A roombák megváltoztatták a takarítást – És úgy tűnik, az ipart is

A 2000-es évek elején debütáló roombák kezdetben nem voltak többek puszta érdekességnél. A folyamatosan fejlődő iRobot AWARE technológiának köszönhetően azonban ezekre a robot takarítókra mára meglehetősen nagy figyelem helyeződik.

Egyes piackutatások szerint egy takarító robot akár 57%-kal gyorsabban és – ami még fontosabb – hatékonyabban takarít, mint ember társaik. Ezekbe az új modellekbe ráadásul azóta sok új innovatív technológia került, amik egyéb problémák leküzdésében is segíthetnek.

A munkahelyi tisztaság fejlesztése

Az egyik ilyen új innováció ezekben a készülékekben, a fejlett allergén szűrő. A tisztítószerek és a különböző környezeti faktorok számos, káros allergént helyeznek el a munkahelyeken, a szennyeződésmentes takarításhoz azonban sajnos nélkülözhetetlenek. Ennek azonban elég magas ára van: egy, az Egyesült Államokban, a Journal of Respiratory Medicine újság által készített tanulmány szerint, az allergének okozta tünetek 3,5 millió kiesett munkanapot eredményeznek. A HEPA szűrők ugyan jó szolgálatot tesznek e téren, friss kutatások azonban inkább a módosított borostyánszűrőket javasolják. A WebMD szerint a borostyán egy olyan módosított fehérjét (2E1) állít elő, aminek segítségével a gyártók a benzint tartalmazó részecskéket is képesek megszűrni, amit a HEPA szűrőkkel már képtelenség. Számos gyártó, így egyebek mellett pl. a Dyson, már jelenleg is kutatnak olyan egyéb fejlett szűrők után, amiket potenciálisan felhasználhatnak házi és ipari robottisztítóikban.

(Forrás: Dyson)

(Forrás: Dyson)

A gépek hatékonyságának növelése

Az emberi tényező mellett, a problémás szennyeződések csökkentik a gépek hatékonyságát, ezáltal növelik a karbantartási költségeket is. Ez elsősorban a “koszos” iparág esetében jelent problémát, illetve a modern technológiai műveletek során – egy 2012-es tanulmány szerint az elektronikai gyárak legalább annyi nehézfémet állítanak elő, mint ezek a problémás szektorok. A részecskék levegőből való eltávolítása tehát kulcsfontosságú. Az évről évre új modelleket bemutató Taski lntellibot egy sokak által elismert márka a területen, robotjaik a vetélytársak készülékeihez képest töredékannyi erőforrást használnak; a megfelelő okos technológiával a víz és vegyszerhasználat akár 85%-ka megtakarítható. Az ilyen típusú robotok ráadásul az említett iparágakon kívül is hasznosíthatók, így többek között ablaktisztításban, illetve légszennyezés szűrésben és tisztításban. Ez pedig segíthet az emberi alkalmazottakkal kapcsolatos veszélyes balesetek gyakoriságának csökkentésében.

(Forrás: Taski lntellibot)

(Forrás: Taski lntellibot)

Út a jövőbe?

Ezek a robotok természetesen szintén igényelnek egy bizonyos fokú karbantartást és úgy tűnik, ez a közeljövőben nem is fog változni. A Futurism hírportál egyik friss jelentése felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban már 8,9 millió dollárt fektette be az útépítéshez használt mikro-robotok fejlesztésébe. Ezek a mikroméretű berendezések, a csőrendszerek rendszeres takarítása mellett karbantartási műveletek ellátására is képesek lennének, meggátolva ezzel az ott felgyülemlő ipari szennyeződés kialakulását, illetve egyéb háztartási károkat. A jelentés szerint az ilyen problémák kezelésére fordított karbantartási költségek több, mint 6,3 milliárd dollárt tesznek ki, a mikro-robotok ezért egy meglehetősen jövedelmező lehetőséget jelenthetnek a vállalatok költségeinek csökkentésére.

A takarító robotoknak minden bizonnyal szerepük lesz a jövőben, az ezzel kapcsolatos innovációk ugyanis már jelenleg is hatalmas mértékűek. A következő években minden bizonnyal számos különböző alkalmazás napvilágot lát majd, különösen az intelligens technológiák virágzásának fényében. Ennek pedig biztonságosabb munkahelyek, nagyobb ipari hatékonyság és mindent összevetve egy jobb állapotban tartott környezet lesz az eredménye.

ForrásJennifer Dawson

Megosztás
[
    ]