A jövő okos autógyártási megoldásai

Digitalizáció és elektromobilitás – ezek közül a megatrendek közül már egy is elég lenne ahhoz, hogy a termelőiparban és a gépgyártásban jelentős változásokat okozzon. De mit is jelent az pontosan, ha mindkettő párhuzamosan jelentkezik, és hogyan készüljenek fel a gyakorlatban a cégek a nagy változásra?

Ezek a kérdések állnak az EMAG 2019. május 15-én és 16-án Salachban megrendezésre kerülő Technológiai Fórumának középpontjában. A rendezvény merész kísérletet tesz arra, hogy átfogóan tekintsen a jövőbe és egyúttal konkrét válaszokat is adjon. A fejlesztési eredmények bemutatása során tehát kiemelt szerepet kap a tudomány és a gyakorlat kapcsolata. A neves szakértők előadásaiban szó lesz többek között a „jövő mobilitása”, valamint a „big data” témakörökről a gyártási folyamat kontextusában. Ezenkívül az EMAG szakemberei különböző üléseken és egy ún. témavilág keretébe foglalva mutatják be az elektromobilitás új gyártási megoldásait.

Nagy témavilág, izgalmas előadások a tudomány számos területéről – az EMAG Technológiai Fóruma átfogó tájékoztatást nyújt korunk megatrendjeiről.

Nagy témavilág, izgalmas előadások a tudomány számos területéről – az EMAG Technológiai Fóruma átfogó tájékoztatást nyújt korunk megatrendjeiről.

Ahogy már Angela Merkel német szövetségi kancellár is megmondta, „minden digitalizálódik, ami digitalizálható”.  Ennél világosabban aligha lehetne megfogalmazni a helyzetet. Ez a trend jelentős mértékben érinti az autógyártást és a gépgyártást: a szakértői megbeszélések aktuális témái közül kiemelendők a hálózatba kapcsolt és autonóm módon közlekedő autók, az újfajta carsharing modellek, a big data és az Ipar 4.0. Az elektromobilitás fellendülése is aligha lenne elképzelhető a digitalizáció nélkül. Nem véletlen, hogy az elektromos járművek sok új modellje készül az innovatív hálózatba kapcsolt technológiák felhasználásával. De mit is jelent a gyakorlatban ez a változás a termelőipar számára? Hogyan reagáljanak a gyártók? „Ezek a kérdések uralják az idei Technológiai Fórumot” – magyarázza Friedemann Lell, az EMAG Salach GmbH ügyvezető igazgatója. „Jelenleg még sok cég számára beláthatatlan, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben fog végbemenni ez a fejlődés. Célunk az, hogy a május 15-16-án megrendezésre kerülő EMAG Technológiai Fórumon ezzel kapcsolatban átfogó tájékoztatást és útmutatást nyújtsunk a látogatóinknak. Új rendezvényformátumként ehhez egy egész témavilágot, szakértői szekcióüléseket, valamint a tudomány legtekintélyesebb képviselőinek előadásait kínáljuk. Elsődleges célunk az új megoldásokkal kapcsolatos tájékoztatás!“

Konkrétabb elképzelést kaphatunk, ha egy pillantást vetünk a Technológiai Fórumon részt vevő kiváló szakértők listájára. A nyitó előadást Prof. Matthias Klingner, a Fraunhofer Társasághoz tartozó közlekedési és infrastruktúrarendszerek intézetének vezetője, valamint Prof. Stefan Bratzel, a Center of Automotive Management autóipari kutatóintézet igazgatója tartja. Előadásaikban minden az elektromobilitás jövője körül forog – szó lesz pl. a hálózatba kapcsolt járművekről, a dízel-válságról és az autóipar piacára fellépő olyan új versenytársakról, mint a Google. A Müncheni Műszaki Egyetem Szerszámgépek és Gyártástechnikai tanszékének munkatársa, Prof. Michael F. Zäh prezentációjából megtudhatják az érdeklődők, hogy milyen előnyöket nyújt a felhasználók számára a big data és a „digitális ikerpár”.  A többi szakember többek között az elektromobilitás beszállítóiparra gyakorolt hatásairól és a gépjárműipar digitális átalakulásáról tart előadást – izgalmas témák az egész iparág számára.

A nyitó előadást Prof. Matthias Klingner, a Fraunhofer Társasághoz tartozó közlekedési és infrastruktúrarendszerek intézetének vezetője, (jobb oldalon), valamint Prof. Stefan Bratzel, a Center of Automotive Management autóipari kutatóintézet igazgatója tartja (bal oldalon).

A nyitó előadást Prof. Matthias Klingner, a Fraunhofer Társasághoz tartozó közlekedési és infrastruktúrarendszerek intézetének vezetője, (jobb oldalon), valamint Prof. Stefan Bratzel, a Center of Automotive Management autóipari kutatóintézet igazgatója tartja (bal oldalon).

Váltás a szakértői előadásokról a témavilágokra

A Technológiai Fórum további rendezvényformátumai a gyártási megoldások – különösen az elektromobilitás – jegyében kerültek kiválasztásra. Az EMAG egy olyan újfajta kombinációra épít, amely egyrészről párhuzamosan zajló szekcióülésekből áll, ahol a gépgyártó szakértők technológiai innovációkról tájékoztatnak, másrészről pedig egy kiállítási standokból felépített saját témavilágból. Miként profitálnak a vendégek ebből a koncepcióból? „A célunk az, hogy nagymértékben nyitott és egyidejűleg kreatív légkört hozzunk létre” – magyarázza Friedemann Lell. „A vendég érdeklődésének megfelelően látogathat el egy-egy szekcióülésre, ahol a szakértők előadásokat tartanak és beszélgetésre adnak lehetőséget. Ezeken a szekcióüléseken például az elektromotor munkadarabjaiban rejlő gazdasági potenciálról vagy az olyan újszerű eljárásokról esik szó, mint az additív gyártás és a multitechnológiás megoldásokkal végzett teljes körű megmunkálás. A végén minden látogatónak lehetősége nyílik arra, hogy megtekintse a témavilágunkat és személyesen folytasson párbeszédet további tanácsadókkal.” Ennek érdekében a salachi EMAG új üzemcsarnokában egy nagy kiállítási tér kerül kialakításra számos információszerzési lehetőséggel olyan témakörökben, mint az Ipar 4.0, a virtuális valóság, a gyártórendszerek, az elektromotorok gyártása, az egyes alkatrészekre vonatkozó gépgyártási megoldások, új eljárások, stb. A Technológiai Fórum vendégei ezenkívül számos EMAG gépet tekinthetnek meg élőben és működés közbena különféle pick-up esztergagépektől a multitechnológiás gépeken át egészen az elektrokémiai fémmegmunkálásig.

Az utolsó EMAG Technológiai Fórum 2017-ben került megrendezésre.

Az utolsó EMAG Technológiai Fórum 2017-ben került megrendezésre.

Nem utolsó sorban valami igazán különlegeset is kigondoltak a délnémet gépgyártók: Mivel az elektromobilitás lényege csak saját tapasztalat útján érthető meg igazán, a látogatók a rendezvény mindkét napján legújabb generációs elektroautókat próbálhatnak ki. „Egy nagy programcsomagot sikerült összeállítanunk” – összegzi befejezésül Friedemann Lell. „Minden látogatónak lehetősége nyílik arra, hogy átfogó információt kapjon a digitalizáció és az elektromobilitás fejlődéséről. Ugyanakkor gyakorlatias szemszögből is tekintünk a jövőbe: Mely gyártási megoldások fontosak a jövő autóipara számára? Ezt szeretnénk közösen megvitatni, és a technológiánkat bemutatni. Már nagyon várjuk a májusi két napos rendezvényt.”

Elektromobilitás, digitalizálás és az ehhez tartozó gyártási megoldások – Önt is érdeklik ezek a témakörök?
Akkor jelentkezzen az www.emag.com/technologieforum oldalon a május 15-én és 16-án Salachban megrendezésre kerülő rendezvényre.

 

ForrásEMAG

További információ:

Az EMAG hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]