Négy komplett folyamatlánc a porágyas és porfúvós technológiákhoz

Testreszabott gyártási megoldások: az additív fémtechnológiák piacvezetőjeként, a DMG MORI egyesíti a LASERTEC 3D és LASERTEC 30 SLM modelleket a hagyományos CNC berendezésekkel.

  • Átfogó megoldás: porágyas (SLM) és porfúvós (LMD) technológia bármilyen alapanyag és geometria számára
  • Egyedi: négy folyamatlánc – additív megmunkálás és forgácsolás egyetlen forrásból
  • 20 éves tapasztalat a porágyas lézertechnológiák területén
  • Holisztikus kompetencia a fémnyomtatás területén
  • LASERTEC 3D hybrid / LASERTEC 3D:
    • Piaci sikerek a porfúvós lézeres felhordó hegesztés területén
    • Több anyagú alkalmazások és magas osztályú anyagok egyetlen alkatrészben
    • LASERTEC 3D hybrid: késztermék egyetlen beállítással
  • LASERTEC SLM:
    • Egyedülálló rePLUG moduláris porcserélő rendszer a gyors anyagváltáshoz kevesebb, mint 2 óra alatt
    • Nyílt rendszer a folyamatparaméterek egyedi testre szabhatósága érdekében, szabad választás az anyaggyártók között
    • Porágyas additív gyártás 300 x 300 x 300 mm-es építési térfogattal
    • OPTOMET intelligens szoftverrel történő folyamatparaméter számítások
  • CELOS: Integrált szoftvermegoldás a CAM programozástól a gépkezelésig
  • Kiválósági Konzultáció a tudás hatékony átadása érdekében, bármilyen felmerülő kérdés esetén

A 20 éves tapasztalattal rendelkező, az additív megmunkálások területén globális piacvezetőnek számító DMG MORI az innovatív gyártástechnológiák és a világszintű szolgáltatások megtestesítője. Ezt bizonyítja a cég portfóliója is, melyben négy komplett additív folyamatlánc is található a porfúvós és porágyas technológiák számára. Ebben az ajánlatban a DMG MORI LASERTEC 3D modelljeit és LASERTEC SLM sorozatát a saját, széles körben elterjedt gépválasztékával egészíti ki.

Globális piacvezető az additív technológiák területén

Globális piacvezető az additív technológiák területén

Az additív gyártás lehetőségei

Az additív gyártási technolóigák folyamatos térhódítása az alkatrészek és szerszámok gyártásának területén az eljárásokban rejlő lehetőségekre hívja fel a tervezők figyelmét. A megmunkálás sebességén kívül az ilyen technológiákkal előállított alkatrészek minősége is folyamatosan növekszik. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetők a folyamatos pozitív előrejelzések a technológiát illetően: 2020-ra az additív technológiák ipari részesedése a 20-30%-os növekedést is elérheti. „Különösen a hagyományos gyártási eljárások kiegészítőjeként számon tartott porfúvós és porágyas folyamatok kínálnak célszerű és kiemelkedően biztató lehetőségeket” – magyarázza Patrick Diederich, aki a DMG MORI ADDITÍV MEGMUNKÁLÁSÉRT felelős munkatársa.

A hagyományos megmunkálások és additív gyártás területén is széleskörű portfólióval rendelkező DMG MORI holisztikusan közelíti a témát. Patrick Diederich folytatja: „Ha az additív gyártást bevezetik a termelésbe, akkor alapvető fontosságú, hogy ezeket a módszereket a már meglévő termelési környezetbe integrálják – különösen ott, ahol a prototípustól a kis szériás gyártáson keresztül a tömeggyártás irányába való fejlesztés történik.” A költséghatékonyság kulcsfontosságú ebben a tekintetben. „Ehhez szükséges felhívni a figyelmet az additív technológiák által nyújtott lehetőségekre, melyek az alkatrészek tervezésénél kezdődnek de a termék teljes életciklusára is hatással vannak.” Ez az egyetlen módja a hatalmas lehetőségek kiaknázásának.

A DMG MORI, a 3D hybrid széria gépeinek köszönhetően már ötödik éve sikeres jelenlétnek örvend a lézeres felhordó hegesztés és fémforgácsoló megmunkálás piacán. A digitális folyamatlánc létrehozásával és bővítésével egyidejűleg a cég piacvezetővé fejlesztette magát az additív technológiák területén. Míg a LASERTEC 65 3D-t kizárólag a lézeres felhordó hegesztésre készítették a már meglévő megmunkáló központok kiegészítése céljából, addig a LASERTEC SLM sorozat gépei a porágyas szelektív lézerhegesztéssel bővítik ki a portfóliót. A hagyományos CNC berendezésekkel kombinált additív technológiáknak köszönhetően a DMG MORI megalkothatta négy egyedi igényalapú folyamatláncát.

A portfólió négy porfúvókás és porágyas technológiát alkalmazó komplett folyamatláncot foglal magába

A portfólió négy porfúvókás és porágyas technológiát alkalmazó komplett folyamatláncot foglal magába

LASERTEC 3D hybrid: Additív megoldás porfúvós és hagyományos technológiával egyetlen berendezésben

A LASERTEC 3D hybrid és LASERTEC 3D berendezések elsősorban a porfúvós felhordó hegesztés területén alkalmazhatók. Előbbi az additív és hagyományos megmunkálások előnyeit egyesíti egyetlen berendezésben. A LASERTEC 65 3D hybrid-et az akár ø 500 × 400 mm méretű alkatrészek szimultán 5-tengelyes megmunkálására tervezték. A LASERTEC 4600 3D hybrid pedig lehetővé teszi a hatoldalú esztergáló és maró műveletek elvégzését akár ø 660 × 1500 mm-es munkadarabokon. A kihívást jelentő geometriák kialakítására tervezett LASERTEC 3D hybrid gépek rugalmas átállást biztosítanak a fúvókás lézeres felhordó hegesztés és a hagyományos esztergáló/maró műveletek között.

LASERTEC 65 3D: Tökéletes kiegészítés már telepített gyártóberendezésekhez

A porfúvós technológián alapuló második folyamatlánc része a munkadarabok 5-tengelyes felhordó hegesztésére és megmunkáló központtal történő befejezésére alkalmas kompakt LASERTEC 65 3D. E tulajdonsága ideális kiegészítőjévé teszi a már üzembe helyezett berendezéseknek, és biztosítja a kapacitás optimális kihasználását. A 735 x 650 x 560 mm-es mozgási tartománnyal rendelkező LASERTEC 65 3D munkatere körülbelül 40%-kal nagyobb, mint a hybrid változaté, az alapterülete viszont 45%-kal kisebb.

A DMG MORI, lézeres felhordó hegesztési folyamatláncát, hibrid SIEMENS NX CAD/CAM technológiájú NC programozással, alapanyag adatbázis alapján készített technológiai paraméterekkel, folyamatfelügyelettel valamint -dokumentációval teszi teljessé. „Egy építési folyamat során lehetőség van különböző alapanyagok kombinálására a két porfúvós folyamatlánc esetében, ami egy olyan képesség, amely biztosítja az alkatrészek speciális tulajdonságait” – teszi hozzá Patrick Diederich.

LASERTEC SLM széria: Két folyamatlánc a porágyas additív megmunkálások területén

A DMG MORI a LASERTEC SLM szériát kínálja a porágyas additív gyártáshoz (SLM – Selective Laser Melting). A LASERTEC 30 SLM 2. generációja 300 x 300 x 300 mm-es építési térfogattal rendelkezik, és a különleges Stealth designnak köszönhetően optimális felhasználói kényelmet biztosít, míg az új LASERTEC 12 SLM a vékonyfalú alkatrészek nagypontosságú építésére alkalmas. A berendezés 125 x 125 x 200 mm-es építési térfogattal és 35 µm-es fókuszátmérővel rendelkezik. A porágyas technológia számára két folyamatlánc érhető el: egyrészt az additív technológiával előállított munkadarabok, a kívánt felületi minőségre alakíthatók egy marógép, például az 5-tengelyes DMU 50 3. generációjával. Másrészt a LASERTEC SLM berendezések képesek az előzetesen megmunkált bázislapokat és testeket bármiféle beavatkozás nélkül készre munkálni.

Hagyományosan nem érhető el: a funkcionális integráció és a könnyű szerkezetek biztosítják a rövidebb ciklusidők elérését a szelektív lézeres hegesztésnek köszönhetően

Hagyományosan nem érhető el: a funkcionális integráció és a könnyű szerkezetek biztosítják a rövidebb ciklusidők elérését a szelektív lézeres hegesztésnek köszönhetően

A CAM programozáshoz alkalmazott integrált szoftveres megoldás és a CELOS-szal történő vezérlés nagyszerű kiegészítése a LASERTEC SLM szériának. Az összehangolt és egységes felhasználói felület lehetővé teszi a különböző alkatrészek offline programozását, és a program későbbi átvitelét a berendezésre – bonyolultságtól függetlenül. A hatékony információáramlásnak és a CELOS intuitív működésének hála a munkadarabok elő- és utómunkálatai optimálisan végezhetők. Továbbá a LASERTEC SLM sorozat nyílt rendszere lehetővé teszi minden gép és folyamatparaméter személyre szabását, amelybe a szabad alapanyagválasztás is beletartozik.

A DMG MORI az INTECH-kel együttműködve fejlesztette ki az OPTOMET szoftveres megoldását a porágyas technológiák folyamatparamétereinek szabályozásához. Az alkalmazás önszabályozó és tanuló algoritmusok segítségével percek alatt képes előre kiszámolni az SLM folyamat szükséges paramétereit. Ennek köszönhetően a rétegvastagság szabadon számítható, ami cserébe lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb gyártást. Az OPTOMET egy alapanyag adatbázissal is rendelkezik, amelynek segítségével a felhasználó valamennyi gyártó által előállított alapanyagot használhatja, anélkül, hogy előre tesztelnie kellene azokat. A nyílt rendszernek köszönhetően ez az adatbázis egyénileg bővíthető a vásárló saját kísérleteivel is. Az OPTOMET továbbá képes a paraméterek olyan szintű beállítására, hogy a különböző anyagi tulajdonságok, mint például a keménység, porozitás és rugalmasság változatható és optimalizálható legyen.

LASERTEC SLM széria: Gyors alapanyagcsere a rePLUG pormodul rendszer segítségével

A rugalmasság, a termelékenység és a folyamat megbízhatósága a LASERTEC SLM sorozat kiemelkedő jellemzői, amelyek egy lenyűgöző szelektív lézerhegesztő berendezéssé teszik az additív rendszerek piacán. Az egyik kiemelendő egység a rePLUG névre hallgató rugalmas pormodul. „Ez a részegység lehetővé teszi az alapanyagváltást kevesebb, mint két óra alatt. Ezen túlmenően a zárt anyagáramkör biztosítja a magas szintű munkabiztonságot és a folyamat autonómiáját is” – magyarázza Mathias Wolpiansky, a REALIZER GmbH ügyvezető igazgatója. Az új Stealth formatervezésű gép ergonomikus felépítése is tükrözi a DMG MORI elhivatottságát a sok éven át tartó folyamatos optimalizáció mellett, aminek célja, hogy egyszerűbbé tegyék a felhasználók munkáját az összes kulcsfontosságú vezérlőelem elérhetővé tételével „Ez hosszútávon hatékonyabbá teszi a gépen történő munkavégzést.”

A rugalmas rePLUG pormodul lehetővé teszi a két órán belüli anyagváltást

A rugalmas rePLUG pormodul lehetővé teszi a két órán belüli anyagváltást

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]