Kimagasló megmunkálási eredmények a légiközlekedési szektorban

A CHIRON FZ 16 S öt tengelyével rendkívül nagy pontossággal gyárthatók a turbinalapátok.

Az olyan komplex repülőgép alkatrészek, mint a lapátok, turbinák és járókerekek gyártása különösen gyors, pontos és dinamikus megmunkálóközpontokat igényelnek. A motor- és turbinaalkatrészek gyártása ezért kizárólag 5-tengelyes megmunkálási eljárással végezhetők el. Ez a gyártási koncepció manapság egyre nagyobb fontossággal bír, nem csak a légiközlekedés, de egyéb iparágak számára is. Az öt, egyidejűleg vezérelhető tengellyel rendelkező dinamikus megmunkálásra képes marógépek egyszerűen elengedhetetlenné váltak a repülőgép hajtóművek gyártásához. A pontosság, a rezgésszabályzás és a gyorsulás alapvető fontosságú tényezők.

Kivételes dinamika

A CNC-vezérelt függőleges maró- és esztergaközpontok elismert specialistájaként, a CHIRON csoport egy olyan megmunkáló központot dobott piacra, amely tökéletesen megfelel a repülőgépipar különleges követelményeinek: az FZ 16 S 5-tengelyes, dönthető forgóasztallal felszerelt szerszámgépét. Az egybeöntött ásványbeton gépágynak és az új portálkialakításnak köszönhetően a berendezés kiemelkedő merevségű, és optimális csillapítási tulajdonságokkal rendelkezik. A nagy teljesítményű motorok, a két Y-tengelyes hajtás, valamint a rövid orsó felfutási és fékezési idők alapozzák meg a gép rendkívüli sebességét. Extrém sebesség igény esetén a berendezés elérhető lineáris motoros hajtással! A közvetlen hajtással ellátott A- és C-tengelyek még nagyobb dinamikát biztosítanak.

Az FZ 16 S 5-tengelyes, dönthető forgóasztallal felszerelt szerszámgép ideális megoldás a repülőgépipar speciális követelményeinek kielégítéséhez.

Az FZ 16 S 5-tengelyes, dönthető forgóasztallal felszerelt szerszámgép ideális megoldás a repülőgépipar speciális követelményeinek kielégítéséhez.

Kulcsrakész megoldások a CHIRON-tól

A kulcsrakész megoldások különösen nagy fontossággal bírnak a repülőgépipar számára. Az egyedi vevői igényeknek kizárólag ezek a teljeskörű, automatizációval felszerelt megoldások felelnek meg. A CHIRON csoport ennek megfelelően nagy hangsúlyt helyez erre a területre – a kulcsrakész megoldások a vállalatcsoport éves bevételének több, mint egyharmadát teszi ki. A készüléken és a megfelelő vágószerszámok kiválasztásán túl a az optimalizált megmunkálóprogram is hozzájárul a még nagyobb termelékenység és dinamika megvalósításához. A CHIRON SmartLine portfóliójának szoftverrendszerei ideális alapot biztosítanak a megmunkáló központok által nyújtott teljesítmény maradéktalan kihasználásához. Példa erre a ConditionLine IT rendszer, amelynek köszönhetően a karbantartási munkák és javítások célirányosan tervezhetők, lehetővé téve a termelékenység jelentős javítását. Ez úgy valósul meg, hogy a szoftver észleli a kopás jeleit, és a működés korai szakaszában észrevehető atipikus viselkedést. Ezek a tulajdonságok pedig segítenek megelőzni a költséges leállásokat, mielőtt azok bekövetkeznének. CNC vezérlések tekintetében az ügyfelek választhatnak a Siemens, a Fanuc vagy a Heidenhain rendszerek közül – amelyek mindegyike támogatja az elérhető legjobb megmunkálási minőséget és teljesítményt.

A repülőgépipar komplex precíziós alkatrészeinek gyártása különösen gyors, pontos és rendkívül dinamikus megmunkálóközpontot igényel.

A repülőgépipar komplex precíziós alkatrészeinek gyártása különösen gyors, pontos és rendkívül dinamikus megmunkálóközpontot igényel.

Kiemelkedően dinamikus megmunkálóközpont nagy és komplex alkatrészek számára

A repülőgépipar különleges igényeinek egyik legfőbb oka az alkatrészekhez használt anyagokban keresendő. A repülőgépek lapátjai, turbinái és járókerekei ugyanis többnyire magas hőmérsékleteknek is ellenálló anyagokból – titánból, korrózióálló Inconel nikkel alapú ötvözetekből vagy rozsdamentes acélból készülnek. Az összetett 5-tengelyes geometriákat azonban pontos felületekkel kell előállítani. Egy turbina például akár 120 egyedi lapátból is állhat, és az átmérője elérheti a 800 mm-t is. Az ehhez hasonló munkadarabok csak egy gyors, rendkívül pontos és dinamikus megmunkáló központon, például a CHIRON FZ 16 S 5-tengelyes gépén állíthatók elő. A precizitás és dinamikus tulajdonságok tekintetében szigorú követelmények mellett a gép különösen nagy, mégis nehezen előállítható és komplex alkatrészek megmunkálására képes. „Az Inconelből készített turbinák gyártása már sikeresen megvalósult egy épp futó projekt kapcsán, az egyik legnagyobb iparági ügyfelünk telephelyén,” – mondja Markus Löhe, a CHIRON repülőgépipari értékesítő mérnöke. „Az új FZ 16 S öt tengelyével valóban kiváló eredményeket mutatott az első darabok gyártása során”, – foglalja össze Löhe.

ForrásCHIRON

További információ:

A CHIRON szerszámgépek hivatalos magyarországi forgalmazója, a ROLATAST Bt. honlapján.

A CHIRON hivatalos honlapján.

 

Megosztás
[
    ]