Találkozzon a Haas-csapattal a Mach-Tech kiállításon!

Magyarország legnagyobb ipari seregszemléjén mutatkozik be a hazai közönség előtt a kaliforniai gyártó legújabb UMC-1000 megmunkálóközpontja.

Egyre aktívabb szerepet tölt be a Haas a hazai és nemzetközi ipari vérkeringésben. Az elmúlt két évben egymást érték az amerikai szerszámgépgyártó által szervezett magyarországi és külföldi Nyílt Napok és egyéb szakmai rendezvények. A gépbeszerzés előtt álló fémmegmunkáló vállalkozásoknak a májusi MACH-TECH kiállítás újabb kiváló lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjenek a legújabb fejlesztésekkel. Ne döntsenek látatlanul!

A Haas néhány saját fejlesztésű osztókészülék, 4. és 5. tengelyes forgatóasztal, a legújabb vezérlésszimulátor, valamint különböző műszaki részegységek (opciók) bemutatása mellett három, a magyarországi ügyfelek részéről kifejezetten keresettnek számító modellel készül a kiállításra:

  • UMC-1000 5 tengelyes megmunkálóközpont;
  • ST-20Y hajtott szerszámos, Y tengelyes CNC-eszterga;
  • VF-3SS nagy sebességű, függőleges megmunkálóközpont MIDACO A40SD automatikus palettacserélő rendszerrel.

Idehaza is látható a 2019-es év slágergyanús megmunkálóközpontja

A 2012-ben bemutatott univerzális UMC-750 szerszámgép „nagytestvérének” számító új 5 tengelyes UMC-1000 megmunkálóközpont januárban vált elérhetővé Európában. Az új modell a bevált UMC-750 minden erényét tartalmazza megnövelt mérettartományokkal, így tökéletes választás azon műhelyek számára, amelyek egy könnyen használható 5 tengelyes gépet keresnek nagyobb alkatrészek forgácsolásához.

A szerszámgépek és a robotika számára kifejlesztett ciklois forgóhajtás a sebesség, a pontosság és a hosszú élettartam nagyszerű kombinációját biztosítja a B és C tengelyeken. A kis karbantartási igényű, robusztus dizájn még ütközések esetén is jó eséllyel működőképes marad. Az UMC-1000 gépburkolat belsejére szerelt ajtaja lehetővé tette, hogy a vezérlőpanelt a frontoldalra illesszék.

umc1000

A gépkezelők számára fontos eszközöket – a szerszámtartó tárolóállványt, a munkaasztalt, a szerszámtartó satut, a tárolótálcát és a mosócsövet – a könnyű hozzáférhetőség érdekében a frontoldalon helyezték el. Az elülső vezérlőpanel révén a megnövelt oldalablak csúsztathatóvá vált, ezáltal palettacserélő vagy más automatizálási rendszer is csatlakoztatható a géphez.

Főbb tulajdonságok:

  • Szimultán 5 tengelyes megmunkálás
  • Direkt hajtású, 8 100 rpm/12 000 rpm (SS modellnél) fordulatszámú orsó (15 000 rpm opcionális; SK/BT 40 vagy HSK63)
  • Nagy kapacitású, 30+1 férőhelyes, oldalra szerelt szerszámváltó (50+1 opcionálisan)
  • Integrált körasztal (635 mm)
  • Vezeték nélküli intuitív bemérőrendszer
  • Frontoldali vezérlőpanel
  • Gépkezelői kényelmi funkciók
  • Nagyobb oldalablak
  • Szabványos hűtőfolyadék-tartály
  • Ciklois forgóhajtás

Biztos pont az esztergagépek piacterén

A Haas hazai képviseletének elmondása szerint Magyarországon feltűnően élénk érdeklődés mutatkozik az univerzális, egyedi és szériában gyártott alkatrészek 0,01 mm pontosságú megmunkálására alkalmas ST-20Y esztergagép iránt. A nagy teljesítményű szerszámgép Y tengelyes marási feladatok elvégzésére is képes, így a szükséges marási és esztergálási műveletek egy munkadarab befogással elvégezhetők. Az alumínium, acél, rozsdamentes acél, színesfém és műanyag alkatrészek megmunkálására egyformán alkalmas gép maximum 305 mm átmérőjű és 533 mm hosszú alkatrészek megmunkálását teszi lehetővé 4 000 min–1 orsó fordulatszám mellett.

Ne féljünk a sebességtől!

A Haas nagy teljesítményű Super-Speed függőleges megmunkálóközpontjai magas orsófordulatszámmal, megnövelt gyorsjárati sebességekkel és gyors szerszámcserékkel csökkentik a ciklusidőt és javítják a gyártás termelékenységét. Az SS sorozat többi modelljéhez hasonlóan a VF-3SS szerszámgépet is 12 000 fordulat/perc soros közvetlen hajtású orsóval szerelték fel. Mozgástartománya (X / Y / Z: 1 016 / 508 / 635 mm) azonban nagyobb, mint a VF-2SS és a VF-2SSYT modellek esetében.

original

Lehet bármilyen gyors és termelékeny a szerszámgépünk, ha a gépkezelők az idejük nagy részében a gép kiszolgálásával vannak elfoglalva, értékes munkaórákat fecsérlünk el, amit adott esetben más gépek működtetésére vagy a minőség-ellenőrzés javítására hasznosíthatnánk. A MIDACO 1969 óta tölt be vezető szerepet a gyártási hatékonyságot növelő innovatív és minőségi megoldások fejlesztésében és gyártásában. A cég által a Haas gépekhez kínált automata palettacserélők jelentősen emelik a gyártási folyamat termelékenységét.

Minden MIDACO palettacserélő rendszer két M-funkcióval teljes mértékben integrálható bármely automatizált Haas szerszámgéphez. Minden manuális vagy automata működtetésű palettacserélőt háromoldali védőburkolattal láttak el, amelynek oldalpántos ajtói nyithatók, végoldali ajtaja pedig kivehető. Felülről akadálymentes az alkatrészek mozgatása.

A gépkezelők munkaterhét csökkenteni hivatott automata palettacserélők – a palettákon egyenletesen elosztva – akár 14 528 kg teherbírással rendelkeznek az adott alkalmazástól függően. Az egyes gépek között egyszerűen váltogatható palettákat a rendszer másodpercek alatt cseréli 0,0025 mm ismétlési pontosság mellett. A mozgatott tehertől függően a gyorsulás és a lassulás mértéke külön is beállítható.

Találkozzon a Haas-szal 2019. május 14–17. között a MACH-TECH szakkiállításon, az A pavilon 202/A standján!

SzerzőMolnár László, TechMonitor

További információ:

A Bartec GmbH hivatalos honlapján.

A HAAS hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]