0 stratégiájáról!

Automatizálás és automatizálhatóság

Szintén az automatizáció adta lehetőségeket szemléltette két japán márka egy-egy szerszámgépe: egy Tsugami M08DE-II és egy Murata MW120 GT fronteszterga, melyeknek már gyári kivitelükben részét képezi az automatizáció. Előbbi olyan innovatív funkciókkal biztosít magas termelékenységet, mint az automatikus hőtorzítás kompenzáció vagy a túlterhelés-érzékelés, amelynek köszönhetően minimalizálhatók a károk a gép maximális terhelhetőségének esetleges átlépése esetén. A Murata MW120 GT pedig az alapfelszereltséghez tartozó portálos robot rakodójával gondoskodik a rövidebb ciklusidőkről.

MACH-TECH_2019_GE-CO_42

Ugyancsak a fő tematikát képviselte a GE-CO vezető márkája – a Doosan – négy kiállított szerszámgépe, melyek – az előbbiektől eltérően – utólagos automatizálást biztosítanak. Tökéletes példa volt erre a FANUC robottal ellátott LYNX 2100LMA kompakt esztergaközpont. Maga a szerszámgép, rendkívüli teljesítményéről, kivételes stabilitásáról és egyszerű kezelhetőségéről ismert, és szerszámterhelés figyelő rendszerrel kapható az alapfelszereltség részeként.

MACH-TECH_2019_GE-CO_16

A LYNX mellett bemutatásra került még a Doosan-tól egy tömeggyártáshoz kiválóan alkalmas, ikerpalettás horizontális megmunkálóközpont, az NHP 5000, két DVF 5000 5-tengelyes vertikális megmunkáló központ, illetve a szintén ikerpalettás, direkthajtású főorsóval és alacsony hőtermelésű golyóscsapágyakkal felszerelt T 3600D vertikális megmunkálóközpont.

Innovatív technológiák lemezmegmunkáláshoz

A standon idén harmadik alkalommal kapott helyet a GE-CO lemezes divíziója is, ami többek között a világ legkisebb vízvágójának, az OMAX ProtoMAX-nak is helyt adott. A könnyűipari alkalmazásokhoz, személyes használatra, oktatáshoz vagy akár művészi projektekhez is ideális vízsugaras vágóval fém, üveg, gránit, mű- és faanyagok is egyaránt megmunkálhatók.

MACH-TECH_2019_GE-CO_20

Folyamatos megmunkálásokat végzett emellett az OMAX egy másik vízvágója is, a lényegesen nagyobb MAXIEM 1530. A rendkívül gyors abrazív vízvágó, a továbbfejlesztett Intelli-TRAX technológiának köszönhetően akár 1 mikronos pontosságra is képes, A-Jet 5-tengelyes vágófejével pedig összetett elemek megmunkálására is alkalmas.

MACH-TECH_2019_GE-CO_31

Az OMAX ProtoMAX-ról és MAXIEM 1530-ról egy korábbi cikkünkben olvashat részletesebben!

A lemezes részleg egy másik fő látványossága egy APHS szériás Weinbrenner élhajlító volt. A mereven hegesztett, egységes acél vázas, két kovácsolt acél hengeres hajlító gerendával ellátott szerszámgépet a standon egy, a KLS 2000 Kft. által forgalmazott TM Robot rendszer szolgálta ki.

MACH-TECH_2019_GE-CO_39

A fentieken túl helyt kapott a standon egy Akyapak APK 081-es kompakt profilhajlító és egy GEKA HYDRACORP-55/110SD 2 pozíciós élhajlító is.

Látványosságokból tehát nem volt hiány, amiről a folyamatos gépbemutatókon túl a naponta megrendezésre kerülő ugróköteles, focis és táncos előadások is gondoskodtak.

MACH-TECH_2019_GE-CO_08

További információ:

A GE-CO hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]